• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POD ZEMLJOM NIČE GOROSTAS OD MILIJARDU I PO EVRA! Startuje projekat "JADAR", evo šta to znači za građane Srbije!

Autor Marija Ivetić

Kompanija Rio Sava Exploration je do sada u projekat Jadar uložila 250 miliona dolara, a za ovu godinu je opredeljeno još 200 miliona dolara, rečeno je na današnjoj prezentaciji ovog projekta oko koga se u javnosti podiglo dosta prašine.

 projekat jadar jadarit litijum rudnik loznica zagadjenje ruda iskopavanje Izvor: Printscreen/Youtube/Loznica info

Kako je naglasila generalna direktorka ove kompanije, koja je zapravo lokalna kompanija Rio Tinta, Vesna Prodanović, projekat Jadar podrazumeva pre svega izgradnju rudnika i to podzemnog. Njegova izgradnja bi trebalo da počne početkom sledeće godine i da se završi 2026.

Plan je da Jadar proizvodi litijum-karbonat, pogodan za proizvodnju litijumskih baterija koje se koriste za pogon električnih automobila.

Prodanović je istakla da je koncentracija litijuma pronađena u dolini Jadra i koji je po tome i dobio ime jadarit, takva da je njegova eksploatacija ekonomski isplativa. Ovo nalazište, rekla je ona, predstavlja oko 10 odsto svetskih ležišta litijuma.

Možda će vas zanimati

Naglasila je da će se njegova eksploatacija u okolini Loznice, koja će biti podzemna, mnogo razlikovati od površinskih iskopavanja, a ta razlika se odnosi i na uticaj na životnu sredinu.

"Jadar je mnogo više od rudarskog projekta. On je i industrijski koncept, što se vidi i iz sastava ukupne investicije, gde će od milijardu i po evra, 30 odsto činiti rudarski deo, a dve trećine će otići za industrijsko postrojenje koje je nadzemno", objasnila je Vesna Prodanović.

Navela je i da je kompanija Rio Tinto samo proizvođač rudnog materijala, ali se ne bavi proizvodnjom električnih baterija.

Možda će vas zanimati

"Mi sarađujemo sa firmama u svetu koje mogu da budu potencijalni kupci našeg litijum-karbonata, ali interes Srbije jeste da ovde dovede i proizvođača električnih baterija", rekla je Prodanović.

Rukovodilac poslova saradnje sa državnim organima i projektna odobrenja u Rio Sava Exploration, Nikola Šunjić je naveo da bi do kraja godine trebalo da se završi kupovina zemljišta, izrada tehničke dokumentacije kao i da se završi i odbrani studija o proceni uticaja na zaštitu životne sredine.

Tek onda bi, rekao je on, moglo da se počne sa izgradnjom, planiranom za početak sledeće godine.
Šunjić je naveo i podatak da rezerve litijuma iznose nešto više od 158 miliona tona. Rudnik bi, kako je danas rečeno, trebalo da radi oko 50 godina.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(Mondo/Tanjug)

Pročitajte i ovo

Komentari 54

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

АцаНС

Ето, ја сам оставио коментар са највише препорука, ни једна негативна. Ово се никад није десило, изгледа да чак ни најокорелије ботине немају стомака да на овако нешто тролују. Једна ствар је јасна: сложни смо! Чим нешто крене, тамо смо, ако буде бар 10.000 људи, проћи им неће! Ради се о физичком опстанку!

Milan

Posto mi kao narod nismo sposobni da iskoristimo prirodna dobra, platite penale toj kompaniji, raskinite ugovor sa njima i zatrpajte kopove. Ostavimo makar prirodu svojoj deci

N.N.

Ovaj projekat je nacionalna sramota! Toliko. Vi novinari uzmite pa istražite koliko je dotična kompanija ulagala u Africi a kolike je pare izvukla. O posledicama po okolinu bolje da ne počinjem...

special image