• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UMESTO SKUPIH KREDITA: Telekom Srbija će deo duga vratiti preko obveznica

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek

Telekom Srbija je pripremio odluku o izdavanju korporativnih obveznica kojima će, umesto zaduživanja kod banaka, otplatiti deo tekućeg duga.

 Telekom Srbija ponudiće obveznice za 23,5 milijardi RSD Izvor: MONDO / Telekom Srbija

Nominalna vrednost obveznica će biti 23,5 milijardi dinara, stoji u dokumentu objavljenom na sajtu Telekoma a koji će biti ponuđen na usvajanje na vanrednoj sednici Skupštine zakazanoj za 15. septembar.

Obveznice će biti emitovane sa rokom dospeća od pet godina, odnosno na srednji rok i imaće karakter neamortizujućih obveznica.

Možda će vas zanimati

"Svrha izdavanja obveznica je finansiranje poslovnih potreba Telekoma Srbija, uključujući refinansiranje postojećih finansijskih obaveza i finansiranje unapređenja poslovnih aktivnosti", navodi se u odluci.

Iz Telekoma Srbije posebno ističu je značajno da ove obveznice ne nose nikakav devizni rizik i da će biti emitovane po tržišnoj kamatnoj stopi u uslovima kada su dinarske kamatne stope na najnižim nivoima ikada, zahvaljujući postignutoj i održanoj makroekonomskoj i finansijskoj stabilnosti u Republici Srbiji.

Previđa se izdavanje 2,35 miliona korporativnih obveznica u pojedinačnoj vrednosti od 10.000 dinara, bez objavljivanja prospekta.

Kako se navodi, obveznice će biti izdate za kvalifikovane investitore, u dematerijalizovanom obliku, a glasiće na ime.

Ponude za kupovinu obveznica Telekoma Srbija biće upućene "renomiranim finansijskim institucijama u Republici Srbiji", sa kojima ova državna kompanija ima uspešnu poslovnu saradnju.

Predviđena ročnost obveznica je pet godina, kuponska kamatna stopa - najviše do tromesečni BELIBOR (međubankarska kamata na dinare) plus 3,25 procentih poena godišnje, a glavnica obveznice u celosti će biti otplaćena na dan dospeća.

Predviđeno je da se upis obveznica vrši u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu odluke o izdavanju obveznica, a emisija će se smatrati uspešnom ako se u tom roku upiše najmanje 50 posto ponuđenih obveznica.

Ovakav predlog odluke Nadzorni odbor Telekoma Srbije utvrdio je 24. avgusta, a već danas se pojavio javni poziv za 57. vanrednu sednicu Skupštine akcionara, koja bi o izdavanju korporativnih obveznica trebalo da donese odluku.

Korporativne obveznice su veom raširene na razvijenim finansijskim tržištima jer obično daju povoljnije zaduživanje nego što je to slučaj sa kreditim koje daju banke.

(MONDO/Tanjug)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image