• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SKUPA KRIZA: Javni dug za mesec dana skočio više od 2 milijarde €

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek

Ministarstvo finansija Srbije objavilo je da je javni dug Srbije, na kraju maja ove godine, iznosio 26,8 milijardi evra, što čini 57,2% bruto domaćeg proizvoda (BDP) zemlje.

Na kraju aprila ove godine, javni dug je iznosio 24,6 milijardi evra, i imao je udeo u BDP od 52,4%.

U maju dug je porastao za oko 2,2 milijarde evra, a njegov udeo u bruto domaćem proizvodu je uvećan za 4,8%, prenosi BIZlife.

Možda će vas zanimati

Na kraju januara ove godine, javni dug je iznosio 24,2 milijarde evra, a na kraju decembra 2019. godine, 23,9 milijardi, što je činilo 52% BDP.

Na sajtu Uprave za javni dug Ministarstva finansija poslednji podatak je kvartalni izveštaj za prvo tromesečje ove godine i u njemu stoji da je dug krajem maja bio 24,3 milijarde evra, od čega je unutrašnji dug bio 10,2 milijarde a spoljašnji 12,6 milijardi evra (direktne obaveze), uz što idu i unutrašnje indirektne obaveze (garancije) od 176 miliona i spoljašnje od 1,3 milijarde evra.

Ovo pokazuje da je država morala da se zadužuje radi borbe sa posledicama pandmije covid-19. Troškovi su veliki za zdravstveno zbrinjavanje populacije ali i za otklanjanje posledica po ekonomiju zemlje.

Ekonomski paket koji je Vlada planirala za saniranje ekonomskih posledica je težak više od 5 milijardi evra, a jedna od mera – isplata minimalne zarade za sve zaposlene u malim i srednjim firmama kao i dela zarade kod velikih – završava se danas. Samo u tu svrhu država je u poslednja tri meseca dala 800 miliona evra.

Pri donošenju ekonomskog antikriznog plana rečeno je da će se on finansirati iz dosadašnjeg suficita ali i dodatnog zaduživanja na finansijskom tržištu kod kuće i u svetu.

Cilj je da i pored zaduživanja javnu dug ne pređe 60 odsto BDP, a to je cilj koji će teško biti ostvarij po mišljenju nezavisnih ekonomskhi analitičara.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nemanja

Zato je i napravljena ekonomska kriza, da bi se drzave zaduzile kod svetskih bankara, medijsko spinovanje i zabuna. Mozete da strpate u isti kos i tita, slobu, a i karadjordjevice jer su isto radili i pre 100g formirajuci sfrj (mali projekat eu zemalja) zrtvujuci sopstveni narod. Taj kralj moze samo da dodje i objasni srbima koliko je zlata odneo iz nbs jos u vreme 2sv.rata. a da pusti medjusobno samoubistsvo naroda. O potonjim vladarima isto. Ovaj srpski narod je odavno zasluzio da zivi pristojnim zivotom. Vladari imaju odgovornost pred narodom.

Korto

I gde su završile te dve milijarde? Dugujemo više nego cela SFRJ a tada je narod živeo bolje!

A u stvari je mnogo veci

al ne smeju da kazu da smo vec preskocili 60%, jer tada krece da opada kreditni rejting, a kriza nije jos ni pocela. Ova vlast se od 2014. zaduzila vise od 15 milijardi evra. U g***ima smo do zavrat.

special image