• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U SVETU OTKAZI zbog "zaključavanja" a KOD NAS SE ZAPOŠLJAVALO?

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

U celom svetu ekonomska kriza koju je donelo zaustavljanje privrede zbog pandemije korona virusa donele su milione otkaza, a u Srbiji statsistike beleže manji broj nezaposlenih nego ranije.

Pandemija covid-19 je SAD, najveću privredu sveta, koštala 33 miliona otkaza (10% populacije) u samo poslednjih sedam nedelja. Zvanične brojke o nezaposlenosti kažu da je porasla sa 4,4% na 14,7%, ali to su brojevi koji "verovatno naširoko potcenjuju prave razmere gubitka posla"piše "Gardijan".

Možda će vas zanimati

U Evropi nije toliko katastrofalno, mada Velika Britanija ima nezaposlenost sada od gotovo 10%$, a čak i Nemačkoj je MMF predvideo rast nezaposlenosti u 2020. od 3,9% naprema 3,2% prošle godine.

"ODMARALO" 125.000 LJUDI

Tokom vanrednog stanja, Vlada je olakšala upućivanje zaposlenih na plaćeno odsustvo duže od 45 radnih dana, uz naknadu zarade. U Srbiji je zbog aktuelne krize na prinudni odmor otišlo oko 125.000 radnika, pokazuju podaci Privredne komore Srbije.

Istovremeno iz srpske Nacionalne službe zapošljavanje dolaze zapanjujući podaci. Prema današnjem saopštenju na evidenciji nezaposlenih NSZ neposredno pred proglašenje vanrednog stanja bilo je prijavljeno 515.145 osoba, dok se 6. maja na evidenciji nezaposlenih nalazi 512.691 osoba. To je za 2.454 manje, saopštilo je danas Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja.

Neoibiočćan podatak ,kada se uzme u obzir a je Republički zavod za statistiku 1. maja saopštio da je u Srbiji je u martu, u odnosu na kraj februara, bilo 2.000 manje zaposlenih. U taj broj ljudi koji su ostali bez posla ne ulaze oni najranjiviji, koji rade na crno ili privremeno.

Od proglašenja vanrednog stanja u Srbiji broj pritužbi Zaštitniku građana uvećan je za deset puta, a petina tih pritužbi odnosi se na prava radnika i radne odnose.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Antinacionalista

Statistika je čudna nauka. Ako ukrstiš pogrešne brojke, dodješ do neverovatnih ppdataka.

laz laz laz

da evo u meiti u baricu(obrenovac) kinezi zaposljavaju jos 10 000 radnika.KAD BI SE LAGALI OTPUSTAJU 1500 radnika

Djole

Pa nama je ekonomija najbolja u Evropi... :)

special image