• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KO JE VLASNIK ZARE? Ekscentrični milijarder počeo od nule, jedan događaj iz detinstva pogurao ga da osnuje IMPERIJU

Autor Marija Ivetić

Vladar španske Zare Amansio Ortega počeo je od nule, a danas ni sam ne zna koliko ima prodavnica.

 vlasnik zare amansio ortega Izvor: Čitalac MONDA/Twitter/@Kibicer

Osnivač i vlasnik modnog brenda Zara, Amansio Ortega (84) zasigurno je jedan od najneobičnijih biznismena. Njegovo bogatstvo je sada procenjeno na 58,5 milijardi dolara. Tokom pandemije koronavirusa ono se smanjilo jer je bio primoran da zatvori više od 1.000 prodavnica širom sveta, a akcije njegove kompanije pale su prošle godine za 22 odsto.

Španski milijarder pažnju je tada usmerio na nekretnine i uložio 2,1 milijardu evra u njih putem različitih filijala svoje holding kompanije Pontegadea. Ortega je diverzifikovao svoje modno bogatstvo kako bi sačuvao ukupnu imovinu, uloživši više od tri milijarde dolara u američke nekretnine u poslednjih nekoliko godina.

Reč je o čoveku koji je krenuo od nule i, uprkos tome što je stvorio jednu od najvećih poslovnih imperija na svetu, nikada nije imao svoju kancelariju, tako da bilo ko od zaposlenih može da mu pristupi kad god želi, bez najave.

Možda će vas zanimati

Svaka njegova ekscentričnost, doduše, odnosi se na to da je, kako su mediji pisali, "fantastično normalna i obična osoba", što verovatno više govori o današnjim biznismenima nego o zvanično najbogatijem Evropljaninu.

Kravatu je nosio samo jednom, na sopstvenom venčanju, živi u stambenom bloku u La Korunji, bez posebnog obezbeđenja. Do 1999. svet nije znao ni kako izgleda jer je jedina njegova dostupna fotografija bila ona sa lične karte.

Potraga za poslom

Rođen je 28. marta 1936. u španskoj pokrajini Galiciji, u mestašcu sa tek 60 stanovnika - Busdongo de Arbas. Španski građanski rat upravo je počinjao i porodica sa četvoro male dece teško je preživljavala od očeve železničarske plate i majčinih nadnica kućne pomoćnice.

U potrazi za poslom porodica se seli u La Korunju, u naselje kućica u nizu podignutih za radnike železnice. Jedan događaj iz detinjstva usekao se tada 13-godišnjem Amansiju toliko u pamćenje da ga je odvratio od toga da sledi oca na železnici. Naime, sa majkom je otišao u prodavnicu, gde su pokušali da uzmu namirnice na dug.

"Gospođo, ne mogu ovo da vam dam bez novca. Morate da platite", rekao je vlasnik prodavnice gospođi Ortega.

Prema svedočenju Orteginog prijatelja Kovadonge O’Šea, koji je napisao jedinu autoriziranu biografiju vlasnika Zare, Amansio je bio toliko ponižen da je odlučio da napustiti školu i počne da radi.

Prvi posao našao je u lokalnoj krojačnici Gala, koja i danas postoji u La Korunji. Veći deo vremena je slagao robu, ali do 16. godine oštroumni dečak je uočio da pravi novac ne leži u gomilanju odeće u nadi da će se prodati, nego u tome da se mušterijama da tačno ono što traže i to što je brže moguće.

Taj zaključak biće klica za kompaniju koja je iz korena potresla industriju odeće. Amansio je shvatio da mora da kontroliše sve faze biznisa - izradu, transport i prodaju.

Imao je sreće što se nalazio u idealnom okruženju - siromašni muškarci Galicije jedini novac mogli su da zarade na moru, a žene su ostajale kod kuće da spajaju kraj s krajem. Bile su spremne teško da rade za malo novca, a ono što su znale dobro da rade bilo je ono što je Ortegi bilo porebno - šivenje.

Uposlio celu porodicu

Preduzimljivi tinejdžer počeo je da organizuje hiljade žena u svojevrsne zadruge, a prvo što im je dao da šiju bili su bademantili, koje je prodavao preko svoje prve kompanije GOA. Upregnuo je celu porodicu: on je dizajnirao, brat Antonio se brinuo za poslovnu stranu, a sestra Hozefa za knjigovodstvo.

Čim je prikupio dovoljno novca, 1975. otvorio je prvu prodavnicu. Nazvao ju je Zara, ali samo zato što je ime koje je stvarno želeo bilo zauzeto - Zorba, prema Grku Zorbi.

Ortegi je bilo potrebno 10 godina da osnuje holding kompaniju Inditeks, pa da otvori prvu trgovinu izvan Španije, u Portugalu.

Godine 1991. osniva brend Pul end ber i kupuje Masimo Duti, 1998. pokreće Beršku, a 1999. kupuje lanac Stradivarius za 2,9 miliona dolara.

Uvek dati mušteriji ono što želi

Godine 2001. Ortega putem inicijalne javne ponude (IPO) Inditeksa prikuplja 2,4 milijarde dolara, što je upotrebio za kupovinu nekretnina (osim poseda u Londonu, Čikagu, San Francisku i Njujorku, kupio je i najviši neboder u Španiji - Tore Pikaso u Madridu, za 536 miliona dolara, kao i Epik rezidensis end hotel u Majamiju).

Za sve to vreme u Zari je insistirao na brzini. Taj lanac osvežava police dvaput nedeljno, a u roku od maksimalno 48 sati ono što prodavnica zatraži od centrale, kao nešto što mušterije traže, mora da bude isporučeno (i to u Australiju i Latinsku Ameriku, a za Evropu, Bliski istok i SAD rok je 24 sata).

Dizajneri u La Korunji zato kreiraju po tri predmeta svaki dan. Zahvaljujući tome, Inditeks je danas najveći proizvođač odeće na svetu i posluje u 80 zemalja.

Godišnje proizvede oko 835.000 odevnih predmeta. Iako je u julu 2011. predao čelno mesto u kompaniji svom zameniku Pablu Isli, Ortega je i dalje uvek u blizini.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(Mondo)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

dacha

samo ste zaboravili jednu važnu stvar da dodate. veliki novac i svetsku slavu je počeo da stiče tek nakon što je, zbog "uštede", svoje pogone premestio u zemlje trećeg sveta, uglavnom jugoistočne azije. i to bi bilo ok, da radnici nisu većinom deca od 7-8 godina koja u katastrofalnim uslovima i za po dolar dnevno rade ceo dan. nemojte da vas zavara to što ne živi u ogromnom luksuzu i ne baca pare okolo kao većina današnjih skorojevića, to samo znači da je zreo i dovoljno lukav da prikrije pravu prirodu svog kapitala.

Dr. Mr. Mali Nesa

Godisnje proizvede 835 miliona odevnih predmeta!

Bolton

Ima 2 zanimljiva pravila. 1. Nikad ne daje novac na reklame 2. Prodavnice su nekad bile iskljucivo u najprometnijim ulicama u gradu,kao kod nas u Knezu,ali su to morali da promene i dodaju i trzne centre.

special image