• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ONI BI JOŠ TRI MESECA: Preduzetnici traže dužu subvenciju minimalca

Izvor mondo.rs Izvor Beta

Inicijativa preduzetnika u Srbiji predložila je Vladi dodatni paket mera koje predstavljaju, kko to oni vide, "minimum za koliko-toliko normalan nastavak rada"

Novoosnovana Inicijativa preduzetnika, koja okuplja 1.500 članova iz reda preduzetnika i predstavnika malih i srednjih preduzeća, traži paket mera koji će imati "pravo i nepogrešivo dejstvo".

Za preduzetnike i privredne subjekte u privatnom sektoru predlažu, kaže član Inicijative preduzetnika Slobodan Milosavljević, kratkoročne olakšice.

Možda će vas zanimati

Pored ostalog, da lične dohotke zaposlenih - radnika i članova, osnivača, finansira Vlada u nivou 100 odsto minimalne neto zarade za mesec. Takva mera već postoji za tri meseca (mart-maj), a sada preduzetnici traže da se period finansiranja produži na tri meseca nakon prestanka važenja vanrednog stanja.

Svi zaposleni bi u navedenom periodu bili prijavljeni na nivou minimalnih neto zarada, i poslodavci bi prihode koje tada ostvare mogli da usmere u ozdravljenje firmi.

DRŽAVI NUDE - "OLAKŠICE"

Predložene su i "olakšice državi" - kratkoročne i srednjoročne. Firme i preduzetnici su u obavezi da u roku od 15 dana vrate sve zaposlene koje su otpustili na posao odnosno da efektivno dovedu broj zaposlenih na stanje koje im je bilo na dan 29. februar. Među srednjoročnim olakšicama državi su uvećanje broja zaposlenih u skladu sa procentom subvencija, te ukoliko su one 10 odsto, onda je obaveza poslodavca da u roku od 30 dana zaposli isti procenat novih radnika, i održava taj broj zaposlenih lica do kraja isplate kredita. Za nepoštovanje sledilo bi vraćanje subvencija plus kamata po standardnim stopama.

Predlaže se i da se svi preduzetnici oslobode plaćanja poreza i doprinosa na zarade svih zaposlenih na nivou od sto posto, u mesecima vanrednog stanja i tri meseca po prestanku, kao i komunalnih taksi i ostalih lokalnih nameta.

Predlaže se i odlaganje naplate zakupnina i reprogramira počev od prvog septembra 2020. godine na period od minimalno tri meseca.

Ova mera je pomalo neobična, osim ako se ne misli samo na zakup prostorija u vlasništvu države (i/ili lokalne samouprave) jer nekim privatnicima je rentiranje posao i žive od toga.

Srednjoročne olakšice su, predlažu, u vidu kredita po stopi do jedan odsto godišnje kamate fiksno sa subvencijama države. I ova mera postoji, doduše samo kod Fonda za razvoj, gde je u ponudi paket od 200 miliona evra kredita sa kamatnm stopom od 1% (indeksirano u evrima) i grejs periodom.

Nivo subvencija treba, kažu dalje preduzetnici i mali biznismeni, da se odredi u zavisnosti od nivoa štete izazvane grani privrede.

Grejs period bi bio 12 meseci, a otplata do 36 ; meseci posle grejs period u zavisnosti od visine kredita.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

NazaDnoo

Poljoprivreda, tj ratari nisu dobili dinara a ovi alavi privatnici koji maltretiraju svoje radnike na sve strane traže još... To može samo u banana zemljama...

special image