• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SRBI POLUDELI ZA VIKENDICAMA: Kuću blizu planine plaćaju više nego stan u Beogradu, ne pitaju šta košta!

Autor Aleksandra Vasić

Mnogi su očekivali da će cene nekretnina padati zbog krize uzrokovane korona virusom, ali to se nije desilo.

 cene stanova i kuca u srbiji Izvor: MONDO/nataša petrović/Goran Sivački

Cena stanova ostala je ista, dok je prodaja vikendica i kuća van gradova u Srbiji udvostručna. Kuće za odmor najviše se kupuju u Vojvodini, dok su poslovni prostori jedine nekretine za koje je zabeležen pad potražnje.

Uz to, čak 67 odsto Srba plaća nekretninu u gotovini, a ne kreditom, pokazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda.

Možda će vas zanimati

Na početku godine za vreme vanrednog stanja desio se zastoj na tržištu nekretnina. Ipak, situacija se brzo stabilizovala.

"Potražnja je i dalje veća od ponude. Tržište nekretina je prošle godine poraslo za najmanje 20 odsto. Cene nisu padale, čak i kada je smanjen obim tržišta nepokretnosti u martu i aprilu. Uprkos svemu, mnogi tržište nekretina vide kao stabilnu zaradu, čak i u vremenima krize“, kaže za MONDO ekonomista Đurađ Petrović.

Veliki skok potražnje za vikendicama i kućama van gradova je nezabeležen i predstavlja gotovo fenomen. U okolini Zlatibora vikendice se prodaju po ceni od 26.000 do 250.000 evra, dok je za okolinu Beograda potrebno izdvojiti prosečno 50.000 evra.

"Zvanični podaci pokazuju da je više od 600 vikendica kupljeno u prvoj polovini prošle godine. Pandemija je mnogo doprinela rastu tržišta nekretina van gradova, na destinacijama kao što su Avala, Kosmaj i Fruška gora. Ovaj trend će se po svemu sudeći nastaviti. Nema dovoljno vikendica u ponudi, zbog čega ih se sve više gradi i izgradnja i opremanje vikendica, kućica od drveta i bungalova je sve popularnije", kaže ekonomista za MONDO. 

Ono što se takođe promenilo na tržištu nekretnina u Srbiji, jeste što se skuplji stanovi i kuće kupuju sve više.

"Najviša prosečna cena stanova je na opštini Savski venac, gde je izvršeno prvih 40 najskupljih prodaja. Kompleks 'Beograd na vodi' je doprineo da cene 'skoče'. Najskuplji kvadrat u novogradnji prodat je u ovom naselju za 9.124 evra, a stan za 1.380.888 evra. S druge strane, po najnižoj ceni plaćen je kvadratni metar stambenog prostora u Tutinu koji je koštao oko 400 evra, kao i kvadrati u Boru, Majdanpeku i Zaječaru“, potvrđuju nezvanično uz Republičkog geodetskog zavoda za MONDO.

Osim toga, izdato je 10 odsto više građevinskih dozvola nego prethodne godine, u najvećem broju za zgrade. Nedavno je zabeležen rast prometa građevinskog zemljišta, što su sve znakovi da će tržište nekretina biti stabilno.

Sve veće iznenađenje kod kupaca stanova jesu cene u Pančevu, koje je nekada važilo za povoljnu destinaciju, a sada je cena naglo skočila.

"Do skoro je cena kvadrata u Pančevu je bila 850 evra, a sada je u širem centru to između 1.000 i čak 1.500 evra. To prosečne cene za neka naselja u Beogradu. U poslednjih nekoliko godina, sa najavom brojnih investicija, tržište nekretnina počelo je da raste. Tokom cele godine ima mnogo više kupaca nego nekretnina i ne zna se u kom smeru će se to nastaviti“, kaže ekonomista Petronijević.

Tržište nekretnina u Novom Sadu takođe beleži rast, kažu agenti za nekretine iz ovog grada.

"Prosečna cena za stanove u gradnji je 1.300 evra po kvadratu. Uz to, cene u kupoprodajnim ugovorima se često spuštaju za 14 odsto, pa to kupci treba da uzmu u obzir. Najvišu cenu imaju stanovi u centru, zatim oni oko Sajma, Spensa i Bulevara oslobođenja“, kaže za MONDO Milan Petronijević, agent za prodaju nekretina iz Novog Sada.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte još

Komentari 54

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dragan

Jadni i gladni Srbi sto pisu pojedini listovi i iznose televizije"GLADAN I BEDAN SRPSKI NAROD. Dokle vise da se lazemo ,doso covek iz Amerike pa se cudi. Srbi bedni i gladni a u kaficima nigde mesta ,nema ni mesta za parking i niko nista neradi KAKO TO. Sad kupuju vikendice za gotovinu a nemaju para gladni ,goli i bosi. To su ipak BEOOOOOGRADJANI I NOVODADJANI ,SRBIJA RADI BEOGRAD SE GRADI

Prezirem republiku svakim danom sve više

"Uz to, čak 67 odsto Srba plaća nekretninu u gotovini, a ne kreditom, pokazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda." Nije tačno. Nije 67%, već 87%. 105.300.000.000 dinara iliti 900.000.000 evra u kešu je procirkulisalo tokom trećeg tromesečja 2020 godine tržištem nekretnina u Srbiji. Odakle para? Odakle toliko apoena nekima? Ko ima to toliko novca i toliko apoena u ovoj nemaštini? Banditi!

A+

@Prezirem republiku svakim danom sve više Gotovina ne podrazumeva da neko ima 150.000€ odštampanih u apoenima kod kuće nego da ih ima na računu i da se transakcija obavlja automatski a ne putem kredita.

special image