• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PALILULA KAO BEOGRAD NA VODI: Bivša močvara postaje hit, a kvadrat košta kao u centru grada

Autor Ksenija Jelesijević

"Ča-ča-ča" postaje popularno mesto za život

 Beograd Palilula nekretnine Ovča Borča Krnjača cene kvadrata Izvor: Mondo/Goran Šivački

Nisu Ledine jedino beogradsko naselje gde umesto trave i šiblja raste skupa novogradnja. I močvarno područje na levoj obali Dunava, u okviru opštine Palilula, "buknulo" je poslednjih godina izgradnjom stanova i kuća, a u novije vreme i podizanjem cena nekretnina.

Za naselja Borča, Krnjača i Kotež, govori se da bi mogla da postanu moderna gradska područja i to zbog blizine centru prestnice, ali i planiranih urbanističkih promena.

Možda će vas zanimati

Ambiciozan urbanistički plan napravljen je prošle godine, a cene nekretnina kontinuirano rastu rastu.

Za poslednjih pet godina, kvadrat je poskupeo sa oko 700 na 1.200 evra, dok se cena ara skoro duplirala, na oko 4.000 evra. I tu nije kraj, tvrde agenti.

"Prosto je neverovatno koliko zgrada je sada ovde i to kako izgledaju. Kada sam počeo da gradim kuću, okolo je bila pustara i praktično močvara, a sada sve novo, luks gradnja. Smejali mi se ljudi, govorili kako ću se razboleti od vlage, a gledajte sad, da ne poveruješ", kaže za "Blic Biznis" Mateja Simić koji je na 10 ari u Borči napravio porodičnu kuću pre 15 godina.

"Kada je u pitanju prodaja stanova, Borča je još jedno od naselja koje je u poslednje vreme vrlo interesantno kupcima. Odlično je povezano sa centrom grada, a na cenu kvadrata uticala je i izgradnja Pupinovog mosta i mnogo bolja povezanost sa Zemunom i Novim Beogradom", kaže Anita Pešić, produkt menadžer sajta Nekretnine.rs.

Prema podacima Nekretnine. rs, recimo u Borči je cena kvadrata značajno rasla poslednjih pet godina.

Tako je 2015. godine bilo moguće kupiti stan u tom naselju po ceni od oko 700 evra po kvadrat, a pre dve godine je ta cena već skočila na 750 evra.

Ove godine u istom naselju cena kvadrata se kreće od 850 evra pa sve do 1.000 evra, što zavisi od lokacije zgrade, ali i kvaliteta gradnje.

"Poslednjih par godina blagi porast cena kvadrata primetan je i u naseljima Kotež i Krnjača. U Kotežu se prosečna cena stanova kreće oko između 800 i 900 evra po kvadratu, dok se za nove ili potpuno renovirane garsonjere i jednosobne stanove traži i do 1.200 evra po kvadratu. Prosečna cena kvadrata u Krnjači je trenutno između 800 i 1.000 evra, a veliki stanovi se mogu naći i za 700 evra po kvadratu", kaže Pešić.

Govoreći o cenama građevinskog zemljišta u Borči, Pešić kaže da je pre pet, šest godina bila oko 2.400 evra po aru, dok je danas značajno veća, te ide i do 4.000 evra po aru, zavisno od toga da li je blizu Ovčanskog i Zrenjaninskog puta.

"Dosta zemljišta u Borči je i dalje zavedeno kao poljoprivredno (njiva I ili II klase), pa pre kupovine treba proveriti da li je i pod kojim uslovima moguća promena namene obradivog poljoprivrednog zemljišta u građevinsko. Cene poljoprivrednog zemljišta se kreću oko 1.500 do 2.000 evra po aru. Izuzetno velike poljoprivredne parcele se mogu naći i po ceni 1.000 evra za ar", objašnjava ona.

I stručnjak za nekretnine Milić Đoković ističe da se cene dosta promenile sa izgradnjom Pupinovog mosta i velikog tržnog centra u Borči, a dodaje da će sigurno dodatno cene kvadrata podići i izgradnja velikog naučnog parka.

"Mora se reći da se za ove delove grada upotrebljava veoma ružna reč - periferija, to je ustvari predgrađe u kom su svuda u svetu mnogo skuplje nekretnine nego u gradu. Bitno je samo da ima dobru infrastrukturu da bi bilo veoma poželjno za život", kaže Đoković.

Svetski trend je i da tamo gde treba da prođe metro cene nekretnina se vremenom podignu, što će se verovatno dešavati na ovom području.

Prema novom planu, u ovim naseljima planirana je izgradnja novih saobraćajnica, škola i zdravstvenih ustanova, kao i sportskog kompleksa, verskih objekata, parkova, skverova i stambenih objekata uz sanaciju neplanski formiranih stambenih blokova, kao i mešovitih gradskih zona i komercijalnih sadržaja.

Sve su to sadržaji koji će ne samo privući nove žitelje, već i podizati cene nekretnina.

(Mondo/Blic Biznis)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Marko

Grade petospratnice (komebtarisem za borcu) , a parkinga nigde... I to je planski? A 1200€m2?

Gagi

Za 300 godina možda i bude ok, jer ipak je ovo Srbija. Da je sreće pa da od početka sva naselja budu planska a ne kao divljaci, gradimo i u samom centru bilo šta, važno da se prodaje i da nema ni metar za trotoar. Koga je briga za pešake i parking danas. O kanalizaciji, novim mostovima preko Dunava i Save da ne pričamo.

.

@Gagi Beograd seljanija selendra

special image