• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NE ČEKAJU VLADU: Gradovi u Hrvatskoj sami krenuli u štednju zbog korone

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Pojedini hrvatski gradovi odlučili su da krenu sa merama štednje pre nego se u vrhu države smisle mere zbog posledica korona virusa. Krenulo se sa smanjenjem državnih plata, stopiranje donacija, pa čak i restrikcija javne rasvete.

  Hrvatska – Gradovi doneli mere štednje pre države Izvor: MONDO/Goran Sivački

Zagrebački "Jutarnji list" piše da je epidemija korona virusa naterala lokalnu samoupravu na štednju, pa su tako brojni gradovi najavili značajnu pomoć preduzetnicima i građanima pogođenim krizom, a onda i uštede u budžetima na svim stavkama, uključujući I plate zaposlenih.

Dok vlada još nije ni krenula u pregovore sa sindikatima oko smanjenja plata u javnom sektoru, prvi sastanak se najavljuje za kraj sedmice, gradonačelnici, koji će zbog pomoći preduzetnicima s nacionalnog nivoa ostati bez dela prihoda (poreza na dohodak, spomeničke rente, turističke takse, komunalne naknade), već su krenuli u akciju smanjenja plata i rezanja svih drugih troškova.

Možda će vas zanimati

Tako su se prema uputstvu gradonačelnika Zagreba, Milana Bandića, na primer, gradski zvaničnici "odrekli" 20 posto plate, a iduće sedmice, kažu sagovornici iz gradske uprave, slede pregovori sa sindikatima oko smanjenja plata svima koji su na gradskom budžetu.

Danas na snagu stupaju mere privremene obustave izvršavanja budžeta za 2020.

Te mere će, navodi se, trajati 45 dana, a jedna od od njih je i pokretanje pregovora sa socijalnim partnerima o visini osnovice za obračun plata i određenih materijalnih prava za službenike i funkcionere u gradskoj upravi, kao i za zaposlene ustanova i firmi u vlasništvu Grada.

Najavljena je i preraspodela u budžetu u cilju da se troši samo na ono što je nužno, zabranjuje se i dalje zapošljavanje u bilo kojem obliku, a biće obustavljena I sva javna rasveta.

Sindikati gradskih tela i ustanova odrekli su se tradicionalne "uskrsnice" u vidu bona od 600 kuna (oko 80€), dok sindikati Holdinga, ZET-a i Velesajma na to nisu pristali, ali sagovornici "Jutarnjeg", kažu da im svejedno taj bon neće biti poslat.

U Srbiji je Vlada više puta isticala da se državne plate i penzije neće dirati.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image