• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nema posla NEMA NI DOZNAKA: Gastarbajteri podbacili, ove godine Srbija "kraća"tanja za 800 miliona evra?

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek

Kriza zbog koren teško je pogodila i srpsku dijasporu i čuvene "radnike na privremenom radu u inostranstvu". Zbog manje posla, manjih plata ali i velikog broja "povratnika", Srbija bi ove godine mogla da ostane bez više od 800 miliona evra.

 doznake pare iz dijspore gastarbajteri 2020 manje kriza Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Veliki broj srpskih državljana već se u prvim mesecima po izbijanju epidemija korona virusa u Evropi prethodnih meseci vratio sa privremenog rada u inostranstvu, a oni koji su ostali imaju manje posla i, verovatno, manje plate.

Sada za to Srbiji stiže "račun". Novi izveštaj Narodne banke Srbije pokazuje da je u prvih pet meseci ove godine priliv po osnovu doznaka smanjen za 23,8% u odnosu na isti period prošle godine.

Možda će vas zanimati

To bi na godišnjem nivou, ako se trend nastavi, značilo da bi Srbija mogla da ostane bez 833 miliona evra. Naime, prošle je godine iz inostranstva preko doznaka stiglo 3,5 milijardi evra.

Dijaspora je dugo vremena bila "najveći investitor" u Srbiju jer je donosila više novca nego strani ulagači – oko 8% BDP-a. Situacija se poslednjih godina promenila, ali je taj priliv i dalje značajan.

Međutim, ove godine neće biti tako izdašan. Još početkom maja oko 400.000 građana Srbije pohrlilo je nazad u otadžbinu jer su ostali bez posla, prvenstveno u Nemačkoj i Austriji, ali i ostatku Evrope.

A ni do tog datuma doznake nisu išle sjajno jer već u martu je primećen veliki pad. Lični transferi iz inostranstva od januara do maja 2020. iznosili 1,05 milijardi evra, što je 329 miliona evra manje nego što je bilo 2019.

Smanjenje priliva u NBS objašnjavaju kao posledicu pandemije virusa korona i njenog uticaja na svetska ekonomska kretanja, kao i na mobilnost ljudi. I to nije slučaj samo za Srbiju, već je pad doznaka zabeležen globlano.

Lični transferi obuhvataju doznake radnika, penzije i druga socijalna primanja, kao i pomoći i poklone iz inostranstva, upućene fizičkim licima građanima Srbije.

Tokom cele prošle godine, doznake iz inostranstva u Srbiji su dostigle vrednost od 3,5 milijardi evra, kolike su otrpilike bile i u 2018. godini, dok su 2017. godine bila nešto malo ispod 3 milijarde,

Tradicionalno, najviše novca stiže od gastarbajtera iz Nemačke - nešto više od milijardu evra u 2019, odnosno jedna trećina, a zatim iz Švajcarske (oko 500 miliona evra) i Austrije (290 miliona).

(MONDO/Tanjug)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Хахахха

Да поновим, то је и хранило економског тигра. Сад ће да крепа.

Zoom

Cale i keva mi rade u Australiji, eto oni su dobili smanjenje 20% od plate od strane firme ali cim se stvar stabilizovala firma ima je tih 20% vratila. Sva sreca su mi matorci tamo pa mi salju bas dosta para i uzivam ovde ko car, realno bukvalno ne mogu da potrosim koliko mi ostane para a verujte mi trosim dosta I opet mi ostane da ustedim nekih 800-1000 evra mesecno. Svi nesto se loze za Nemacku a u Australiji su plate 3 puta vece. Kad cujem za kakvu sicu rade u Nemackoj dodji mi da se smejem. Ja odem i odradim tamo 3 meseca preko leta, znaci klasican radnik na pakovanju gelova za dezinfekciju, radim 3 dana nedeljno - ponedeljak, sreda i subota jer se subota placa duplo - mesecno me placali oko 2000 evra , za 3 radna dana u nedelji, a u Nemackoj za te pare su ubijaju od posla.

Хахахха

@Zoom tldr

special image