• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MINIMALAC VEĆI ZA 2.000 DINARA? Predsednik Vučić očekuje kompromis sindikata i poslodavaca

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek

Pregovori poslodavaca i sindikata, uz učešće Vlade Srbije, o povećanju minimalca za sledeću godinu su u toku a predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorava da se mora voditi računa o budžetu i mogućnostima.

 vučić minimalac povećanje minimale zarade Izvor: MONDO/Samir Cacan

"Moramo zajednički da ponudimo rešenje. Znam da Orbović (predsednik SSS) zna koliko može - rekao je Vučić i dodao da se nada da će ovoga puta minimalac moći da se poveća za 2.000 dinara.

Vučić je zamolio i poslodavce da imaju razumevanja, i dodao da je 2012. minimalac bio 15.600 dinara i da je za osam godina nominalno povećan gotovo sto odsto.

Možda će vas zanimati

"Ako budemo uspeli da podignemo za još 2.000 dinara, da bude 32.000 dinara, ako uspemo, nadam se da hoćemo. To je dvostruko uvećanje za osam godina. To nije uvećanje u realnom novcu od 100 odsto, ali jeste za 65 odsto i tu vidite koliko se promenila situacija Srbiji – rekao je Vučić.

Savez slobodnih sindikata Srbije (SSS) i UGS Nezavisnost, odbacili su predlog Vlade Srbije o povećanju minimalne cene rada za 4% do 6% u 2021. godini, što je predložila Vlada Srbije.

Poslodavci su podržali takav predlog, uz poreski ustupak države da se neoporezivi deo zarade sa 16.000 dinara podigne na 19.000 i da se smanje porezi i doprinosi na zarade.

Izvor: Ilustracija MONDO/Georgi Mitev Šantek

Sindikati, s druge strane, traže da se minimalna zarada izjednači sa minimalnom korpom namirnica od 37.500 dinara kako je dogovoreno pre dve godine.

"Predlog vlade je apsolutno neprihvatljiv i ispod svakog minimuma koji smo očekivali", rekao je Mihajlović.

Dodao je da su zatečeni predlogom vlade i da se "takvim tempom povećanja minimalca nikad neće dostići vrednost minimalne korpe namirnica".

Mihajlović je ocenio da se uz tako minimalan rast cene rada ne može ostvariti ni obećanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića o prosečnoj plati od 900 evra 2025. godine.

(MONDO)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 31

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Urke

'Ajmo botine podriguša!!!!!!🥪🥪🥪🥪🥪🥪🥪🥪🥪🥪🥪🥪🥪🥪🥪🥪🥪🥪🥪🥪🥪🥪🥪🥪🥪🥪🥪🥪🥪🥪🥪🥪🥪🥪🥪🥪🥪🥪🥪🥪🥪🥪🥪🥪🥪🥪🥪🥪🥪🥪

Sindiikakac

Da li bi neko iz politicke elite pristao da zivi sledece godine sa 32000 mesecno? Nek se javi Od sindikata ce mesecno dobiti dodatnih 100 dinara za obrazovanje

Aca B

Hocu 500000 minusa, bre!!!!!

special image