• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na svakog Amera država kupuje 4 litra mleka i pola kile goveđeg buta

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Predsednik SAD Donald Tramp najavio je još jedan "spasonosni" plan za američku privedu i stanovništvo.

 Plan Donalda Trampa - SAD kupuju domaće mleko, meso za 3 milijarde dolara Izvor: MONDO/YouTube

Zbog situacije izazvane pandemijom korona virusa, od farmi i rančeva u toj zemlji država otkupiti mleko, meso i poljoprivredne proizvode u vrednosti 3 milijarde dolara. Na gomili možda zvuči prilično, ali to je samo oko 9 dolara po stanovniku SAD, zašta se u prodavnicima može kupiti galon mleka (3,8 litara) i pola kile mesa od goveđeg buta.

Kako navodi američka medijska kuća CNBC, ovaj program će biti pokrenut početkom sledeće sedmice.

Možda će vas zanimati

Pandemija korona virusa poremetila je lance snabdevanja širom zemlje, usled čega su farmeri prinuđeni da uništavaju rod i bacaju mleko i druge proizvode koji se ne mogu dugo skladištiti, dok su, istovremeno, cene poljoprivrednih proizvoda i potražnja za njima pale usled strogih ograničenja kretanja.

U jučerašnjoj objavi na "tviteru", Tramp nije saopštio druge pojedinosti, već je samo naveo da je predviđena kupovina deo plana sa ciljem obezbeđivanja hrane za američke porodice.

On je nedavno takođe najavio program finansijske pomoći u okviru kojeg bi 16 milijardi dolara pripalo poljoprivrednim proizvođačima a tri milijarde bilo opredeljeno za kupovinu namirnica za banke hrane, koje, zbog pandemije COVID-19, ostaju bez radne snage ili se zatvaraju, iako hrane milione ljudi.

Neke od najvećih klanica u zemlji takođe su zatvorene, pa se mnogi Amerikanci pripremaju za nestašice mesa, a Tramp je potpisao nalog prema kojem pogoni za preradu mesa moraju da nastave sa radom i u slučaju oboljevanja radnika.

Zbog nedostatka radne snage, neki prerađivači pilećeg mesa prinuđeni su da živinu podvrgnu eutanaziji, a usled zatvaranja pogona mogli bi biti izgubljeni milioni životinja kao što su svinje, kokoške i goveda, navodi CNBC.

Ovo nije prva ad hoc akcija Trampa u gađenju požara krize izazvane "zaključavanjem" privrede i društva zbog širenja virusa korona. Nadoknade za posrnulu privredu najavljene su u aviosektoru i naftnoj industriji.

Problem, međutim, nije u principu (jer sve države u svetu koje to mogu danas subvenicionišu svoje privrede direktno iz budžeta zbog pandemije covid-19), nego u praksi. Trampova administracija se u zemlji sumnjiči da novac od subvencija brže i lakše dolazi do firmi koje su "bliske" čak povezane sa porodicom Tramp ili najbližim saradnicima predsednika SAD.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

DonLudjiPijaneti

Raspadaju se 🤔

special image