• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fičove makaze: Italijanski rejting srezan, sad je gotovo kao srpski

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek
Izvor mondo.rs

Rejting agencija Fič (Fitch) je srezala danas kreditno poverenje u Italiju na "BBB-", što je samo jedan stepen iznad investicionog "đubreta". Italijanski političari tvrde da ekonomija ne stoji (tako) loše.

Treća ekonomija po jačini u Evrozoni upravo je pretrpela još jedan udar, usred borbe sa korona virusom u kojoj je pretrpela velike žrtve – druga je po broju mrtvih, ovaj put ekonomski.

Fičova procena, koju gledaju svi ozbiljni investitori, je da će italijanska ekonomija opasti za 8% ove godine, koliko procenjuje i Rim, a javni dug će se popeti na 156% BDP-a sa prošlogodišnjih 135%.

Možda će vas zanimati

Obaranjem rejtinga na "BBB-", privreda velike Italije je došla samo na korak razlike od male Srbije, koja još nema investicionu kategoriju rejtinga. Fič je Srbiji pre tačno mesec dana potvrdio kreditni rejting na nivou "BB+" (stabilan), uprkos krizi izazvanoj virusom korona (covid-19) koja je pogodila sve svetske ekonomije.

To je poslednja stepenica "džank" hartija od vrednosti, koje pojedini veliki investitori ne mogu ni iz svojih pravnih ograničenja da kupuju, i znači da je povišena ranjivost ka, narodski rečeno, "odlasku u crveno", veća osetljivost na promene svetskih ekonomskih uslova u uslova poslovanja ali da ipak ima određenu finansijsku fleksibilnost..

Ekonomija Srbije je, kopnstatovano je tada u izveštaju. otpornija na šok izazvan korona virusom zahvaljujući tome što je, kako se navodi, uticaj (sada praktično nepostojećeg) turizma na privredu, što su devizne rezerve povećane, a pozitivno utiču i niže cena energije i umereno učešću nerezidenata u javnom dugu.

POZORNOST I NA BANKE

U izjavi rejting agencije pominje se i bankarski sektor, što je takođe zanimljivo Srbiji jer neke italijanske banke posluju i ovde. Italijanski bankarski sektor je oslabio posle šoka od covid-19 i u odnosu na Fičova ranija očekivanja da će se stabilizovati i napredovati u 2020. Fič je u martu revidirao svoje prethodno mišljenje za banke tržišta Bugarske, Hrvatske, Češke, Rumunieje i Slovenije, sa stabilnog u negativno.

Takođe, dobro je i to da je inflacija u februaru ostala niska i stabilna na nivou od 1,9 odsto, kaže se u saopštenju i dodaje da još jedan dobar pokazatelj jeste rast deviznih rezervi Srbije, koje su za poslednjih godinu dana povećane za više od dve milijarde evra

Da nije bilo korona krize, Srbija je bila u dobrim izgledima da ove ili sledeče godine možda napravi istorijski proboj i dobije investicioni rejting.

NIJE BAŠ SVE TAKO CRNO

Nakon dodatnih konsultacija sa italijanskom vladom, Fič je izmenio svoju prognozu izgleda za pozitivnu promenu rejtinga sa "negativno" na "stabilno", "uzimajući u obzir da će Evripska centralna banka finansijski pomoći fiskalni odgovor Rima na pandemiju covid-19.

Italijanski ministar ekonomije, Roberto Gvaltijeri, očekivano, ne slaže se sa procenama rejting kuće. On kaže da Fič nije uzeo u obzir važne odluke EU i ECB, koje se odnose na mere podrške ekonomijama Evrozone.

"Fundamenti italijanske ekonomije i javnih finansija su stabilni", tvrdi Gvaltijeri.

ECB je lansirala 750 milijardi evra težak PEPP program (Pandemic Emergency Purchase Programme), koji bi mogao da pomogne otkupu italijanskih obveznica, a EU se načelno dogovorila i za zajednički "Fond za oporavak", čiji detalji tek treba da se definišu.

Broj smrtnih slučajeva od korona virusa u Italiji u utorak je bio 382 (prethodnog dana 333), čime je ukupan broj prešao došao 27.359.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image