• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EKSTREMI EU: Bugari "najjeftinije" žive, Dancima najskuplje

Iako je formalno jedna politička organizacija EU je veoma raznovrsna po svemu a pre svega po životnom standardu i cenama. U ovom aspektu na jednom polu su Danci, a na drugom prve srpske komšije – Bugari.

Danska je najskuplja za život a najjeftinija je Bugarska, činjenica je koju je evropska statistička služba Evrostat iznela u poslednjim analizama. Na listi je i Srbija, gde su cene nešto veće nego u Bugarskoj.

Potrošačke cene (merenje se vrši prema procenama nivoa kupovne snage, što znači da su u računicu uključene i nivoi plata) u Danskoj iznose čak 41% veće od proseka 27 zemalja EU, dok je Bugarska sa cenama 47% manjim od proseka najpovoljnija članica unije. Hrvatska je na nivou od 71%, a Srbija i Crna Gora, koje su na listi kao zemlje kandidati, nalaze se na nivou od 57% odsto.

Možda će vas zanimati

Ono što je "džabe" u Bugarska su alkohol i duvanske proizvodi. Nešto zašta bi Skandinavci "ubili" da bude dostupnije u Bugarskoj je 62% u odnosu na prosek Unije.

Ali nisu samo poroci jeftini u Bugarskoj. Tamo i hoteli i restorani nude najniže cene – 45% u odnosu na evropski prosek, zatim odeća je na nivou od 79% u odnosu na prosek EU. Ista roba u Danskoj ima cenu koja je 132% od proseka, prenosi BNR.

Što se kućnih elektronskih aparata tiče, oni su u Bugarskoj na nivou od 92% u odnosu na prosek EU.

SRBIJA NE TAKO JEFTINA

Iako smatramo da je hrana kod nas jeftinija zbog toga što su i plate (znatno) manje nego u EU, podaci Evrostata pokazuju da je cena hrane i nealkoholnih pića u Srbiji na 78% proseka EU, mnogo većem nego što bi to moglo da se misli zbog odnosa plata.

Još je lošija situacija kada se pogleda nivo cena odeće i obuće, koja je gotovo u proseku EU – 94% odnosno 96%. Kod odeće je čak nivo kao u Velikoj Britaniji.

Struja nam je upola proseka u EU, tu su negde i cene prevoza i restorana/hotela, ali zato aparate za domaćinstvo plaćamo gotovo koliko i prosečan Evopljanin, a ostalu elektroniku (televizore, kompjutere…) za 13% više od proseka EU.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Serhio39

I sta sve ovo govori o nasem standardu i kako mi zivimo? Pa govori da smo u zlatnom dobu, nikada nam nije bilo bolje :O bljuc [poop]

Korto

A naspram plata smo sigurno najskuplji u evropi...

Box

@Korto bas tako

special image