• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko sve ima pravo na 100 evra i da li i među njih spadaju naši "stranci"?

Izvor mondo.rs

Počelo je prijavljivanje za isplatu 100 evra iz državnog budžeta i odziv je neverovatan. Evo i odgovora na pitanja koja vas muče - tekući račun, živim u inostranstvu, živim na Kosovu... Pogledajte i uputstvo za onlajn prijavu.

 Ko sve može da se prijavi za 100 evra da li državljani Srbije u inostranstvu dobijaju 100 evra Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Za samo nekoliko sati od početka onlajn prijavljivanja za 100 evra (u dinarskoj protivvrednosti) prijavilo se MILION građana Srbije.

Na ovih 100 evra mogu da računaju svi punoletni državljani Srbije, s tim da penzioneri i oni koji primaju socijalnu pomoć ne moraju da se prijavljuju onlajn na sajtu Uprave za trezor ili telefonskim putem - broj će biti otvoren od petka, 15. maja) pošto će im ovaj novac biti automatski uplaćen.

Možda će vas zanimati

POGLEDAJTE UPUTSTVO ZA ONLAJN PRIJAVU

Više puta smo pisali o tome ko sve ima pravo na pomoć, odgovarali na vaša pitanja o državljanima Srbije koji žive u inostranstvu, građanima na Kosovu i Metohiji... I sve odgovore imate dole u povezanim vestima. Ali, evo na jednom mestu odgovora na sve vaše najčešće dileme.

UKRATKO: Pravo na ovih 100 evra u dinarskoj protivrednosti imaju svi državljani Srbije stariji od 18 godina, koji imaju državljanstvo Srbije i važeću ličnu kartu, kao i aktivno prebivalište u ovoj zemlji. Prema ranijem saopštenju Ministarstva finansija, pravo na ovih 100 evra ima oko 5,5 miliona građana Srbije. Isplata za penzionere i primaoce socijalne pomoći počinje od 15. maja, a za sve ostale građane koji su se prijavili, isplata počinje najkasnije od 1. juna.

Ko ima pravo na jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 100 evra?

Svi punoletni državljani Republike Srbije, koji na dan stupanja na snagu Uredbe o formiranju privremenog registra i načinu uplate jednokratne novčane pomoći svim punoletnim državljanima Republike Srbije u cilju smanjivanja negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 (24. april 2020. godine) imaju aktivno prebivalište na teritoriji Republike Srbije, sa važećom ličnom kartom.

O penzionerima i primaocima novčane socijalne pomoći

Oni će, dakle, automatski biti prijavljeni za dobijanje novčane pomoći, tako da nije potrebno da se prijavljuju. Pod primaocima penzija smatraju se i korisnici privremene naknade - invalidi rada druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti. Ako je osoba starija od 65 godina, a nije penzioner, potrebno je da se prijavi putem portala Uprave za trezor ili telefonski putem kontakt-centra i da ima državljanstvo Republike Srbije, aktivno prebivalište u Republici Srbiji i važeću ličnu kartu na dan stupanja na snagu Uredbe.

Kada će početi isplata?

Isplata za primaoce penzija i primaoce novčane socijalne pomoći će početi 15. maja 2020. godine. Ukoliko primalac penzija ili primalac novčane socijalne pomoći nema tekući račun, biće mu u ovu svrhu otvoren jednokratni namenski račun u Banci Poštanska štedionica, koji će biti ugašen nakon što državljanin podigne novac. Isplata za sve druge punoletne građane Republike Srbije, koji su se prethodno prijavili preko portala Uprave za trezor ili putem kontakt-centra, počeće najkasnije 1. juna 2020. godine.

Šta ako neko nema tekući račun?

Ako državljanin nema tekući račun, može da ode da ga otvori u nekoj od banaka. Ili da se pri podnošenju prijave izjasni u kojoj banci želi da mu se otvori jednokratni namenski račun. Nakon toga, račun će automatski biti otvoren, bez ikakvih troškova. Nakon što državljanin podigne novac, namenski račun će biti ugašen. Sredstva sa namenskog računa se podižu u gotovini. Nakon što sredstva budu podignuta, namenski račun, koji je otvoren samo u tu svrhu, će biti ugašen. Ne postoji mogućnost da se jednokratna pomoć uplati na račun drugog lica. Ukoliko državljanin nema otvoren tekući račun, biće mu bez dodatnih troškova otvoren jednokratni namenski račun u banci koju je izabrao prilikom prijave.

