• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Delovi IT sektora pogođeni krizom, drugima poslovanje raste

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Digitalni sektor je jedna od retkih privrednih grana na koji situacija u vezi sa virusom korona ne ostavlja gotovo nikakve posledice, ni dobre ni loše.

Generalno, zbog smanjenog socijalnog kontakta poslovanje raste onim IT kompanijama koje se bave organizacijom video konferencija, proizvodnjom zabave i video igrica, ali toga u Srbiji nema mnogo.

Direktor Inicijative "Digitalna Srbija", Nebojša Đurđević, kaže da su se IT kompanije najbrže od svih drugih prilagodile na rad od kuće, jer one, dodaje, po prirodi posla uglavnom sarađuju sa klijentima koji su često na drugom kraju sveta, te im saradnja na daljinu ne predstavlja problem.

PROČITAJTE I OVO

Doduše, pojedine IT kompanije ipak nisu ostale "imune" na posledice novog virusa, te da nešto teže posluju one koje se bave logistikom.

Upitan da li IT kompanije i u ovim uslovima dobijaju porudžbine, Đurđević je objasnio da što se tiče kompanija koje pružaju usluge stranim klijentima i za njih razvijaju IT rešenja, uglavnom rade na projektima koji su počeli pre covid-19.

"Imali smo upit od kompanije iz Švajcarske koja želi da započne posao i sarađuje sa tehnološkim kompanijama u Srbiji, ali i da na tome počne da radi već sada", ukazao je Đurđević.

Što se tiče kompanija koje razvijaju sopstveni proizvod, kaže Đurđević, one nastavljaju da rade i prilagođavaju se zahtevima tržišta bez obzira na virus korona.

NEMA VIŠE KVAROVA

Upitan da li radnici na održavanju sistema imaju više posla nego ranije, s obzirom na to da je povećano korišćenje računara i interneta, Bjelotomić kaže nije primetan trend povećanih grešaka u sistemu. Na pitanje da li programeri imaju nove porudžbine, direktor Sage odgovara da u poslednje dve do tri nedelje nije bilo novih porudžbina, ali da nijedan stari posao nije stao.

Ističe da trenutno nema informaciju o tome da li je bilo otpuštanja radnika u IT sektoru i dodaje da će sledeće nedelje biti objavljen "skener digitalne privrede" u vreme korone.

Kako je objasnio, organizacija na čijem je čelu sprovodi anketu o poslovanju malih i velikih IT kompanija, ali i individualaca koji rade u digitalnom sektoru.

Đurđević navodi i da će se mere države koje je objavila u cilju podrške preduzećima u vreme trajanja virusa korona odnositi i na IT kompanije.

Na pitanje da li će situacija oko virusa korona ubrzati digitalizaciju pojedinih kompanija, Đurđević odgovara da je svim kompanijama sada jasno da je njihovo poslovanje otežano ako nisu digitalizovane.

"Siguran sam da će kompanije koje teško prolaze kroz poslovni period ovo dovesti do ubrzanja uvođenja digitalizacije nakon pandemije", ocenio je Đurđević.

Direktor IT kompanije Saga, koja zapošljava više od 500 ljudi, Nebojša Bjelotomić, kaže za Tanjug da u toj kompaniji posao nije stao, ali da je bilo određenih izmena u organizovanju posla.

Prema njegovim rečima, radnici koji su zaduženi za održavanje sistema korisnika, svaki put kada odlaze na teren imaju zaštitnu opremu, a od korisnika se traži da prostorije budu prazne, kako bi radnici ušli u data centar, završili posao i izašli bez kontakta.

Drugi deo posla, objašnjava Bjelotomić, vezan je za softver, te programeri rade od kuće.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Marko

Opstaju samo poslovi koji zaista imaju budućnost, kao i oni koji su neophodni za život. Ovo ostalo i nije neka šteta da propadne, presipanje iz šupljeg u prazno

special image