• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AZIL ZA PČELE: Na svoj Svetski dan pčele u prestonici dobile "svoje" mesto

Izvor mondo.rs

Svet dana obeležava Dan pčela a u srpsko prestonici su taj dan ovekovečili na poseban način. I ne samo jedanput.

 Svetski dan pčela - U Beogradu se otvario prvi azil za pčele u Srbiji Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Odbegli rojevi pčela prvi put u Srbiji dobiće svoj dom, jer je danas, na Svetski dan pčela, počela realizacija projekta "azila za pčele" u oglednom beogradskom pčelinjaku "Košutnjak". Istovrmeno, krenula i incijativa za "medonosne bašte".

Ovaj jedinstven smeštaj i pristup očuvanja zajednice pčela u Srbiji, biće realizovan u saradnji Beogradskog pčelarskog udruženja i kompanije Delez Srbija, koja je zahvaljujući programu lojalnosti "Pčelice stvaralice" prikupila milion dinara za ovu namenu.

Možda će vas zanimati

Istovremeno, iz srpske prestonice krenula je i "Incijativa za medonosne bašte", koju čini grupa organizacija, udruženja, institucija, pčelara, naučnika, ekoloških aktivista, građana i građanki koji žele da pomognu pčelama kroz negovanje i zasnivanje površina sa medonosnim biljkam kao i postavljanja košnica na teritoriji Beograda.

Oni pozivaju na akciju pomoći pčelama i drugim oprašivačima, tako što ćemo im ponuditi svoje otvorene prostore, bilo velike ili male, za raznolike biljke koje cvetaju i hrane ih.

UBIJAMO PČELE, PLATIĆEMO CENU

“Nažalost, broj pčela se drastično smanjuje zbog različitih razloga, od promena u korištenju zemljišta, intenzivne poljoprivrede, upotrebe pesticida, uništavanja prirodnih staništa do klimatskih promena. Visoke temperature, promena vremenskih prilika tokom godišnjih doba i ekstremni vremenski događaji stvaraju probleme pčelama. Ako se ovaj trend nastavi, cena našeg voća i povrća mogla bi značajno da poraste, hranljivi usevi će sve više biti zamenjeni usevima poput pirinča, kukuruza i krompira, što će rezultirati neuravnoteženom ishranom i manjom količinom hrane” izjavila je Duška Dimović iz WWF-s svetske organizacije za zaštitu prirode.

Svet je danas teško mesto za život ako ste pčela, cvet bogat polenom i nektarom je sve teže i teže naći. Širenje gradova, klimatske promene i pesticidi vrše pritisak na najvažniju vrstu na svetu, odgovornu za dobar deo hrane koju svakodnevno jedemo.

Udruženje Ekonaut, jedan od pokretača inicijative je zato sastavilo kratku informativnu publikaciju sa 100 biljaka za pčele, da bi svako odabrao upravo biljke prema svojim mogućnostima i lako se uključilo u Inicijativu koja planira da do jeseni animira što veći broj ljudi, kompanija, udruženja, školi i svih ostalih, voljnih da se pridruže ovom poduhvatu kroz različite programe u oblasti baštovanstva i pčelarstva.

DOVOLJNO JE I PARČE LIVADE

Ako imate zelenu površinu koju želite pretvoriti u utočište za pčele, tim pejzažista i baštovana će vam u ime ove Inicijative pomoći da jednolični travnjak pretvorite u baštu koja je raj za: pčele, leptirove i druge korisne insekte, a ujedno i više ekonomski održiva.

Ovo je u poslednjoj deceniji u svetu postao trend jer održavanje površina sa različitim višegodišnjim biljkama umesto travnjaka, doprinosi lokalnom biodiverzitetu, a zahteva manje vode jer su u pitanju biljke koje su otporne na sušu ili poplave, a sve su češće zbog klimatskih promena.

Svako ko već ima neku površinu koja ima elemente medonosne bašte može se priključiti inicijativi preko društvenih mreža i učestvovati od 01. juna do 01. septembra u nagradnom konkursu #medonosnabasta. Svi koji budu delili svoje iskustvo i slike konkurišu za prigodne baštovanske i pčelarske poklone. Pravila i uslovi će biti objavljeni 01. juna preko profila pokretača inicijative na društvenim mrežama.

Udruženje Ekonaut iz Beograda je ovu inicijativu pokrenulo u saradnji sa Ambasadom Švedske u Srbiji i ostalim partnerima zainteresovanim za dobrobit pčela u Srbiji: Savez pčelarskih organizacija Srbije, WWF – svetska organizacija za zaštitu prirode, Nova Iskra – kreativni hub i coworking, MN Studio – pejzažni arhitekta, Pčelarsko gazdinstvo Slađan Simonović, keativna agencija “Kreativa Unilimited”, udruženja “Beogradski festival cveća” i “Supernatural”, projekat “Divlji Beograd” . Deo programa Inicijative se odvija uz podršku Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda.

AKO VAS ZANIMAJU MALE RADILICE

Ako želite da preuzmete aktivniju ulogu u očuvanju pčela i želite da naučite više o pčelarstvu bilo kao hobiju ili profesiji možete proći i pčelarsku obuku u trajanju od tri meseca u okviru „BeeConnected“ škole urbanog pčelarstva koja se održava u Beogradu koja počinje u julu u organizaciji Ekonauta i Pčelarskog gazdinstva Slađan Simonović.

Da bi podigla svest o važnosti oprašivača, pretnjama s kojima se suočavaju i njihovom doprinosu održivom razvoju, UN je 20. maj odredio kao Svetski dan pčela. Tog dana rođen je 1734.g. Slovenac Anton Janša, pionir pčelarstva. Maj je izabran i kao mesec za Svetski dan pčela, jer je na severnoj hemisferi potreba za oprašivanjem najveća u tom periodu, dok je na južnoj hemisferi vreme za berbu meda i pčelinjih proizvoda. Cilj slavljenja ovog dana je jačanje mera usmerenih na zaštitu pčela i drugih oprašivača, koje bi značajno doprinele rešavanju problema vezanih za globalnu snabdevanje hranom i eliminisanju gladi u zemljama u razvoju.

PROČITAJTE I OVO

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image