• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SRBIJA LEŽI NA "NOVOM ZLATU"! Ispod zemlje se krije SRPSKA NAFTA, a jedan grad bi mogao da postane Meka i Medina

Autor Marija Ivetić

Prema dostupnim informacijama, Srbija raspolaže sa 10 odsto svetskih količina litijuma i to je ogromno bogatstvo i veliki potencijal koji još nije iskorišćen.

Potražnja za litijumom konstantno raste širom sveta, pogotovo otkako se proizvođači automobila sve više orijentišu na električna vozila koja napajaju upravo litijum-jonske baterije. Tako i Kalifornija želi da njena Imperial Valley postane "Litijumska dolina", i to je za njih, prema informacijama koje su juče i zvanično objavljene, "novo zlato".

Zemlje koje su trenutno vodeće po eksploataciji litijuma su Australija, Čile, Argentina, Kina, Zimbabve, Portugali i Brazil, a najveće rezerve litijuma u Evropi, prema dosadašnjim procenama, nalaze se upravo u Srbiji. Tako bi ovaj alkalni metal lako mogao da postane i "srpska nafta", jer se na teritoriji naše zemlje nalazi 10 odsto njegovih svetskih rezervi.

Možda će vas zanimati

U ovom trenutku, litijum spada u najtraženije sirovine na svetu. Neki ga zovu i "zlatom 21. veka", pre svega zbog reputacije rasta u elektroindustriji, a mnogi i metalom čija je eksploatacija jako komplikovana.

Mobilni telefoni i električni automobili funkcionišu sa litijumskim baterijama, a pošto giganti poput Tesle, Gugla i Epla planiraju značajna ulaganja u sektor električnih vozila, to bi moglo da dovede do dodatnog rasta tražnje. "Blumberg" je nedavno izneo procenu da će se do 2030. godine potrošnja baterija s litijumom povećati osam puta.

Jadarit na 20 lokacija u Srbiji

Kod Loznice se nalazi jedno od najvećih svetskih nalazišta jadarita iz kojeg se izdvaja litijum, a rezerve rude u Jadarskom basenu, u Zapadnoj Srbiji, procenjuju se na 136 miliona tona. Zaliha sirovine je otkrivena 2004. godine, a na istom mestu se, pored litijuma, nalaze i velike količine bora.

Stručnjaci navode da se nalazište rude jadarit nalazi na još 20 lokacija širom Srbije koje se prostiru sve do Zaječara, i da su na tim mestima rezultati početnih istraživanja još impresivniji.

Prema dostupnim informacijama, Srbija raspolaže sa 10 odsto svetskih količina litijuma i to je ogromno bogatstvo i veliki potencijal koji još nije iskorišćen.

Iz vlade je u više navrata izjavljivano da Srbija mnogo očekuje od nalazišta litijuma. Napomenjano je i da je ekstrahovanje litijuma komplikovano, a doneta je i odluka da se litijum ne izvozi slobodno.

Oči uprte u jednu kompaniju

Upravo u tom pravcu se kreću i očekivanja meštana Loznice i okoline. Naime, meštani se nadaju da bi uz eksploataciju i preradu rude u njihovom kraju mogli da se izgrade i proizvodni pogoni, a to bi značilo i nova radna mesta.

Iz Nemanjine 11 početkom ove godine pominjali su kompaniju 'Rio Tinto', s pričom da je namera da se ovde preseli njihov razvojni centar koji je trenutno u Australiji, kao i da u Srbiji budu sve naučne i istraživačke delatnosti i sva laboratorijska ispitivanja.

Drugi korak bi bio lociranje trećeg važnog partnera u celoj priči, a to je partner koji će koristiti taj litijum da ovde razvija baterije ili električne automobile.

Mineral na dubini do 720 metara

Vlada Srbije u martu je uredbom utvrdila Prostorni plan područja za eksploataciju i preradu minerala jadarit - "Jadar". Ovaj dokument je planski osnov za razvoj rudnika, industrijskog postrojenja i neophodne infrastrukture, kao i za zaštitu, korišćenje i uređenje prostora posebne namene "Jadar".

