• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NEĆE SVI DOBITI PARE: Evo uslova banaka za spasavanje privrede

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Važan deo novog plana Vlade Srbije za spas privrede od katastrofalnih ekonomskih posledica korona virusa su krediti privredi za plate, sirovine i dr. tekuće troškove. Ali, neće svi dobiti deo od planiranih 2 milijarde evra – BANKE IMAJU USLOVE.

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić kaže da ima nekoliko kriterijuma da bi se koristila kreditna šema iz ekonomskog pakleta mera Vlade Srbije preko Garantnog fonda koja služi da se prevashodno ojača poverenje između države, banaka i privrednika.

Banke će finansirati sopstvenim sredstvima deo likvidnosti preduzeća u Srbiji sa 2 milijarde evra na period od tri godine, ali uz uslov da u periodu pre pandemije FIRME NEMAJU DUGOVE koje nisu platile na vreme – tj. da su redovno izmirivale obaveze prema državi, bankama i zaposlenima.

Možda će vas zanimati

"To je minimum uslova koji će biti da bi mogli da apliciraju za sredstva iz ovog paketa", rekao je Vasić za Tanjug.

BANKE SU DOBRO

Na pitanje Tanjuga da oceni kako se "drži" bankarski sektor u zemlji, Vasić kaže da su banke stabilne i likvidne, kao i država. "I dalje je bankarski sektor stabilan i likvidan. Raduje nas da je i država u isto takvom stanju", rekao je Vasić i podsetio da je Agencija Fič pre nekoliko dana izašla sa potvrdom rejtinga našoj zemlji na nivou od BB+. "To potvrđuje", kaže, "da se poslednjih godina radilo dosta po pitanju discipline javnih finansija što sada daje mogućnost državi da reaguje iz sopstvenih rezervi.".

Paket mera koji je država predstavila juče, banke će u narednih sedam do deset dana razraditi i definisati kako i na koji način će odobravati novac, koji je pre svega namenjen za obrtna sredstva preduzeća (likvidnost), odnosno, kako bi ta preduzeća mogla da izmiruju svoje tekuće obaveze.

Kaže da je ovaj paket mera povoljan za privrednike, jer je reč o kreditima koji će biti plasirani u dinarima.

Jedan deo novca banke će davati za izmirivanje dospelih obaveza, a drugi kroz kredite za finansiranje novih projekata preduzeća.

Država će garantovati za buduće plasmane u iznosu od 24%, što je mera koja treba da osim novca "upumpa" dodatno poverenje u ceo finansijski lanac u zemlji.

"Korona virus izazvao je pometnju na globalnom tržištu pa su se tako i naša država i privreda našli pred velikim izazovima", ocenjuje Vasić koji navodi da su ekonomske mere države bile neophodne.

Podseća da je Narodna banka Srbije izašla odmah sa hitnim merama i omogućila moratorijum na otplatu kredita i lizinga.

Jedno od istraživanja, koje navodi Vasić, kaže da 70 odsto privrednika u zemlji tvrdi da trenutno ima probleme u poslovanju. Problemi se najčešće odnose upravo na tekuću likvidnost, isplatu plata, obaveza prema državi, bankama...

PROČITAJTE I OVO

Komentari 16

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

62

Opet j e vas preveslao

Sale

Naravno da nece svi dobiti pare,ali ce zato 60% njih popiti otkaze.

Nenad

Kao da je radnik kriv zato sto mu gazda ne izmiruje dospele obaveze drzavi, nego da se otvore tekuci racuni pa direktno na racun uplacivati svakom radniku

special image