• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ODLIČNE VESTI IZ SVETA: Veliki finansijeri veruju Srbiji, Mudis potvrdio rejting i u vreme ekonomske korona krize

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek

Iako razvijeni svet ekonomski grca pod teretom korona krize, sve velike privrede imaju padove veće od deset procenata, Srbija se i dalje dobro drži. Potvrda stiže iz rejting Mudisa.

Rejting agencija Mudis (Moody's) je u godišnjem izveštaju potvrdila ocenu kreditnog rejtinga spoljnjeg duga Republike Srbije na nivou od Ba3 i zadržala pozitivne izglede za njegovo dalje povećanje, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Agencija u svom veoma pozitivnom i sveobuhvatnom izveštaju, koji je objavljen 2. septembra, naglašava da zadržani pozitivni izgledi za dalje povećanje kreditnog rejtinga Republike Srbije imaju još veći značaj kada se uzme u obzir činjenica da dolaze u vreme velike ekonomske krize, pada globalne ekonomije i povećanih rizika izazvanih pandemijom virusa korona.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je za građane važno da znaju da pandemija korona virusa nije narušila javne finansije Srbije kao i da je i ova vest o zadržavanju kreditnog rejtinga najbolja potvrda toga.

VLADAVINA PRAVA I DRŽAVNE FIRME

Mudis opominje i na ono što preti rejtingu, a to su izazovi poslovanju privrednih subjekata koji zbog i dalje slabog sistema primene vladavine zakona, kao i velikog neformalnog, odnosno sektora sive zone i rada na crno. I dalje je potencijalno veliki problem, doduše u postepenom opadanju, što je državi dug u većinski u stranoj valuti a bankarski sektor vezan za evro. Ostao je i značajan problem kontingenta državnih firmi, čije reforma je i dalje spora.

"Srbija je ovu krizu dočekala spremno i sa dobro uravnoteženim finansijama. Doslednost u sprovođenju odgovorne ekonomske politike dala je rezultate, a nju su prepoznali i veliki finansijski igrači na svetskom tržišu, kao što su rejting agencije. Sa stabilizacijom javnih finansija stvorena je veća otpornost na eksterne šokove kao što je korona kriza, a brza reakcija u donošenju antikriznih mera tu našu izdržljivost je zacementirala", rekao je Mali.

On je podsetio da je naša zemlja u grupi retkih zemalja kojima kreditni rejting nije smanjen.

"Rejting agencija Fič je u prvoj polovini 2020. godine smanjila rekordnom broju država kreditni rejting, za njih čak 33, a još nije dovršila posao s ozbirom na to da globalna pandemija i dalje traje", podsetio je ministar na negativne trendove u svetu.

On je naveo da ga veoma raduju očekivanja Mudisa da će naša zemlja u 2021. godini ostvariti značajan rast od čak 6% i potpuni ekonomski oporavak, te da će se javni dug vratiti na prethodni opadajući trend od 2021. godine, što je u suprotnosti sa mišljenjem pojedinih ekonomskih analitičara u Srbiji.

Srbija je, rekao je, imala i pristojan izvoz u proteklom periodu, a orijentaciju u jačanju izvoza primećuje i pomenuta agencija, te tako država planira i da svojom politikom još više podrži izvoznike.

"Od velike koristi bi bila i podrška kroz osiguranje izvoznih poslova, odnosno jačanje uloge Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza, zatim novi sporazumi o slobodnoj trgovini kao i nastupi firmi na vanevropskim tržištima, kao i još veće povećanje trgovinske razmene u regionu, gde je Srbija već apsolutni lider", kazao je Mali.

Prema oceni agencije očekuje se samo privremeni blagi porast javnog duga u 2020. godini, pre nego što se on vrati na prethodni opadajući trend od 2021. godine.

Mudsi navodi da će smanjenje javnog duga u kratkoročnom periodu uticati na dalje povećanje kreditnog rejtinga Republike Srbije.

Rejting Srbije i dalje je u kategoriji neinvesticionog, odnosno "smeća" (džunk) kako se to kaže u berzanoskom žargonu, jer kategorija Ba3 znači "mnogo elemenata za spekulaciju i značajan kreditni rizik". Međutim, Srbija popravlja svoj rejting i još samo dve stepenice dele je od investicionog rejtinga Baa3.

Izgledi za srednjoročni rast u Srbiji su ocenjeni kao snažni, sa potencijalnom stopom rasta od oko 4%, i to zahvaljujući činjenici da se poslednjih godina ekonomija Republike Srbije preorijentisala na izvoz u poređenju sa modelom rasta koji je u periodu pre globalne krize bio zasnovan na uvozu i potrošnji.

(MONDO/Tanjug)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zoran

Veruju u Srbiju jer drzava daje subvencije a radniku ide plata ispod 30000 dinara preko kadrovske agencije. Nigde na planeti nema da neko radi za te pare na fabrickoj liniji. To se trenutno desava u Srbiji sto smem potpisati pod punom odgovornosti. Za to vreme fabrika profitira, kadrovska agencija profitira, samo je onaj ko radi u debelom minusu i gubitku. Plata 30000 dinara a garsonjera i racuni oko 24000 dinara mesecno. Za tih 6000 treba jesti, obuci se, otici na more, platiti vanredne kvarove... zanimljiva racunica firmi, poslodavaca i zakona o radu.

Mile M...

Pa kad im Srbija plaća za svako radno mesto i još puno toga...

Đorđe

Verovali su i zimbabveu i argentini dok nisu došli do prosjačkog štapa!

special image