• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NA KOLENIMA I NAJVEĆI: Još u martu je izgledalo da će sve biti ok, ali sada U GUBITKU

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek

Mislili smo da će bar veliki lakše proći kroz korona krizu ali podaci o valjaonici aluminijuma Impol Seval u Sevojnu, kod Užica, pokazuju da je nada bila uzaludna. Zabeležen je veliki pad poslovanje u prvih šest meseci ove godine.

Pandemija tokom drugog kvartala dovela do pada tražnje i cena na ključnim izvoznim tržištima, saopštila je danas brokerske kuća Momentum.

"Impol je u prvih šest meseci tekuće godine zabeležio konsolidovani prihod od 6,8 milijarde dinara (oko 58 miliona €) što je smanjenje od 5,9% u odnosu na isti period prošle godine", navodi se u saopštenju.

Možda će vas zanimati

Ukupna proizvodnja u tom periodu iznosila je 24.482 tone što je smanjenje od 23,5%, ali je ipak bila veća za 7,4% od plana korigovanog zbog okolnosti.

U hladno valjanom programu ostvareno je 21.985 tona proizvodnje (pad od 10,7%), što je jedan odsto manje od plana.

Iako je još u aprilu izgledalo da će se i u vreme korone "dobro proći", nada se izjalovila.

"Impol Seval je ispunio plan proizvodnje za mart. Jedino smo imali problem u organizaciji transporta, a i neki naši kupci su zatvorili svoje proizvodne pogone pa smo imali 86 odsto ispunjen plan otpreme. Naloga imamo i za april, tako da radimo normalno", rekla je tada izvršni direktor za ekonomske poslove Impol Sevala, Sanja Bosiljčić.

Međutim, u poslednjem izveštaju navodi se da je recesija u zemljama gde plasira 94% proizvodnje u drugom kvartalu, dovela do pada tražnje i prodajnih cena što je rezultiralo ostvarivanjem negativnog finansijskog rezultata.

Poslovni gubitak u prvih šest meseci iznosio je 52 miliona dinara (oko 480.000 €) u odnosu na prošlogodišnju poslovnu dobit od 389 miliona dinara (3,3 miliona evra), dok je neto gubitak iznosio 54,8 miliona dinara u odnosu na neto dobit u istom periodu 2019. godine od 368,9 miliona dinara.

Impol Seval je u periodu januar-jun nastavilo snažno da investira pa je vrednost investicionih ulaganja iznosila 3,6 miliona evra.

Zaduženost kompanije je povećana u istom periodu za 6,6 miliona evra, pa je neto dug na kraju juna iznosio 3,06 milijarde dinara i veći je za 41 odsto.

Akcije Impol Sevala su među retkim ovogodišnjim dobitnicima na Beogradskoj berzi sa skokom od početka godine od 11%, navela je brokerska kuća Momentum.

(MONDO/Beta)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image