• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Firme mogu da uzmu "korona kredite", ali pod ovim uslovima

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Srpske banke su potpisale sa državom ugovore kojima se realizuje kreditna podrška firmama koje su u poteškoćama zbog epidemije korona virusa. Ali ne mogu baš svi da dobiju subvencionisane kredite, jer uslovi kažu...

Jedna od banaka koja je potpisala s Ministarstvom finansija i Narodnom bankom Srbije Ugovor o garanciji Republike Srbije za kreditiranje privrede s ciljem ublažavanja negativnih posledica pandemije Kovid-19, izazvane virusom SARS-CoV-2, je i Komercijalna banka Beograd.

Za ovu vrstu kredita mogu konkurisati preduzetnici i pravna lica sa sedištem u Srbiji, uključujući i poljoprivredna gazdinstva koja su registrovana u Agenciji za privredne registre i koja su razvrstana u mikro, mala i srednja preduzeća, koja ispunjavaju uslove definisane Ugovorom o garanciji.

Možda će vas zanimati

Kako saopštavaju iz Komercijalne banke, zainteresovani za dobijanje ove kreditne podrške treba da ispune odgovarajuće kriterijume, među kojima je jedan od njih da lice nema dospele a neizmirene obaveze po osnovu poreza u Republici Srbiji.

Pored toga, uslov je da lice nije na dan 31. decembar 2019. bilo u teškoćama i u stanju neizmirenja obaveza prema regulativi NBS na dan 29. februar 2020, kao i da nije jedinica lokalne samouprave ni pravno lice u kome Republika, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave ima učešće u vlasništvu preko 50 odsto.

Među kriterijuma po kojima će se procenjivati podobnost potencijalnog korisnika kredita je da nije bio u statusu neizmirenja obaveza u periodu od 12 meseci pre 29. februara 2020. godine, niti da je u periodu od 12 meseci pre 29. februara 2020.

Banka prema njemu preduzela mere restrukturiranja poteraživanja prema propisima NBS kojima se uređuje klasifikacija bilansne aktive i vanbilansnih stavki banaka.

Takođe, kandidat ne može da bude privredno društvo nad kojim se sprovodi sporazumno finansijsko restrukturiranje u smislu Zakona o sporazumnom finansijskom restrukturiranju ili nad kojim se sprovodi postupak stečaja ili prinudne likvidacije.

Krediti su namenjeni finansiranju likvidnosti i obrtnih sredstava, odobravaju se sa rokom do 36 meseci, uz korišćenje grejs perioda od 9 do 12 meseci i sa povoljnim kamatnim stopama.

Maksimalni iznos kredita koji klijent može da dobije je jednak iznosu manjem od 25 odsto prihoda korisnika iz 2019, prema finansijskim izveštajima koje je dostavio APR-u za statistiške svrhe za tu godinu, ili iznosu od tri miliona evra u dinarskoj protivvrednosti preračunato po srednjem kursu važećem na dan zaključenja ugovora o kreditu.

Vladin paket ekonomskih mera podrške težak je 5,1 milijardu evra, što je polovina godišnjeg državnog budžeta.

Program se sastoji iz četiri seta mera, od plaćanja minimalca za sve zaposlene kod preduzetnika, mali i srednjih preduzeća, preko mera za održavanje likvidnosti – pre svega poreske olakšice - a potom i za obnavljanje posla i razvoj – kroz kreditnu podršku.

Kreditna podrška, osim preko banaka, ide i preko Fonda za razvoj sa veoma povoljnom kamatnom stopom.

Četvrti set mera je usmeren na najširu populaciju i simbolične je prirode iako dosta košta. Radi se o direktnom plaćanju iz budžeta svakom punoletnom građaninu zemlje, kao znak podrške i ekonomske snage države.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image