• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CRVENA LINIJA: Javni dug zbog korone SVE BLIŽE 60%

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek

Javni dug Srbije iznosio je na kraju juna 2020. godine 26,827 milijardi evra, što čini 57,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) zemlje, objavilo je danas Ministarstvo finansija.

Prema podacima iz Makroekonomskog izveštaja Ministarstva finansija, udeo javnog duga u BDP-u je na kraju juna bio veći za 0,1 procentni poen u odnosu na kraj maja, kada je iznosio 57,2 procenta.

U nominalnom iznosu, javni dug je u junu porastao za 37 miliona evra sa majskog nivoa od 26,790 milijardi evra.

Možda će vas zanimati

Na kraju januara 2020, javni dug je iznosio 24,20 milijardi evra, a na kraju decembra prošle 23,94 milijarde evra, što je činilo 52 odsto BDP-a.

Povećanje javnog duga je očekivano, s obzirom na povećane izdatke države zbog ekonomskih mera podrške privredi u vreme pandemije korona virusa, a iz Vlade je poručivano da nikako neće preći 60 odsto učešća u BDP-u.

Izvor: Ilustracija MONDO/Georgi Mitev Šantek

Sa drugim delom iz paketa mera Vlade, isplaćivanjem 60 odsto minimalca za sva mala i srednja preduzeća i 50% za radnike u velikima koja su imala pauzu u radu, državna pomoć privredi se popela na 5,8 milijardi evra, što je oko 12,5 odsto BDP-a.

Zanimljivo je i da je javni dug od 57,3 odsto po pravilima srpskog Zakona o javnom dugu, zapravo manji ako se gleda "očima Evrope". Po pravilima računjanja tzv. Mastrihtskog kriterijuma, srpski javni dug je zapravo 55,9 odsto.

Najveći dug među državama sveta u nominalnom iznosu imaju Sjedinjene Države, ali kada se posmatra odnos javnog duga prema BDP-u, onda je na čelu ove liste Japan sa udelom duga u ekonomskom proizvodu od 283 posto, prema julskim podacima sa portala US Debt Clock.org.

Američki državni dug trenutno je težak 26,5 biliona dolara i procentualno odgovara iznosu od 100,5 posto BDP-a.

Kina, druga najveća svetska ekonomija, ima dug od oko 7,3 biliona dolara (53% BDP-a).

Kada je reč o evropskim zemljama, najveći teret javnog duga u odnosu na ekonomski proizvod ima Grčka. Njen dug iznosi nešto manje od 450 milijardi dolara (220%). Sledi Italija sa dugom od 3 biliona dolara (158%), prati je Portugalija sa 156 odsto a u ovom društvu se nalazi i Belgija sa 128 odsto u BDP-u.

Lokomotiva evropske ekonomije, Nemačka, takođe je značajno povećala nacionalni dug, koji sada iznosi oko 81,6 odsto BDP-a, francuski dug je premašio vrednost godišnje domaće proizvodnje i iznosi 116 odsto, a slična je situacija i sa Velikom Britanijom, čiji dug čini 105,5 odsto BDP-a.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Fuj sns bot

Javni dug nesposbne vlade. Kad su dosli na vlast, dug je bio 24 posto, sada je 60. Vazno je da kote koju kakvu policiju, pa kako mislite da ih placate, kad nemamo izvoz, kad nemamo ekonomiju? A da o tome niste razmisljali. Tako se unistava zemlja. Ali vi to najbolje znate, kako je unistiti, nesposobna sns koalicija.

special image