• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KOLIKO PARA DUGUJE SRBIJA? I rashodi i prihodi računaju se u milijardama, evo i kolikim

Autor Dušan Ivković

Nivo srpskog duga je i dalje znatno niži od 60 posto BDP-a, što je limit EU

 javni dug srbije ministarstvo finansija milijarde Izvor: Uprava carina Srbije

U periodu januar - novembar 2020. godine ostvaren je deficit republičkog budžeta u iznosu od 374,8 milijardi dinara, najnoviji su podaci koje je danas na sajtu objavilo Ministarstvo finansija.

Prihodi su ostvareni u iznosu od 1.139,5 milijardi dinara, a rashodi su izvršeni u iznosu od 1.514,2 milijardi dinara. U novembru je ostvaren deficit koji je iznosio 27,2 milijardi dinara.

Možda će vas zanimati

Podaci Ministarstva finansija pokazuju da su u novembru naplaćeni prihodi u iznosu od 108,3 milijardi dinara, od čega su poreski prihodi iznosili 92 milijarde dinara. Najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV u iznosu od 46,1 milijardi dinara i akciza u iznosu od 27,2 milijardi dinara. Neporeski prihodi ostvareni su u iznosu od 15,9 milijardi dinara. Priliv donacija u novembru iznosio je 0,5 milijardi dinara. Rashodi su izvršeni u iznosu od 135,5 milijardi dinara.

Rashodi za zaposlene, u novembru, su iznosili 25,6 milijardi dinara, transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja (fond PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO) 19,7 milijardi dinara, kapitalne investicije 25,5 milijardi dinara, a subvencije 20,1 milijardi dinara.

Kako se navodi, na nivou opšte države u periodu januar - novembar ostvaren je fiskalni deficit u iznosu od 353,2 milijardi dinara i primarni fiskalni deficit u iznosu od 254,7 milijardi dinara.

Javni dug Srbije 56,8 posto BDP na kraju novembra 2020.

Javni dug Srbije iznosio je na kraju novembra 2020. godine 26,65 milijardi evra, što čini 56,8 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), prema danas objavljenim podacima Ministarstva finansija.

U nominalnom iznosu, novembarski javni dug je manji za 30 miliona evra nego u oktobru, kada je iznosio 26,68 milijarde evra i imao udeo od 56,9 posto u BDP-u zemlje.

Na početku prošle godine, u januaru 2020, javni dug je iznosio 24,20 milijardi evra, što je činilo 51,6 procenata BDP-a, nakon čega je od aprila krenuo ulaznom putanjom usled zaduživanja države radi finansiranja paketa mera podrške privredi i građanima pogođenim pandemijom koronavirusa.

Nivo srpskog duga je i dalje znatno niži od 60 posto BDP-a, što je limit EU utvrđen Mastriškim sporazumom.

(Mondo/Tanjug)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

dalabu

Bitno je da se broj zaposlenih u JP ne smanjuje....ljuljaj.... :)

special image