• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opozicija: Poljoprivreda zaslužuje više novca, cena dizela da bude 100 RSD

Izvor mondo.rs

Narodna stranka traži od Vlade Srbije da izdvoji više novca za poljpoprivrednike u okviru ekonomskih mera od planiranih 20 miliona evra.

 Poljorpivreda u vanrednom stanju koliki su gubici poljoprivrede Izvor: Mondo

Potpredsednik Narodne stranke i narodni poslanik Miroslav Aleksić izjavio je danas da je Vlada Srbije za pomoć privredi izdvojila 5,1 milijardi evra, a za pomoć poljoprivredi tek 20 miliona evra, odnosno 250 puta manje, što je nedovoljno i neće doprineti oporavku poljoprivede od koje u Srbiji živi milion i po ljudi.

"U paketu koji je najavio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović postoji samo jedna krizna mera, a to je direktna pomoć proizvođačima ranog povrća, pčelarima i stočarima. To je generalno dobra mera za koju se i sam zalažem, ali je za nju obezbeđeno tek 2,6 milijardi dinara za celu Srbiju, odnosno oko 20 miliona evra“, rekao je Aleksić, saopštila je ta stranka.

Možda će vas zanimati

Aleksić je naveo da poljoprivredni krediti nisu dodatna krizna mera, nego je reč o redovnim kreditima za podršku poljoprivredi koji se daju svake godine iz agrarnog budžeta.

"Ta mera ne može da nadoknadi štete koje su nastale direktnim odlukama države, kao što je zatvaranje pijaca, što je prouzrokovalo bacanje ranog povrća. Krediti moraju da se vrate, a poljoprivreda je i pre pandemije bila na kolenima i zato je mali broj proizvođača likvidan i u stanju da povlači kredite", dodao je Aleksić.

Aleksić je pozvao Vladu Srbije i Nedimovića da shvate značaj poljoprivrede u kojoj radi više od milion i po ljudi i da pored mere direktne pomoći uvedu i druge mere koje će pomoći zemljoradnicima.

"Pozivam ih da poljoprivrednicima omoguće kupovinu dizel goriva po ceni od 100 dinara za litar", rekao je on, ocenjujući "skandaloznim" to što je cena dizela u Srbiji "među najskupljim na svetu".

Aleksić je predložio i da ove godine zbog krize budu uvedene sezonske carine na uvoz određenih poljoprivrednih proizvoda i da posle uskršnjih praznika hitno budu otvorene sve zelene pijace u Srbiji, kao i da država isplati sva dugovanja poljoprivrednicima iz ranijih godina.

"Neophodno je da država preko Direkcije za robne rezerve otkupi tržišne viškove žive stoke i omogući kretanje pčelarima starijim od 65 godina. To je minimum mera koje bi država trebalo da sprovede, ukoliko smatra da bi poljoprivreda i u budućnosti trebalo da bude jedna od ključnih grana privrede", ocenio je Aleksić.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Срки

Како се сад тога сети?

Štapovi za vaterpolo

Bez hrane i poljoprivrede nema opstanka ! Najvažnija oblast na planeti ! Možeš li grickati zlatni lanac, firmirane naočare, skupa kolica ??? Najviše treba pomoći poljoprivredu u svim njenim oblastima !

Mile

Opozicija samo pise sta bi prijalo gradjanskim usima da ubiraju poene sta smo mi dobijali kad su oni bili na vlasti doveli drzavu do prosjackog stapa do sada bi bili da su oni ostali najsiromasnija zemlja na planeti

special image