• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

A sad imamo i državni TIM ZA MALINU

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Vlada je formirala Radnu grupu za unapređenje proizvodnje i tržišta maline u Srbiji, objavljeno je u "Službenom glasniku". Šta bi sve ona treblao da postigne na (slobodnom) tržištu.

 Vlada formirala tim za malinu Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Kako se navodi, ovaj tim će sagledati aktuelnu situaciju u oblasti malinarstva, sa posebnim osvrtom, kako se kaže, na kritične tačke u tržišnom lancu proizvodnje maline, od rasadničarske proizvodnje do plasmana na tržište.

Cilj je da se na osnovu podataka donesu mere za strateško rešavanje postojećih problema u malinarstvu.

Možda će vas zanimati

Radna grupa će razmatrati i nepovoljne uticaje klimatskih i zemljišnih uslova na proizvodnju i prinos maline, a kako bi se unapredio sadni materijal maline, uslovi skladištenja, transporta i čuvanja maline.

Takođe, cilj ovog tima je da rade na uređenju pravila otkupa maline i definišu uslove na otkupnim mestima a koji se tiču klasiranje plodova i drugo…

Na čelo ove radne grupe je postavljen državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Velimir Stanojević, a u timu su predstavnici Uprave carine, Ministarstva trgovine, fakulteta, instituta, Privredne komore Srbije, proizvođači, predstavnici više asocijacija, saveza, udruženja, zadruge, hladnjačari...

Problemi sa malinama, svake godine pred sezonu, aktuelni su decenijama. Ranije je u modi bilo i da se blokiraju putevi, ali toga poslednjih godina nema. Sada se (2019.) prešlo na štrajkove glađu i pretnje samoodsecanjem prstiju.

Proizvođači se uvek žale da ih "kradu" otkupljivači i izvoznici, pozivajući se na visoke maloprodajne cene u supermarketima po Nemačkoj ili Skandinaviji. Redovno i traže da se umeša Vlada i (na slobodnom) tržištu propiše otkupne cene po kojima bi onda drugi (privatni izvoznici) morali da kupuju i pokušaju da s tom cenom zarade u Evropi i svetu.

A kada se proizvođačima pomenu udruživanje, kupovina hladnjača, da sami porkenu izvozni posao, "entuzijazam" onih koje "kraud" poprilično splasne.

Izvoznici se žale na "mešani" kvalitet ponuđene maline, redovno ukazuju da cena maliog pakovanja iz supermarketa nije merodavna za veleprodajnu izvoznu cenu.

Tu su i problemi sa delimično lošim imidžom srpskih malinara zbog čega je u EU redovno vršeno obavezno testiranje na norovirus ("virus prljavih ruku", fekalno zagađenje robe). Sada je konočno ta prepreka i formalno uklonjena.

Sve ovo bi Radna grupa sada trebalo da predupredi, ili bar da nekako "ispegla".

PROČITAJTE I OVO

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

нема_лека

Јел главни Вучићевић?

Mile

Hoće biti malinara u timu ili ste vi najpametniji?

Nagai Nagayoshi

Da li je ovom timu prikljucen i besan pas,za njega kazu da je ekspert...

special image