• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministar Ljajić razjasnio: NE KOŠTAJU SVE MASKE NAJVIŠE 120 dinara

Izvor mondo.rs

Ministar trgovine Rasim Ljajić na javnom servisu razjasnio nedoumicu mnogih građana koji su uspeli da u apotekama dođu do maski – zašto su "platili više" nego što su mislili da sme.

 Koliko može najvišedakošta zaštitna maska, Rasim LJajić objasnio Izvor: Mondo

Građani naime, u većini slučajeva, misle da zaštitne maske smeju da u apotekama koštaju najviše 120 dinara jer je "država tako propisala" i što su "cene za vreme u vanrednog stanja zamrznute".

Kao što je i MONDO to više puta naglašavao, to jednostavno nije tako. Niti su cene zamrznute, niti na sličan način ograničene, niti bi to moglo da funkcioniše na tržištu. Brzo su se izgleda zaboravile devedesete i saksije s muškatlama po rafovima u prodavnicama, jer tada je stvarno sve bilo (formalno) jeftino ali robe po toj ceni nije bilo.

Možda će vas zanimati

Vlada Srbije u vreme vanrednog stanja proglašenog radi lakše borbe sa epidemijom korona virusa, doduše, jeste donela uredbu o ograničenju cena određenih namirnica, zabranila izvoz drugih, kao i ograničila trgovačke marže.

Ali, cene generalno nisu zamrznute. I to je danas u programu RTS-a potvrdio i ministar trgovine Rasim Ljajić.

"Zaštitna maska sme da košta najviše 120 dinara u maloprodaji samo ako je došla iz kontingenta koji je nabavila Vlada Srbije. Ukoliko su apotekari nabavili maske iz nekog drugog izvora oni mogu da je prodaju po tržišnoj ceni, samo marža koju zaračunavaju kao svoj zaradu ne može da bude veća od pet odsto", pojasnio je Ljajić.

To se jasno vidi iz same Uredbe Vlade od 22. marta, gde se već u Članu 1. kaže "Ovom uredbom ograničavaju se maloprodajne cene zaštitne opreme − maski (u daljem tekstu: zaštitna sredstva) za vreme vanrednog stanja nastalog usled bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 koje Republički fond za zdravstveno osiguranje distribuira privrednim subjektima u cilju blagovremenog i ravnomernog snabdevanja tržišta."

Ista stvar je i sa drugom danas veoma traženom apotekarskom robom, kao što su dezinfekciona sredstva, medicinski alkohol, hirurške rukavice… i sve drugo na šta su se žalili građani. Jedino ograničenje je da trgovci ne mogu da prodaju robu po marži koja je veća od one zatečene kada je doneta uredba Vlade.

"Razmišljali smo o ograničenju cena ali ispostavilo se da onda apotekari nemaju interes da prodaju maske jer bi radili uz gubitak, pošto je nabavna (uvozna) cena poskupela zbog svetske nestašice", rekao je Ljajić.

Cena maski bi, doduše, mogla da padne kada se potroše sve one koje su došle iz drugih izvora a Vlada je u međuvremenu zabranila firmama da uvoze maske za komercijalnu prodaju, odnosno mogu da uvezu samo za potrebe svojih radnika.

Ali, naravno, ima i onih koji cene diću nezakonito. Da bi graađni bili sigurnu da nisu oštećeni, svakako je bolje prijaviti svaki sumnjiv slučaj na brojeve inspekcije, nego smao gunđati i nervirati se kod kuiće.

Ministar Lajjić je ranije rekao da će se takvi kažnjavati po skraćenom postrupku.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 20

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Joca

Prosta stvar, kako drzava zaradjuje pare. Putin je kralj. Kako je reko odmah zatvorite apoteku, ako neko poskupi maske. A kod nas od 27 dinara na 100 dinara, zbog cega. Sramota

Shekymax

Sve što se radi (od malog privatnika do državnog posla) je sa ciljem da bi neko zaradio (obogatio se), neko malo a ovi koji mogu jer su na takvom mestu i maaaalo više (i to najčešće na uštrb SVIH građana)! To se nikada promeniti neće... Na razne načine nam uzimaju hiljade evra a onda nam vrate samo jedan delić toga... i svi oduševljeni, u transu!!!

COMRADE

Ne postoje maske jefrinije od 120 din. Ja sam kupio 10kom za 1200din one koje su kostale 20din pre ove situacije.... a ove su inace besplatno dobijene...

special image