• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POSLODAVCI ZBUNJENI: Da li se mart računa za pomoć države?

Izvor mondo.rs Izvor Beta

Paket pomoći države privredi zbog posledica pandemije u isplati plata radnicima počeo je da se primenjuje danas, od kada formalno počinje da važi rok za prijavljivanje. Ali, poslodavci su zbunjeni, da li pomoć važi od marta.

Poslodavci će, po tumačenju nekih stručnjaka, morati da obezbede novac za plaćanje poreza i doprinosa na plate za mart, rekao je počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

"Paket mera pomoći države, osim što kasni nije do kraja precizan, pa kako se sada čini poslodavci će morati da obezbede novac za poreze i doprinose na plate za mart, jer će te dažbine biti odložene tek od aprila iako je poslovanje bilo poremećeno i prihodi su pali i u martu", rekao je Atanacković za Betu.

Možda će vas zanimati

Vlada Srbije usvojila je tri uredbe čija primena počinje od danas, a kojima planira da obezbedi pomoć privredi zbog posledica epidemije, kroz finansijsku podršku od 5,1 milijardu evra (608,3 milijarde dinara).

Od te sume 19 odsto čini pomoć u isplati minimalnih zarada za zaposlene u privredi od oko 30.000 dinara po radniku, a odlažu se i porezi i doprinosi na plate i dobit preduzeća do početka 2021. godine. Oko 43 odsto vrednosti paketa su garancije na kredite privredi za likvidnost i obrtna sredstva.

Atanacković je rekao da nije sasvim jasno ni da li će malim firmama biti dovoljno da za kredit za likvidnost dobiju samo garancije države ili će morati da obezbede i garancije firme.

A U AKTIMA VLADE PIŠE…

Nije baš najjasnije na koje se poslodavci eksperte i argumente ovde pozivaju, jer iz akata Vlade Srbije jasno se vidi na koji se period misli, a i u svojim izjavama ministar finansija Siniša Mali je više puta navodio da je početni mesec za koji se daju pomoć i subvencije – mart.

U Uredbio o utvrđivanju Programa finansijske podrške privrednim subjektima za održavanje likvidnosti i obrtna sredstva u otežanim ekonomskim uslovima usled pandemije COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 ("Službeni glasnik RS", broj 54 od 10. aprila 2020.) u stvu IV. - USLOVI KORIŠĆENJA SREDSTAVA stoji da je "osnovni uslov za realizaciju ovih kredita je zadržavanje broja zaposlenih, u skladu sa izveštajem Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja o broju radnika na određeno i neodređeno vreme na dan 16. mart 2020. godine, s tim da se kako do dana podnošenja zahteva tako i u toku korišćenja kredita prihvata odstupanje do 10% od navedenog broja zaposlenih".

Samim tim, nema smisla da se paket mera odnosi na neki drugi (kasniji) mesec.

Takođe, u Uredbi o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru i novčanoj pomoći građanima u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti COVID-19 ("Službeni glasnik RS", broj 54 od 10. aprila 2020.), recimo stoji:

- u Fiskalne pogodnosti: "Odlaganje dospelosti za plaćanje određenih javnih prihoda koji u skladu sa odgovarajućim poreskim zakonima dospevaju za plaćanje u periodu od 1. aprila do 30. juna 2020. godine, a izuzetno do 31. jula 2020. godine za porez i doprinose za obavezno socijalno osiguranje koji se plaćaju na zaradu za mesec jun 2020. godine isplaćenu u skladu sa propisima kojima se uređuje rad, i odlaganje njihovog plaćanja, i to akontacija poreza na prihod od samostalne delatnosti za mart, april i maj mesec 2020. godine za preduzetnike i preduzetnike poljoprivrednike koji su se opredelili za isplatu lične zarade i preduzetnike druga lica..."

A namera Vlade možda se majjasnije vidi u delu DIREKTNA DAVANjA PRIVREDNIM SUBJEKTIMA U PRIVATNOM SEKTORU Član 9.:

"Preduzetnik, preduzetnik paušalac, preduzetnik poljoprivrednik, preduzetnik drugo lice, pravna lica koja su razvrstana kao mikro, mala i srednja u skladu sa zakonom kojim se uređuje računovodstvo, mogu da ostvare pravo na uplatu bespovratnih novčanih sredstava iz budžeta, i to:

– u maju 2020. godine u iznosu koji se dobija kao proizvod broja zaposlenih sa punim radnim vremenom za čije je zarade i naknade zarada podneo Obrazac PPP-PD za obračunski period mart 2020. godine i iznosa osnovne minimalne neto zarade za mart 2020. godine".

Znači, jasno je za koje mesece pomoć važi, a drugo je pitanje kada će biti isplaćena. Tu je bilo raznih najava a najčešći datum koji se pominjao kao početak isplate subvencija je sredina maja.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mire

Sta sa onima koji su plate vec isplatili pocetkom aprila.

Hell

Ako je stvarno problem poslodavcu da isplati jednu platu a da naredne 3 budu isplaćene od države, onda bolje da stavi katanac i lepo otpusti radnike.

Shejtan

@Hell slazem se.Nije istina da se nema.Nego nece.Ako ne mozes,brate,ti zatvori.Da im takav uslov daju,nijedan ne bi zatvorio.

special image