• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DANAS POČINJU PREGOVORI O MINIMALCU: Da li će "pasti" dogovor o povećanju u 2021.godini

 Sandra Krstanović
Autor Sandra Krstanović

Pregovori o minimalnoj ceni rada u 2021. godini, koji po zakonu treba da budu završeni do 15. septembra, počeće danas.

Srbija do 2025. treba da dostigne prosečnu platu od 900 evra i penziju od 440 evra, izjavio je ministar za rad Zoran Đorđević uoči današnjeg sastanka predstavnika države, sindikata i radnika.

Đorđević je rekao Tanjugu da država svim merama radi u pravcu da se, s jedne strane zadrže radnici i da ne izgube svoj posao, a s druge strane da se stvore dobri uslovi za rad.

Možda će vas zanimati

Navodi da postoji dobra saradnja i sa sindikatima i poslodavcima i da su oni, kako kaže, i te kako shvatili situaciju u kojoj se nalazi država.

Istakao je da očekuje najbolje mere koje će ići u pravcu ispunjena ciljeva programa "Srbija 2025" koji su, dodaje, pozdravili i sindikati i poslodavci i rekli da je taj cilj "sasvim realan".

"Voleli bismo da bude i više od toga, ali to je minimalna lestvica koju smo svi dobili kao zadatak - poručio je Đorđević.

Povećanje minimalca treba odložiti

Predsednik UGS "Nezavisnost" Zoran Stojiljković smatra da je dogovor moguć, međutim, kaže da bi sindikati trebalo da odlože za godinu dana svoj zahtev da minimalac ne može da bude manji od 300 evra.

Inače, sindikati već duže vreme traže da minimalac dostigne vrednost minimalne potrošačke korpe, što je oko 37.000 dinara.

Stojiljković je rekao Tanjugu da ovogodišnje razgovore oko minimalca dodatno komplikuje pandemija koja će dovesti do recesije i smanjenje društvenog proizvoda.

Takođe, napominje, da se razgovori odvijaju u situaciji kada imamo samo tehničku vladu koja je na kraju svog mandata.

Navodi da bi dostizanje minimalne potrošačke korpe značilo da minimalac poraste za oko 25 odsto.

"Prostor za neki dogovor vidim u tome što ćemo nešto umanjiti minimalnu pregovaračku kartu i pristati na manji, i odložiti za još godinu dana obećanje da niko u zemlji ne radi za manje od 300 evra", rekao je Stojiljković.

Ukoliko u razgovorima ne bude saglasnosti reprezentativnih poslodavačkih organizacija i sindikata, zakonska mogućnost je da vlada svojom odlukom uvede minimalnu zaradu.

"Međutim, nemamo izvesnu situaciju da ćete novu vladu pogotovo u operativnom smislu imati pre 15. septembra zbog čega je odgovornost uvećana", ukazuje Stojiljković.

Počasni predsednik UPS-a Nebojša Atanacković kaže bi bilo najbolje da se privremeno "zamrzne" minimalac pošto još nije formirana nova vlada ili da se do kraja godine odloži donošenje odluke o povećanju minimalca, kako bi se videlo koliki će biti rast privrede u ovoj godini.

Atanacković navodi u izjavi za Tanjug da će u petak biti održan kolegijum Socijalno-ekonomskog saveta koji čine predstavnici UPS - a, Saveza samostalnih sindikata, UGS Nezavisnost i Ministarstva rada i da će na sastanku biti reči o datumu održavanja sednice SES-a, kao i o ceni minimalca u 2021. godini.

"Svako će izneti svoj stav o minimalnoj ceni rada", kaže Atanacković dodajući da će tako početi razgovori na tu temu, ali da će tek posle uslediti zvanični pregovori.

Vlada je prošle godine povećala minimalac sa 27.000 dinara na oko 30.000 dinara u 2020. godini.

(Mondo/Tanjug)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo

.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Difuzor

Iz pouzdanih izvora mogu da vam javim lepu vest dogodine će minimalac biti dignut na 250 evra...

Tako nekako

1. Minimalac je mnogo bitniji od prosečne plate u državi u kojoj više od pola zaposlenih ga prima 2. Minimalac treba dizati po 5000 godišnje,ali tako što će za njega država da smanji porez,ili da se država i poslodavac "nadju na pola" 3.Minimalac je nužda firme,a ne da bude stalna plata,i eventualno njega treba da prima osoba bez obrazovanja za neki prost rad 4.Uvesti minimalac za svaku stručnu spremu,a ne da u firmi od recimo 30 radnika, i pravnik,ekonomista,čistačica i inženjer,vozač, se vode na minimalcu. 5. Na današnje cene minimalac treba da bude oko 400€,da bi bili koliko toliko normalna država. 6.Platni razredi kod nas neće nikad biti uvedeni,iz prostog razloga što ako se usvoji da je minimalna plata 300€ za onoga bez obrazovanja za prost rad,dok bi stigli do npr. profesora u školi,lekara, inženjera...,on bi po njemu imao platu od recimo 900€ na nivou cele države,a ne samo Bg,Ns,nego i u selu od 500 stanovnika,da ne bi oni otišli u grad 7. Mi smo država u kojoj 25% stanovnika nema,ima delimično,i ima završenu samo osnovnu školu,a visokoobrazovanih,a da nisu u penziji ima oko 5% stanovnika= sve vlasti će se pre dodvoravati većem (ne i pametnijem) biračkom telu,pa ih mnogo i ne interesuje platni razredi,a samim tim ni razvoj same države,jer je ovih 5% visokoobrazovanih jedino mogu gurati napred. 8.Mnogo se krade,a i mnogo je viškova u preduzećima (bacanje para),npr. u mestu gde živim u JKP ima 20 menadžera "za ništa",i dva radnika za rad na terenu, umesto da bude obrnuto. 9. Kad ne bi bilo ovoga pod tačkom 8, te minimalne plate bi već narednog meseca mogle biti 400€,i zakonski usloviti firmu da maksimalno 3 meseca može da isplaćuje minimalac,jer on služi samo kad je firma u krizi ( za taj period će se ili oporaviti ili ugasiti). 10. Narod ćuti, bolestan od zadnjih 30 godina jada,ne interesuje ga više ni sopstveni život,možeš sa njim raditi šta hoćeš. 11. 1 plata i jedno radno mesto od države,a ne 6 plata i radnih mesta u državnim firmama

special image