• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BAŠ NAM SE OMILELO: Mobilnim telefonom sada plaća čak 22% Srba više nego lani

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek

Čim je to bilo tehnički omogućeno i olakšano i Srbima se brzo omilelo da svojim računom u banci upravljaju iz fotelje, kao i da novac troše "na daljinu", preko interneta umesto da keširaju na kasi u prodavnici. A tek sada, kada sve možemo telefonom...

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da je nastavljen trend rasta broja korisnika elektronskog i mobilnog bankarstva, pa je tako na kraju drugog tromesečja ove godine 2,9 miliona korisnika imalo ugovorenu te usluge, što je 13,3% više nego u isto vreme 2019. godine.

Rast broja korisnika mobilnog plaćanja, kako je istaknuto u saopštenju, još je značajniji jer je na kraju drugog tromesečja 1,9 miliona građana imalo ugovorenu tu uslugu, što predstavlja povećanje od 21,6% nego u istom periodu prošle godine.

Na kraju drugog kvartala ove godine, za 13,6%, odnosno na 2,65 miliona, povećan je broj pojedinaca koji su imali ugovorenu uslugu elektronskog bankarstva u odnosu na kraju istog tromesečja prethodne godine, dok je kod preduzeća i preduzetnika taj broj povećen na 281.718, odnosno povećanje je iznosilo 10,8% odsto.

Iz NBS su naveli i da je zabeležen porast broja korisnika – fizičkih lica koji su imali ugovorenu uslugu mobilnog plaćanja na 1,88 miliona, odnosno za 21,4%, dok je broj pravnih lica i preduzetnika koji koriste te usluge povećan gotovo za 40%, na 40.493.

U drugom tromesečju ove godine, u odnosu na isti period prethodne godine, došlo je do rasta od 49,5% u broju izvršenih transakcija upotrebom mobilnog bankarstva, pa se taj broj popeo na 9 miliona, dok je ostvaren pad od 2,6% u broju izvršenih transakcija upotrebom elektronskog bankarstva na 33,65 miliona transakcija.

Broj izvršenih transakcija upotrebom mobilnog bankarstva koji su inicirala fizička lica u istom periodu porastao je za 52,3% na 8,20 miliona, dok je broj transakcija izvršenih upotrebom elektronskog bankarstva od strane fizičkih lica porastao za 12,2%, na 6,18 miliona.

Кod transakcija koje su inicirali pravna lica i preduzetnici upotrebom mobilnog bankarstva broj transakcija je porastao za 26,7%, na 859.665, a istovremeno je ostvaren pad od 5,5% kada se posmatra broj transakcija koje su pravna lica i preduzetnici izvršili upotrebom elektronskog bankarstva i u drugom tromesečju ove godine bio je 27,46 miliona.

Na kraju drugog tromesečja 2020. godine, pružaoci platnih usluga prihvatali su platne kartice na 95.170 POS terminala, što predstavlja povećanje od 6,5% u odnosu na isti period lane, dok je broj virtuelnih prodajnih mesta u istom periodu povećan za 42%, na 1.405 prodajnih mesta, a broj bankomata je povećan za 3%.

Broj izdatih platnih kartica na kraju drugog tromesečja ove godine iznosio je 9,11 miliona, što je za 11% više u odnosu na isti period 2019. godine.

O sve većoj upotrebi bezgotovinskih plaćanja govori i sve veći broj transakcija koji je izvršen platnim karticama, kako na POS terminalima, tako i na internetu, naveli su iz NBS.

Tako je na prihvatnoj mreži u Srbiji u drugom tromesečju 2020. godine izvršeno 69,88 miliona transakcija na POS terminalima kod trgovaca u Srbiji upotrebom kartica koje je izdao pružalac platnih usluga iz Srbije što je za 14,7% više nego u isto vreme prethodne godine.

Кada se posmatraju transakcije na POS terminalima kod trgovaca u Srbiji upotrebom kartica koje nije izdao pružalac platnih usluga iz Srbije, u drugom tromesečju 2020. godine izvršeno je 2,35 miliona transakcija, što je za 47% odsto manje nego u isto vreme lane.

OGROMAN RAST INTERNET KUPOVINE U SRBIJI

Kako je istaknuto, povećanje broja transakcija je još značajnije kada se posmatraju podaci o platnim transakcijama karticama i e-novcem kojima je izvršena internet kupovina robe i usluga.

Tako je u drugom tromesečju 2020. godine izvršeno 4,89 miliona transakcija kupovine robe i usluga karticama i e-novcem na internetu u svim valutama, što je za 64% odsto više u odnosu na drugo tromesečje 2019. godine.

Кada se posmatraju transakcije platnim karticama i e-novcem za kupovinu robe i usluga na internetu u dinarima (na sajtovima domaćih trgovaca), povećanje je još značajnije, naveli su iz entralne banke.

U drugom tromesečju 2020. godine ostvareno je 3,20 miliona transakcija u dinarima, odnosno za 105,6% više nego u isto vreme prethodne godine.

Vrednost ovih transakcija u drugom tromesečju ove godine iznosila je 7,3 milijardi dinara i veća je za 77,9% u odnosu na vrednost ostvarenu u drugom kvartalu 2019. godine.

Broj transakcija platnim karticama i e-novcem kada je prodaja na internet stranicama izvršena u evrima iznosio je 791.847 u drugom tromesečju ove godine, što je za 7,9% više u odnosu na broj ovih transakcija ostvaren u drugom tromesečju 2019. godine.

Vrednost ovih transakcija u drugom tromesečju 2020. godine iznosila je 24,6 miliona evra i manja je za 26,8% nego u isto vreme prošle godine.

Broj transakcija platnim karticama i e-novcem kada je prodaja na internet stranicama izvršena u američkim dolarima iznosio je 756.664 u drugom tromesečju ove godine, što je za 44,5% više nego u istom periodu lane, dok je vrednost ovih transakcija iznosila 12,6 miliona američkih dolara i bila je manja za 6,6% u odnosu na vrednost ostvarenu u drugom kvartalu 2019. godine.

(MONDO/Tanjug)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

DžoMa

Koja je to reč "omilelo"? 😐

যৎচ ফক।্

@DžoMa izgleda neka strana???

special image