• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DOBRA VEST ZA PENZIONERE: Deblji penzioni ček za 6%, najavljuje predsednik

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek

Rast penzija mogao bi da bude šest odsto, što bi bio najveći rast u poslednjih nekoliko godina, najavio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prema njegovim rečima, to znači da će najstariji sugrađani koji su 2012. godine imali penziju 30.000 dinara, imati primanja od 40.000 dinara.

Oni koji su 2012. imali niske penzije od 20.000 dinara, sada će imati 27.499, što je uvećanje od 37,5 odsto.

Možda će vas zanimati

Dodao je da ne bi trebalo zaboraviti da su penzioneri, kao i svi punoletni građani, u međuvremenu, dobili po 100 evra, kao i jednokratnu pomoć.

Na pitanje o kritikama Fiskalnog saveta po pitanju tolikog rasta penzija, Vučić je rekao da voli da čuje zamerke tog tela, jer uvek nađu dovoljno razloga za kritiku vlasti sa strane štednje, a ne političkih kritika.

Član Fiskalnog saveta, Nikola Altiparmakov, nedavno je ocenio da bi penzije primenom "švajcarskog modela" (usklađivanje 50% u odnosu na inflaciju i 50% u odnosu na rast prosečne zarade) mogle biti uvećane za oko 4%, ali da ne bi bilo opravdano da bude preko toga, imajući u vidu krizu zbog epidemije korona virusa.

Ugledni profesor Ekonomskog fakulteta Beogradskog univerziteta i predsednik FREN-a (Fondacije za razvoj ekonomoske nauke). Milojko Arsić kaže da bi prema sadašnjoj "švajcarskoj formuli" u Srbiji povećanje penzija za 2012 godnu trebalo da bude između 4% i 6% a smatra da bi u postojećim okolnosti bilo opravdano da povećanje ipak bude manje.

Ministar finansija Siniša Mali na to je odgovorio da penzionere naredne godine očekuje značajno povećanje penzija po "švajcarskoj formuli" ali da će povećanje biti još veće, ma šta govorili ekonomisti.

Mali najavljuje da će se ta formula menjati, ali ne kao predlažu pojedini viđeniji ekonomisti radi umerenijeg rasta, već upravo suprotno - kako bi penzije rasle još brže.

"Penzije moraju da rastu još brže, kako bi dostigle projektovani nivo od 430€ do 440€ prosečne penzije do 2025. godine", kaže minisar finansija.

(MONDO)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 38

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Blue line

Ma koji bre penzioneri???Šta ima da im daju...dajte to radnicima koji rmbaju po ceo dan i ne znaju gde će od muke i nemaštine...koji crni penzioneri?

Kimi nk

@Blue line Sto je najludje,dobice i oni sto imaju penziju 100 000!Koji apsurd!!!!

Milica Jelenić 68 godina,

@Blue line Dobićete svi jednog dana da budete penzioneri i razmišljanje drugačije. Rmbate,neznam da toliko crnčite kada vam roditelji koji su penzioneri i daju crno iza nokta. Ja sam sama i živim od tih 13000 din. Nikada nisam zakukala ni kad sam radila pa ni sada. Razvlači koliko imam i spavam kao malo dete bez brige što neko ima 10000 hiljada. Bog će nas sve tamo pre ili kasnije izračunati i neće biti ni razlike ni rmbanja

special image