Proizvodnja lekovitih pečuraka u Srbiji tek je u povoju, sa druge strane zdrava ishrana na tržištu je sve popularnija, pa je njihov uzgoj trenutno isplatliv. Najprisutnije lekovite pečurke kod nas su ćuranov rep, brezova guba i reiši.

Slavica Andrić sa suprugom Aleksandrom Simeunovićem i prijateljima počela je da se bavi proizvodnjom lekovitih pečuraka i kaže da je to veliki izazov jer gajenje uopšte nije jednostavno u poređenju sa proizvodnjom biljaka.

"Prvi 'grow box' napravili smo po uzoru na američke uzgajivače, prednost toga je što čak i neki ljudi u gradovima mogu u stanu da gaje pečurke za svoje potrebe i da uživaju gledajući ih dok rastu", rekla je Andrićeva.

Velika je zainteresovanost ljudi da se bave gajenjem pečuraka kao dopunskim poslom ili poslom ukoliko bi živeli na selu. Potencijal je ogroman, što pokazuju razvijene zemlje sveta gde su pojedinci postigli ogroman uspeh u ovoj oblasti. Tržišta lekovitih pečuraka kod nas gotovo da nema jer dominira uvoz iz Kine koja nudi mnogostruko jeftinije proizvode neuporedivo lošijeg kvaliteta, ističe Andrićeva.

"Ulaganja u posao mogu biti veoma skromna, a mogu biti i velika, u zavisnosti od toga koji segment posla želite da obuhvatite i koliko da ga unapredite. Za proizvodnju tinktura ulaganja u opremu i sirovinu su oko 200 evra, a ako želite da obuhvatite celokupan proces proizvodnje ulaganja mogu da budu od tri do pet hiljada evra, u zavisnosti od veličine gajilišta i opreme koju koristite. Zarada je srazmerna ulaganju, obimu posla i marketingu, od 200 do 2.000 evra mesečno", nastavlja Andrićeva.

Kod uzgajivača se trenutno mogu naći različite vrste, lavlja griva, kraljevska bukovača, šitake, reiši i ćuranov rep. Berba pečuraka je obično na svakih nedelju do dve, u zavisnosti od vrste pečuraka i ciklusa zasejavanja. Pečurke izrastaju u talasima i jedan džak lavlje grive može dati tri, četiri talasa u razmacima od dve nedelje.

Među najtraženijim pečurkama je bukovača i proizvođači je seju svake nedelje da bi imali konstantnu prodaju, dok su lekovite pečurke manje tražene i dovoljno je praviti manje ture na svakih mesec dana. Zanimljivo je i gajenje pečuraka na oblicama i panjevima koje je jednako organskoj i potpuno prirodnoj proizvodnji pečuraka i to može biti sastavni deo bašte i dvorišta.

BOGAT IZVOR VITAMINA D

Najveće je interesovanje za komercijalne vrste pečuraka kao što je bukovača, koja je takođe lekovita i sušena na suncu predstavlja bogat izvor vitamina D.

"Međutim, promocijom i marketingom uspeli smo da zainteresujemo ljude i za manje komercijalne, a izuzetno hranljive i lekovite vrste pečuraka kao što su lavlja griva i kraljevska bukovača koje možemo da nazovemo superhranom zbog svog ukusa, hranljive vrednosti i lekovitosti. Lekovite pečurke kao što su reiši i ćuranov rep su takođe tražene zbog sposobnosti regulacije i stimulacije imuniteta kod ljudi, a preko toga utiču i na razne druge nedostatke i bolesti", izjavila je Andrićeva.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(MONDO/Blic)