• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vučić: Bićemo najbolja zemlja u regionu, neće biti lako ali ćemo proći bolje od ostalih!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Aleksandar Vučić o pomoći države privrednim subjektima i drugim ekonomskim temama.

 Pomoć privrednicima minimalac isplata Aleksandar Vučić uživo Izvor: RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti uživo i rekao da će Srbija biti najbolja zemlja u regionu kada je u pitanju ekonomija.

On je govorio i o uplati pomoći i podršci države.

Možda će vas zanimati

"U šest sati je otvoren trezor, do devet su uplaćeni svi nalozi, od devet ih banke prebacuju na 235.372 privredna subjekta u kojima radi 1,6 miliona zaposlenih. Prebacuje im se po 18.000 dinara, 60 odsto minimalca. Mi smo zajedno sa minimalcem za septembar 1.100 evra uplatili ljudima što je zaista za svakoga ko radi u Srbiji u mikro, malim i srednjim i 50 odsto za velika i srednja, zaista neverovatna podrška države," rekao je on.

"Umnogome pomažemo privredi i zadovoljan sam što vidim da su te mere dale velike rezultate, uz žilavost i dobru pripremljenost našeg sistema," rekao je on.

Vučić je rekao da je u drugom kvartalu Litvanija bolja od Srbije, ali da je naša zemlja u ovom trenutku na -6,5, dok je Nemačka na -11,7.

"Nesumnjivo je da ćemo biti najbolji u regionu, jedino za Irsku i Mađarsku ne mogu sa sigurnošću da kažem. Na prvom polugodištu smo prvi ili drugi," rekao je on.

Predsednik Srbije rekao je da je država proporcionalno svojoj snazi i veličini pojedinačno najviše uložila u saniranje posledica epidemije korona virusa po privredu, oko 5,8 milijardi evra, i da se zato očekuje da na godišnjem nivou nema negativan rast, što bi značilo da smo prvi u Evropi.

Mnogo očekujemo i od podrške EU i investicione konferencije koja treba da se održi u septembru ili oktobru i mi bismo sa tim novcem znali šta da uradimo, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je napomenuo da se ne možemo porediti sa zemljama EU za koje je namenjeno 390 milijardi grantova pomoći, od čega samo 250 milijardi za mediteranske zemlje.

Rekao je da smo zadovoljni rezultatima, kao i da se razgovara sa inostranim i domaćim partnerima o novim ulaganjima.

Vučić je rekao da je očekivan pad građevinarstva u drugom kvartalu od 2,6 odsto, ali da su učinjeni pomaci, već u junu, u industriji i u građevinarstvu.

On je naveo da je zabeležen rast od 2,3 odsto u industriji, ali da će građevina morati još snažnije da raste i da se ulaže u puteve i železnicu. Zato se , kako je naveo, ulaže dodatni novac u železnicu, koridore, regionalne pravce, kako do kraja godine ne bi imali negativan rast što će biti ogroman uspeh.

Odbacujući različite kritike, kaže da smo privredni rast od "minus 1%" očekivali na kraju godine, a ne u drugom kvartalu, a ispalo je da je drugi kvartal završen na minus 6,5% ili 6,3%, a ne na 11%, kako su neki predviđali.

"Treći i četvrti biće teški, jer se produžila korona i zato što je pogođen turizam u Beogradu i Novom Sadu, gde su hoteli prazni, a Beograd je bio nosilac turističke industrije i uslužnih delatnosti", rekao je Vučić i dodao da će se tu još videti kako može da se pomogne.

Govoreći o poljoprivredi, kaže da je pšenica rodila za 23 odsto vise nego lane i boljeg kvaliteta, 10 odsto ima više kukuruza, biće ga i za izvoz, rod suncokreta isti, prvi otkosi danas kreću, soja ima najveći rast od preko 20 odsto, a sa repom nismo najbolji.

"Poljoprivreda u drugom kvartalu ima rast od 2%, što su izuzetni rezultati", ocenio je Vučić i napomenuo da poljoprivreda učestvuje sa oko 10 odsto u BDP.

Navodi da je odobreno 16 ili 17 projekata za navodnjavanje,od kojih 11 na teritoriji Vojvodine, četiri u Čačku, Topoli, Sviljancu, Negotinu, a biće i u Borči zbog poplava.

Vučić je najavio i da se ide u projekte protivgradne zaštite, a glavni centri biće na Fruškoj Gori i na Bukulji, vrednosti 750 miliona dinara, kao i u Užicu.

Pozvao je međutim poljorivrednike da se opredele i za osiguranje.

Pročitajte i ovo

Komentari 18

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ica

Ne razumem botove zašto se toliko trude da budu smešni

Stefan

Na vreme je država izašla sa konkretnim merama finansijske pomoći svim privrednicima koji ne otpuštaju radnike i to je dalo rezultat.

Kome bajke

Pa ovo deca ne slušaju. Šta priča, za koga, izvinite 🐑🐑🐑, stado neko ima u vidu penzosa,bezmozgova i uvlakača ali maltretira normalne.

special image