• Izdanje: Potvrdi
Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ANKETA: Koliko je OTPUŠTANO, a koliko su SMANJIVANE plate

Srpske firme su se relativno veoma dobro nosile sa epidemijom korona virusa, doduše i uz popriličnu pomoć države. Smanjenja plata nije bilo u većini preduzeća, a otkaza još manje.

 Izvor: BartekSzewczyk/iStockphoto

U vreme dok s u svetu u pojedinim zemljama ili granama biznisa masovno otpuštalo, u  Srbiji 80% kompanija nije otpuštalo zaposlene a oko 70% nije smanjivalo plate radnicima tokom vanrednog stanja uvedenog zbog epidemije covid-19, pokazuje istraživanje sajta Poslovi Infostud, sprovedeno u poslednjoj sedmici maja.

Anketa je obuhvatila 2.285 ispitanika i 450 kompanija.

Možda će vas zanimati

U istraživanju, u kojem je učestvovao skoro podjednak broj zaposlenih i nezaposlenih lica, 20% zaposlenih je međutim reklo da je u njihovoj kompaniji za vreme vanrednog stanja dolazilo do otpuštanja, a polovina zaposlenih i dalje bar malo strahuje da ne izgubi posao u narednih šest meseci.

Načelno, svi zaposleni ispitanici ocenjuju reakciju poslodavaca u krizi prosečnom ocenom 3, navodi Infostud u saopštenju o rezultatima ankete.

Anketa

Da li ste dobili otkaz, ili vam je smanjena plata za vreme korona epidemije?

 • Plata mi je ostala ista

  40.35% (23)

 • Smanjena mi je plata

  36.84% (21)

 • Dobio sam otkaz

  12.28% (7)

 • Dobio sam povišicu

  10.53% (6)

Da li ste dobili otkaz, ili vam je smanjena plata za vreme korona epidemije?

Rezultati

Čak 45% ispitanika je reklo da je imalo mogućnost rada od kuće, 18% je radilo kombinovano, dok je 37% radilo u firmi ili na terenu. Oko 54% anketiranih se izjasnilo da bi i nakon završetka epidemije volelo da radi kombinovano - deo posla od kuće, deo u kancelariji, dok se 30% ipak opredelilo samo za rad u kancelariji.

Ispitanici koji su radili od kuće u 43% odgovora su naveli da nisu osetili razliku u svojoj produktivnosti, 25% je reklo da je bilo produktivnije nego u kancelariji, dok je 31% ocenilo da je produktivnost bila manja.

Što se tiče nezaposlenih, 63% učesnika ankete je reklo da je tokom vanrednog stanja pokušavalo da dođe do posla, ali bezuspešno, jer je i samo tržište rada u Srbiji bilo u zastoju.

Za razliku od prethodnog istraživanja, u kojem je strah od zaraze njih samih ili nekog njima bliskog bio dominantan odgovor, anketirani sada kao najveći izazov navode strah od produbljivanja ekonomske krize i borbu za egzistetnciju.

U privredi je broj kompanija koje osećaju značajno negativan uticaj smanjen sa 56% (prva nedelja aprila) na 27% u poslednjem merenju. Sa druge strane samo 8% kompanija je registrovalo pozitivan uticaj na njihovo poslovanje.

Kao najveći izazov sa kojim su se susreli 40% kompanija ističe otežano planiranje aktivnosti usled dosta nepoznanica, a na drugom mestu sa 28% je finansijska održivost.

Polovina kompanija očekuje da finansijski plan za ovu godinu bude ispod planiranog, a svega 5% vidi mogućnost da premaši plan.

Rizik od dugoročnog uticaja krize na održivost njihovog biznisa očekuje 20% kompanija, 45% smatra da će održivost biti kratkoročna.

PROMENJEN STAV POSLODAVACA O "RADU OD KUĆE"

Kad je reč o pozitivnim stranama poslovanja po izlasku iz vanrednog stanja, 40% kompanija istaklo je da rad od kuće može biti izvodljiv i koristan za dobar deo preduzeća, a 23% je navelo da je ozbiljnije ušlo u digitalizaciju svojih procesa.

Kao najveće negativne posledice ističu stopiranje planiranih ulaganja (edukacije, novi projekti, razvoj) i finansijske posledice po kompaniju.

Više od polovine privrednih subjekata rezalo je troškove, među kojima su prvi stradali oni vezani za marketing.

Čak 60% kompanija omogućilo je bar delu zaposlenih da radi od kuće, a isti toliki procenat ne vidi pad u produktivnosti. U kompanijama gde su se zaposleni vratili na radna mesta, 70% primenjuje vladine propisane mere zaštite od virusa, dok je 15% reklo da nema posebno uređenje.

Nešto više od 30% firmi planira da omogući svojim zaposlenima rad od kuće i nakon završetka opasnosti od epidemije, dok skoro 40% ističe da će se vratiti normalnim poslovnim procesima i radu iz kancelarije.

Iako je 27% ispitanih privrednih subjekata zapošljavalo i tokom trajanja vanrednog stanja i pandemije, skoro 40% njih je zaustavilo zapošljavanje do daljeg, a 35% će nastaviti sa zapošljavnajem u narednom periodu.

Od vladinih mera podrške, kao najznačajnije ističu rasterećenje zarada (subvencionisanje minimalca tri meseca) i poresko rasterećenje, dok sveobuhvatne mere prema privredi ocenjuju prosečnom ocenom 3, pokazuju rezultati istraživanja Infostuda.

PROČITAJTE I OVO

Inicijalizacija u toku...

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Oklopnik

A gde je opcija-nisam ni radio :d ?

Korto

Lako je ljudima u državnim firmama... Teško je kod ogromne većine privatnika... A najteže nazaposlenima...

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU