• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SVETSKI POLITIČARI PISALI NAJBOGATIJEM ČOVEKU: Bezose, plati porez i povećaj plate radnicima!

 Lana Stošić
Autor Lana Stošić

Svetski političari, njih 400, uputilo je pismo osnivaču Amazona Džefu Bezosu u kojem traže da kompanija promeni poslovnu praksu, a on da se ponaša kao globalni korporativni građanin.

 dzef bezos najbogatiji na svetu amazon placanje poreza Izvor: YouTube/ Mr. Luxury

U pismu izvršnom direktoru “Amazona” i najbogatijem čoveku na svetu s neto bogatstvom od 185 milijardi dolara lideri poručuju da svet “zna da 'Amazon' može da priušti da plaća svoje radnike, troškove zaštite životne sredine i poreze”, ali da je kompanija “zbegla i zaobišla da plati svoje dugove prema radnicima, društvima i planeti”.

Među potpisnicima pisma Bezosu su američke kongresmenke Ilhan Omar i Rašida Tlaib i potpredsednica Evropskog parlamenta Hajdi Hautala, kao i niz članova parlamenata iz Velike Britanije, kao i političke ličnosti iz Turske, Francuske i Grčke.

Ističu da se bogatstvo Bezosa dramatično povećalo tokom pandemije jer se potrošači snabdevaju osnovnim stvarima i okreću se internet kupovini u većem broju nego ikad ranije. 

Možda će vas zanimati

Političari širom sveta žele da “Amazon” podigne platu svojih radnika u svim skladištima, da se do 2030. obaveže na nultu emisiju štetnih gasova, tvrdeći da je Amazonov otisak ugljen-dioksida “veći od emisije dve trećine zemalja celog sveta”, kao i da obezbedi transparentnost nad privatnošću i korišćenjem podataka svojih kupaca.

“Amazonovi” zaposleni “ulaze u opasne radne odnose s poslodavcem, uživaju malo ili nimalo povećanje plate i suočavaju se s odmazdom zbog napora da se obrate poslovodstvu ili da se organizuju”, navodi se u pismu.

Političari takođe kritikuju i iznos poreskih doprinosa.

“Globalnim izbegavanjem poreza nanosite štetu javnoj zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju, stanovanju, socijalnoj bezbednosti i infrastrukturi”, navodi se u pismu.

“Amazon” nije odmah odgovorio na upit za komentar, ali u izjavi za "Independent" je saopšteno da kao velika kompanija pozdravljaju nadzor kreatora politike.

“Pitanja pokrenuta u ovom pismu proizlaze iz niza obmanjujućih tvrdnji pogrešno informisanih grupa moći koje, čini se, koriste 'Amazonovu' reputaciju kako bi istakli svoj lični uticaj”, rečeno je iz Amazona.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jaaa

Zasto bi se covek koji je zaradio odrekao svog bogatstva i na to ga jos teraju paraziti koji nece da se odreknu svojih povlastica i svog bogarstva

special image