• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I SRBI ĆE USKORO SAMI PROIZVODITI STRUJU: Manji računi za električnu energiju, a može i da se zaradi!

Autor Aleksandra Vasić

Novi zakoni o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije će povećati broj ljudi koji će koristiti solarne panele, kažu iz Privredne komore Srbije.

Nakon donošenja novih zakona, svako će moći da na svoju porodičnu kuću ili  zgradu da stavi solarne panele. Time može da smanji troškove na svom računu za električnu energiju, rekla je nedavno ministarka energetike Zorana Mihajlović.

"Ukoliko ne potroše to što proizvedu iz solarnih panela, taj deo energije moći će da ode u mrežu i mogu da imaju uštedu na svom računu. Plan je da naša zemlja do 2050. obezbedi 50 odsto energije iz obnovljivih izvora, čime će znatno smanjiti zagađenje koje je rezultat proizvodnje energije iz uglja i mazuta", rekla je minisatrka Zorana Mihajlović.

Da li ćemo uskoro moći da zarađujemo od solarnih panela, šta ako ne bude dovoljno sunčanih dana u godini i koliko košta postavljanje panela, za MONDO su odgovorili stručnjak za energetski menadžment Slobodan Savić i vlasnik solanog panela Miomir Božović.

Možda će vas zanimati

ŠTA DONOSI NOVI ZAKON?

Neke od novina koje će doneti novi zakon čije se usvajanje uskoro očekuje jeste to što će privatni vlasnici solarnog panela moći da višak struje prodaju EPS-u.

"Novi zakon uvodi pojam 'kupac-prodavac' električne energije i tako predviđa da fizička lica struju iz obnovljivih izvora proizvedenu 'iza brojila', isto kao i do sad mogu da koriste za sopstvene potrebe, kao i da viškove proizvedene električne energije mogu da prodaju njihovom snabdevaču. Novim zakonom predviđeno je da u isto vreme neko može da bude i kupac i prodavac električne energije", kaže stručnjak za energetski menadžment Slobodan Savić. 

Odnos kupca, prodavca i "EPS snabdevanja" će biti regulisan ugovorom o otkupu struje, ali cena za sada nije poznata. 

"Nije poznato koliko će se plaćati za zelenu energiju. Za sada se predviđa da EPS struju otkupljuje po ceni kojom će pokrivati svoje troškove proizvodnje. Ipak, cena će zavisiti od toga koliko svaki potrošač u Srbiji ima drugačiju cenu, u zavisnosti koliko mesećno trošiti", kaže energetski menadžer. 

Najavljene izmena Zakona o OIE i mogućnost da svako domaćinstvo proizvodi struju pa i da je prodaje trećem licu.

"Svako domaćinstvo ima pravo da bira svog snabdevača i neka domaćinstva već snabdevaju privatni snabdevači. Ipak, u domaćinstvima u Srbiji najveći snabdevač električne energije je EPS snabdevanje.  Udeo EPS-a na tržištu je oko 97 procenata, dok trenutno posluje više od 70 snabdevača. Nije jasno kako će biti omogućeno trećim licima, ali to ostaje da se vidi u novom zakonu",  kaže Slobodan Savić. 

Da bi se povećao broj panela, najpre je potrebno pojednostavljivanje tehničkih zahteva, smatra  on. 

"To su primena monofaznog invertora, mogućnost postavljanja instalacije bez posebnog brojila i građevinske dozvole. Podrška na nivou države bi pomogla da se period otplate instalacije skrati. To su zatim postojanje informacija za zainteresovane građane, možda i neki šalter za procedure", kaže Savić.

KAKVA SU ISKUSTVA SA SOLARNIM PANELIMA U SRBIJI?

Postavljanje panela od jednog kilovata košta oko 1.000 evra i zauzima 2,5 kvadrata krovnog prostora. Vlasnik panela Miomir Božović kaže da je panele kupio za 3.000 evra, uključujući elaborat i instaliranje, koje traje jedan dan.

"Koliko panela se može postaviti na krov, zavisi od njihove veličine. Generalno, može da se omogući da se struja sa jednog panela koji se postavi na zgradu podeli na nekoliko stanova. Treba računati da panel od jednog kilovata godišnje proizvede nešto više od 1.000 kilovat-časova električne energije, ali to zavisi gde se panel nalazi", kaže Božović.

Srbija ima veliki potencijal za proizvodnju solarne energije jer ima puno sunčanih sati, kaže Božović.

"Pre postavljanja možete predvideti koliko energije solarni sistem može proizvesti na određenoj lokaciji, na primer upotrebom PVGIS online alata. U Beogradu gde su naši paneli, procenjena je proizvodnja 2.390 kWh godišnje. To je nakon tri godine od postavke oko polovine ukupne godišnje potrošnje”, kaže Milomir.

Na primeru evropskih zemalja može da se vidi da trend malih proizvođača obnovljivih izvora energije raste.

"Kod nas bi instaliranje solarnih panela na krovu kuća i stanova bi trebalo da postane jednostavno kao bilo koja druga kupovina. U inostranstvu se paneli kupuju u svakom od većih maloprodajnih lanaca", kaže Boćović.

Mnoge zemlje širom Evrope već uveliko koriste solarne panele. U velikom broju mesta u Nemačkoj gotovo da nema kuće čiji krov nije prekriven solarnim panelima. 

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte još

Komentari 12

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Grof

Sve je to lepo, i to ce sigurno smanjiti potrosnju lignita a samim tim i zagadjenje... Ali. plasim se da se nece resiti problem zagadjenja cak i kada bi se sva struja proizvodila iz vode, vetra i sunca! Pogledajte merne stanice, koje mere zagadjenje u gradovima! Najcesca kombinacija zagadjivaca je: PM, NOx, O3 a ne PM, SO... Sto govori da uzrok zagadjenja nije sagorevanje uglja, nego nesto drugo! Pogledajte rezultate najnovijih eko-testova u realnim uslovima vezanih za saobracaj u EU!

brdjanin

2002 godine kupujem u inostranstvu solarne panele i dovozim u Srbiju, uredno platim sve dazbine na granici. Dolazim kuci instaliram, pocinjem da koristim samo svoju struju. Nekoliko meseci kasnije, dolazi EPS, izb8ja problem, oni to meni nisu odobrili, traze da placam struju kao da koristim iz mreze, paneli su zabranjeni... Gubim na sudu, moram da platim EPS-u odstetu zato sto ne koristim njihovu struju. Idiotizam. Placam kaznu, prodajem sve i selim se iz Srbije. Amerika, imam svoju struju, panele, niko me nista nepita, cak mi daju i nobcane podsticaje da koristim solarnu energiju. Placam porez u Americi, i moja deca i unuci. Srbiji neplacamo porez, nismo vise drzavljani. Idiotizam. Sta drugo da kazem

Zoran

Kao i obicno. Bice to sve dobro ali za one koji imaju novac. Naravno sve ce pasti na ledja sirotinje. Tako proizvedena energija ce biti bar 5 puta skuplja u odnosu na sadasnje cene. Standard ce ostati isti a mozda cak i opasti za one sa najnizim primanjima. I onako vec sad placamo taksu za povlascenje proizvodjace, a niko nas nije pitao da li mozda to zelimo.

special image