Područje prostornog plana je 293,9 kvadratnih kilometara na teritoriji Loznice i Krupnja, a samo ležište jadarita locirano je u dolini reke na poljoprivrednom zemljištu. Mineral je na dubini od 100 do 720 metara.

Prema ovom dokumentu, zona rudarskih aktivnosti prostiraće se na 854,8 hektara, zona proizvodno-industrijskih aktivnosti biće na površini od 646,5 hektara, dok će za deponovanje industrijskog otpada, izgradnju pristupnih saobraćajnica i prateće infrastrukture biti korišćena zona od 358,5 hektara.

(Mondo/Blic)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo

Budite bolje informisani od drugih, &a target="_blank" href="https://appurl.io/ybynoYBGl">PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.&/p>

Tagovi

Komentari 80

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Hakuna matata

Tokom 2016. i kasnije, objavljivane su reportaže koje danas ne možete pronaći nigde, u kojima su izneti pouzdani podaci istzraživanja kanadske i australijske kompanije o količinama litijuma koji se nalazi pod zemljom na prostoru Srbije sa Kosovom i Metohijom. Otkriveno je, kako se navodilo u reportažama, da na severnom delu prostora KiM, u predelu Kopaonika leži pod zemljom 25% svetskih zaliha Litijuma i da se isto tako, ali prilično manja količina, nalazi u okolini Čačka i Užica. Te reportaže su volšebno nestale i nije ih moguće pronaći na internetu, ali se zato sad forsira priča da su velike količine Litijuma oko Čačka i Užica, a ogromne zalihe na KiM se retko ili gotovo i ne pominju! Navodilo se i da je vrednost svih rudnih bogatstava na KiM-u, tako kako leže zalihe u zemlji, preko 500 milijardi dolara! Ko to plasira lažnu sliku rudnih nalazišta, i u čijem interesu, skrivajući prave podatke o rudnim bogatstvima Srbije na KiM-u !?? Poznato je da "stranci" užurbano rade na saobraćajnicama sa KiM prema luci Drač, verovatno bi da "nešto" transportuju dotle i odatle, naravno usput, kao i uvek, uveliko zabrinuti i predani radu u sprovođenju demokratije i ljudskih prava na KiM.... Stručnjaci kažu, da se vrednost pomenutih rudnih bogatstava na KiM, kada se izvade i plasiraju kao poluproizvod, uvećava za deset puta = 5000 milijardi US$, a još za oko deset puta od toga kada se plasiraju kao finalni proizvod = 50 000 US$... Verujem da i totalno neškolovan čovek može izračunati i doći do saznanja da je brižnost za ljudska prava i sprovođenje demokratije jako unosan posao! I da je onima koji to sprovode po svetu, jako bitno da to urade samo u zemljama bogatim prirodnim, rudnim resursima i energentima....

Kovo Ono

Znaci, Srbija ce do 2050. biti raskopana od Jadra do Zajecara. Mestani raseljeni za malu nadoknadu, politicari koji dozvoljavaju ovakve ekoloske katastrofe nikad bogatiji, sprovedena privatizacija prirodnog bogatstva van svake pameti i ustava, 7milijardi tona otrovnog otpada ostaje na tlu Srbije, a profit Rio Tinto sliva u svoju maticu, valjda Australiju. Ni L od Loznice za 50 godina ne bi ostalo, samo rupa, kamo li Meka i Medina. Jedino se stanovnici gde se ovaj zlocin sprovodi buni, ostatak Srbije -muk. Mozda u narednim godinama nadju neke nove rude i ispod vasih gradova, njiva, salasa, mozda nekome zarad profita padne na pamet da raskopava dolinu Morave ili Suboticu. Zar tek onda i ostatak Srbije da se pobuni, zar nikome vise nije jasno da je samo pitanje godine, meseca, dana, kada ce neka korporativna mecka,pod ruku sa domacim politicarima da zaigra i pred vasim vratima???

Dušan

Greška. Nije to Srpska nafta. To je Rusko-Srpska nafta! To je kao da ste kazali Srpska fabrika automobila u Kragujevcu. Srpskog je ostalo jako malo toga!!!

special image