• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NISMO VIŠE NA LISTI DUŽNIKA: JP Morgan skinuo Srbiju sa liste premije rizika u dolarima

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek

Zahvaljujući tome što se država u poslednje vreme zadužuje u evrima, a razdužuje u dolarima, Srbija posle 15 godina više nije na listi premije rizika EMBI dužnika Džej-Pi Morgan banke (JP Morgan).

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je danas da je, zahvaljujući odgovornoj politici države prema javnom dugu, američka finansijska institucija JP Morgan više ne objavljuje pokazatelja premije rizika za Srbiju baziranog na dolaru.

Pokazatelj premije rizika EMBI(Emerging Markets Bond Index) za Srbiju, baziran na dugu u američkim dolarima, prestao je da se objavljuje od posljednjeg dana avgusta, navodi se u saopštenju.

Možda će vas zanimati

Razlog je što je do dospeća jedine dolarske evroobveznice koja je preostala Srbiji da isplati invetitorima ostalo manje od 13 meseci, pa se prema kriterijumima banke ona obveznica isključuje iz obračuna.

Srbija je, kako se navodi, zahvaljujući povoljnim monetarnim i fiskalnim kretanjima i uspešnom izlasku na međunarodno finansijsko tržište, u prethodnim godinama prevremeno otkupila znatan deo ranije skupog duga po osnovu dolarskih evroobveznica.

"Taj skupi i devizno-rizičan dug zamenjen je znatno jeftinijim finansiranjem u evrima – na taj način smanjeno je učešće dolara u javnom dugu, a time i izloženost zemlje deviznom riziku kretanja dolara prema evru", navode iz NBS.

Nakon uspešnog izlaska Srbije na međunarodno finansijsko tržište prvom emisijom evroobveznice u evrima u junu 2019. godine, postali su dostupni reperni podaci o premiji rizika EMBI za Srbiju "na bazi duga u evrima".

"Ovaj pokazatelj je od kraja jula 2019. godine - od kada su dostupni podaci - bio u proseku za 10 baznih poena niži od opšteg (kompozitnog) pokazatelja globalne premije rizika zemalja u razvoju, što potvrđuje da međunarodni ulagači Srbiju smatraju sigurnom i povoljnom investicionom destinacijom", piše u saopštenju.

(MONDO/NBS)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Drug Crni

Više nismo rizični dužnici,od sada smo samo dužnici

DžoMa

Nije šija nego vrat 🙄 Kakve veze ima što država nije dužna u dolarima, ako se sve vreme zaduživala u evrima?

Aca B

Koga lazete?

special image