Da li državljani koji su tek napunili 18 godina i nemaju ličnu kartu moraju da izvade taj lični dokument kako bi mogli da se prijave?

U skladu sa važećim Zakonom o ličnoj karti, državljanin stariji od 16 godina života, koji ima prebivalište na teritoriji Republike Srbije, dužan je da ima ličnu kartu. Pravo na jednokratnu pomoć (pored korisnika penzija, i svih primalaca novčane socijalne pomoći), imaju punoletni državljani Republike Srbije, koji na dan stupanja na snagu ove uredbe imaju aktivno prebivalište na teritoriji Republike Srbije, sa važećom ličnom kartom, i koji se prijave za dobijanje jednokratne novčane pomoći preko portala Uprave za trezor ili telefonski putem kontakt-centra, dostavljanjem podataka: svog JMBG, broja važeće lične karte i naziva banke kod koje je otvoren ili će biti otvoren račun tog državljanina na koji će se uplatiti jednokratna novčana pomoć.

Šta ako mi je istekla lična karta a zbog vanrednog stanja nisam bio u mogućnosti da izvadim novu?

Privremeni registar punoletnih građana Republike Srbije, koji je formiran Uredbom, odnosi se na punoletne građane sa važećom ličnom kartom na dan stupanja na snagu Uredbe, odnosno na dan 24. april 2020. godine. Ako je državljaninu lična karta istekla za vreme trajanja vanrednog stanja, imaće pravo da koristi jednokratnu novčanu pomoć.

Da li pravo na 100 evra imaju državljani Srbije koji žive u inostranstvu?

Da. Pravo na jednokratnu pomoć (pored korisnika penzija, i svih primalaca novčane socijalne pomoći), imaju punoletni državljani Republike Srbije, koji na dan stupanja na snagu ove uredbe imaju aktivno prebivalište na teritoriji Republike Srbije, sa važećom ličnom kartom, i koji se prijave za dobijanje jednokratne novčane pomoći preko portala Uprave za trezor ili telefonski putem kontakt-centra.

Da li građani sa Kosova i Metohije imaju pravo na 100 evra?

Da. Pravo na jednokratnu pomoć imaju svi punoletni državljani Republike Srbije, koji na dan stupanja na snagu ove uredbe imaju aktivno prebivalište na teritoriji Republike Srbije, sa važećom ličnom kartom, i koji se prijave za dobijanje jednokratne novčane pomoći preko portala Uprave za trezor ili telefonski putem kontakt-centra dostavljanjem podataka: JMBG, broja važeće lične karte i naziva banke kod koje je otvoren ili će biti otvoren račun tog državljanina na koji će se uplatiti jednokratna novčana pomoć. 

Da li državljani koji su rođeni u Republici Srbiji, sa prebivalištem u Srbiji, a radili su i primaju penziju iz inostranstva imaju pravo na 100 evra?

Da, ukoliko imaju državljanstvo Republike Srbije, aktivno prebivalište u Republici Srbiji i važeću ličnu kartu. Potrebno je da se prijave preko portala Uprave za trezor ili putem kontakt-centra.

Da li državljani Srbije koji imaju srpski pasoš, a koji žive u Republici Srpskoj i nemaju ličnu kartu Republike Srbije imaju pravo na prijavu?

Pravo na jednokratnu pomoć (pored primalaca penzija, i svih primalaca novčane socijalne pomoći), imaju punoletni državljani Republike Srbije, koji na dan stupanja na snagu ove uredbe imaju aktivno prebivalište na teritoriji Republike Srbije, sa važećom ličnom kartom, i koji se prijave za dobijanje jednokratne novčane pomoći preko portala Uprave za trezor ili telefonski putem kontakt-centra.

Anketa

Da li ćete se prijaviti da dobijete 100 evra?

  • Da, naravno da hoću

    89.72% (32821)

  • Ne, nisam zainteresovan

    5.96% (2181)

  • Ne znam

    4.32% (1580)

Da li ćete se prijaviti da dobijete 100 evra?

Rezultati

PROČITAJTE I OVO

Komentari 31

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Junkie

Sta cete vi uraditi sa vaših 100 evra. Ja cu kupiti gram kokaina.

Arh

@Junkie Moze i da pretekne

Zaratustra

@Junkie Malo je jedan gram.

special image