• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KVADRAT I ZA 8.754 EVRA! Stanovi u Beogradu od suvog zlata, nekretnine na popularnoj lokaciji idu "kao alva"

Autor Marija Ivetić

Kada je reč o starogradnji, najviša cena po kvadratu plaćena je 4.452 evra.

Najskuplji kvadrat stana u Srbiji i u poslednjem kvartalu 2020. godine je na ekskluzivnoj lokaciji Beograd na vodi i koštao je 8.754 evra po metru kvadratnom, a za isti stan je i najviše novca izdvojeno - 1.426.888 evra, a prvih 13 najskupljih stanova prodato je u Beogradu na vodi.

Kada je reč o starogradnji, najviša cena po kvadratu plaćena je 4.452 evra za stan u Ulici Kralja Petra u opštini Stari grad, a najviše novca za stan u starogradnji u iznosu od 400.000 evra izdvojeno je za stan u Francuskoj ulici u istoj opštini.

Možda će vas zanimati

Najskuplji kvadrat poslovnog prostora prometovan je takođe u Starom gradu, dok je najviša ugovorna cena poslovnog prostora ostvarena u Ruzveltovoj ulici u opštini Palilula. Najskuplji kvadrat garažnog prostora u novogradnji prometovan je u kompleksu Novi Dorćol, a u starogradnji u Golsvordijevoj ulici u opštini Vračar.

Kod prometa kuća najviša ugovorena cena je za kuće u opštini Savski venac, dok je najviša cena kvadratnog metra poljoprivrednog zemljišta postignuta u Ugrinovcima, a najviša ugovorena cena u Somboru.

Način plaćanja

Posmatrano po najvećim gradovima, udeo gotovinskog plaćanja u IV kvartalu 2020. godine bio je najveći u Kragujevcu – 80 odsto, u Beogradu i Novom Sadu je bio ujednačen – 76 i 77 odsto, dok je u Nišu bio nešto niži – 71 odsto.

U ostalim teritorijama Republike Srbije je u IV kvartalu 2020. godine bio značajniji udeo gotovinskog plaćanja u odnosu na finansiranje iz kredita.

U poređenju sa IV kvartalom 2019. godine, u Beogradu i Novom Sadu je način plaćanja bio gotovo identičan, dok je u Nišu udeo gotovinskog plaćanja smanjen za 11 odsto, a u Kragujevcu za 1 odsto.

U ukupnom prometu nepokretnosti stanovi su u IV kvartalu učestvovali sa udelom od 29%, što predstavlja povećanje od 1 odsto u odnosu na učešće u prethodnom kvartalu i smanjenje od 3 odsto u odnosu na isti kvartal prethodne godine.

Gledano po gradovima, u odnosu na prethodni kvartal udeo stanova u ukupnom prometu nepokretnosti u Beogradu veći je za 1,4% u Nišu za 2,4%, Novom Sadu za 0,4%, dok je u Kragujevcu u padu za 2,8%.

Poljoprivredno zemljište

Na mesečnom nivou, u IV kvartalu 2020. godine realizovano je oko 2.200 kupoprodaja poljoprivrednog zemljišta. Promet poljoprivrednog zemljišta je u odnosu na treći kvartal 2020. u porastu od 5,3 odsto, što čini povećanje udela u ukupnom prometu od 1 odsto.

Gledano po gradovima, u Beogradu i Nišu je zabeleženo smanjenje učešća poljoprivrednog zemljišta u ukupnom prometu nepokretnosti od 0,8 odsto, odnosno 0,2 odsto, dok je u Novom Sadu i Kragujevcu učešće poljoprivrednog zemljišta u ukupnom prometu nepokretnosti uvećano za 0,4, odnosno 0,1 procenat.

U odnosu na isti kvartal 2019. godine, učešće poljoprivrednog zemljišta u ukupnom prometu smanjeno je za 3,3 odsto.

Građevinsko zemljište

Na mesečnom nivou, u IV kvartalu 2020. godine ostvareno je 2.600 kupoprodaja građevinskog zemljišta. Građevinsko zemljište učestvuje u ukupnom prometu nepokretnosti sa 19 odsto, što predstavlja smanjenje od 1 procenta u odnosu na učešće u trećem kvartalu 2020.

Gledano po gradovima, Niš, Novi Sad i Beograd beleže smanjenje učešća prometa građevinskog zemljišta u odnosu na ukupan promet nepokretnosti od 2 odsto, 0,3 odsto, odnosno 1,6 odsto, dok je u Kragujevcu zabeleženo povećanje učešća od 1,6 odsto.

Iako je obim prometa građevinskog zemljišta u blagom padu u odnosu na treći kvartal 2020. godine, u odnosu na četvrti kvartal 2019. godine obim prometa je u porastu od 52,9 odsto.

Tokom četvrtog kvartala 2020. godine javni beležnici i osnovni sudovi su Republičkom geodetskom zavodu dostavili 44.742 ugovora.

Broj registrovanih ugovora o prometu nepokretnosti za četvrti kvartal 2020. veći je za 2.996 u odnosu na isti kvartal 2019. godine, odnosno ostvaren je rast od 9,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Kod zemljišta namenjenog za industrijsku gradnju, najveće jedinične cene ostvarene su u Valjevu i Novom Pazaru, dok su najviše ugovorene cene u Kaću, Krnješevcima i Novim Banovcima.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(Mondo/Blic)

Pročitajte i ovo

Komentari 10

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bojan

Ma kakav bre narod, prestanite da se tripujete, te zgrade nisu ni pravljene za "narod", kao sto nisu ni one na Beverly Hillsu. Drugo niko ne kupuje stanove po tim cenama, vec te nekretnine sluze za reketiranje. Naprave po ceni od 800-1300 e/kvm pa nabiju cenu do besvesti i onda bogati glumci, pevaci, tajkuni, direktori javnih preduzeca, ljudi iz kriminogenih sredina, samo dobiju prijateljski "nalog" da kupe tamo stan, svako po svojoj kupovnoj moci, manje bogati 50-100kvm, teski tajkuni po 200-300 kvm. I onda kao u pricama o Koza Nostri, ko je platio tamo "ulaz" on se ne dira, ni po kojoj osnovi.

Marija

Kao vec matora beogradjanka dala sam rec sebi da u taj deo grada nikad necu za svog zivota ici, ali sam radoznala da vidim svojim ocima svu tu seljaniju i mucenike koji kupuju te stanove po toj ceni u tom buducem Beogradu pod vodom. Beograd je postao hororican za zivot tako da sada je svaka periferija i svako selo u Srbiji lepse za zivot od ovog Beograda koji beogradjani vise ne poznaju!

USAF

Gudrovina rodjaci, privredna grana u ekspanziji.

special image