Najveći izazovi sa kojima se bore mala i srednja privredna društva u Srbiji u uslovima poslovanja izmenjenim usled pandemije virusa, jesu kako pokriti osnovne troškove poslovanja i rešiti odlaganje i otkazivanje porudžbina.

To pokazuju rezultati ankete "Zajedno kroz krizu" koju su od 26. do 31. marta sproveli Privredna komora Srbije (PKS) i USAID-ov Projekat saradnje za ekonomski razvoj.

Uz izazov pokrivanja troškova, kompanije u privatnom sektoru, po anketi koja je obuhvatila 806 mikro, malih i srednjih preduzeća u Srbiji (MSP), bore se da zaštite osetljivu likvidnost, svaka druga anketirana firma smatra da ima prepolovljeni prihod, a svaka treća da može da se prilagodi poslovanju preko interneta.

Po nalazima ankete, najugroženije delatnosti su turizam i ugostiteljstvo, gde je prodaja opala za 57 odsto, a profitabilnost za 63 procenta, navodi se u saopštenju PKS.

Ali, ne gledaju svi crno na blisku budućnost. Više od 40 odsto firmi procenjuje da će im posle krize biti potrebno do tri meseca da se vrate na uobičajeni nivo poslovanja, dok je za trećinu ispitanika taj rok šest meseci.

BEZ VELIKOG OTPUŠTANJA

Anketa pokazuje da je veoma malo privrednika u prvom talasu otpustilo zaposlene. U najvećoj meri smanjili su broj radnih sati i organizovali rad od kuće, a trećina ispitanih intenzivirala je pregovore sa poveriocima oko otplate dugova.

Po delatnostima, najveći optimisti su u sektorima informisanja, komunikacija, građevinarstva i poljoprivrede, jer oni veruju da se, u proseku, mogu oporaviti brže od drugih.

Ocenjujući intenzitet negativnih efekata, privrednici su istakli da je najjači udar na poslovanje izazvalo odlaganje ili otkazivanje porudžbina (ocena 3,9 na skali od 1 do 5), nemogućnost pokrića osnovnih troškova poslovanja (3,7), ograničenja radnog vremena (3,7) kao i nemogućnost naplate potraživanja (3,7).

Svaka druga firma, u proseku, veruje da su joj poslovni prihodi barem prepolovljeni u odnosu na isti mesec prošle godine, dok gotovo trećina anketiranih, uglavnom u sektoru mikro preduzeća i preduzetnika, očekuje gubitak veći od 80 odsto u poređenju sa martom 2019.

Po sektorima delatnosti, najveće gubitke očekuju turizam i ugostiteljstvo (45,5 odsto), ostale usluge (39,2 odsto), kao i stručne, naučne, inovacione, tehničke i administrativne delatnosti (31 odsto).

Apsolutna većina ispitanika, 97 procenata, očekuje teškoće u naplati potraživanja, a promene ;uopšte ne očekuje svega tri procenta svih ispitanih firmi, uglavnom malih kompanija iz IT sektora, kao i malih i srednjih iz sektora industrije.

Svaka treća firma smatra da se može, delimično (26 odsto) ili potpuno (pet odsto), prilagoditi poslovanju putem interneta. Po strukturi, preduzetnicima i mikro preduzećima je lakše nego srednjim kompanijama da poslovanje izmeste u onlajn prostor.

Poreske olakšice u okviru mera Vlade Srbije su odgovor na jedan od ključnih nalaza ankete o uticaju i značaju poreskih olakšica za brži oporavak kompanija.

Za mere finansijske podrške privredi (investicioni i krediti za likvidnost), posebno su zainteresovani IT sektor, građevinarstvo i trgovina, navodi se u saopštenju PKS.

IT sektor najpoželjnijom podrškom smatra obuku i kredite za digitalizaciju poslovanja.

Anketa je obuhvatila 806 mikro, malih i srednjih preduzeća u Srbiji, koja su, prema poslednjim finansijskim izveštajima, imala više od 45.000 zaposlenih i ostvarila poslovni prihod od više od 650 milijardi dinara.

Nova anketa radi utvrđivanja potreba privrede u izmenjenim uslovima poslovanja, biće 21. aprila, najavila je PKS.