• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KO NE LEGALIZUJE OBJEKTE DO 2023. GODINE, CRNO MU SE PIŠE: Evo šta morate da uradite da biste izbegli rušenje!

 Tamara Sekulović
Autor Tamara Sekulović

Više od 66.000 objekata čeka na legalizaciju u Beogradu.

legalizovanje objekata beograd rusenje dozvole za gradnju Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Nakon stupanja na snagu Zakona o planiranju i izgradnji, kada su poslovi kontrole nezakonito izgrađenih kvadrata sa opština prešli u nadležnost grada, građevinska inspekcija Beograda, za dve i po godine, uklonila je 39 nelegalnih objekata.

To praktično znači da Beograd spada u red malobrojnih lokalnih samouprava u Srbiji koje se odlučuju na ovaj nepopularan korak jer prema istraživanju Naleda, koje je obuhvatilo 105 gradova i opština, u proseku se godišnje sruši samo tri objekta koji nemaju potrebne papire za gradnju.

Posebno je interesantno da čak 77 posto opština i gradova nije uklonilo nijedan objekat u poslednjih pet godina, a da 37 odsto nema ni novac u budžetu za ove namene. Takva situacija nije na nivou grada Beograda koji je i u budžetu za ovu godinu planirao novac za rušenje objekata koji su podignuti bez saglasnosti nadležnih organa.

Možda će vas zanimati

"Od 6.novembra 2018. godine, kada je na snagu stupio Zakonu o planiranju i izgradnji, inspekcijski nadzor na teritoriji grada Beograda poveren je građevinskoj inspekciji grada Beograda, odnosno isti se više ne obavlja pred gradskim opštinama. Od tada do danas građevinska inspekcija Sekretarijata za inspekcijske poslove izvršila je uklanjanje 39 nelegalnih objekata na teritoriji glavnog grada. Кada je reč o obezbeđenim sredstvima za potrebe izvršenja za 2021. godinu izdvojena je suma od 65 miliona dinara. Građevinska inspekcija je svakodnevno na terenu i prioritetno postupa u cilju zaštite javnog interesa i bezbednosti građana, zbog čega apelujemo na građane da slučajeve nelegalne gradnje prijave ovom sekretarijatu", kažu iz gradske uprave.

Istovremeno i nadležnosti grada vezane za ozakonjenje nelegalnih objekata su promenjene, odnosno deo ovog posla je krajem 2019. godine prebačen na opštine. Nakon toga je delimično rasterećen Sekretarijat za poslove ozakonjenja objekata jer su u njegovoj ingerenciji ostale građevine koje imaju preko 400 kvadrata bruto razvijene površine.

"U nadležnosti Sekretarijata za poslove ozakonjenje objekata je 66.320 zahteva za ozakonjenje. Treba da se zna da je Sekretarijat nadležan za rešavanje po zahtevima za ozakonjenje nelegalnih objekata koji imaju preko 400 kvadrata bruto razvijene površine", stoji u pisanom odgovoru Sekretarjata za poslove ozakonjenja.

Možda će vas zanimati

Prema zakonu, rok za završetak legalizacije ovih objekata je 6. novembar 2023. godine a sve dok se se ne utvrdi ima li osnova za njihovo ozakonjenje, oni se ne mogu srušiti.

"Zakonom o ozakonjenju, u članu 37., predviđeno je se rušenje nezakonito izgrađenog objekta sprovodi na osnovu konačnog rešenja kojim se odbija ili odbacuje zahtev za ozakonjenje. Ne mogu se ozakoniti objekti koji ne ispunjavaju uslove za ozakonjenje kao što su oni koji nisu izgrađeni u zakonskom roku, koji su izgrađeni na javnim površinama ili oni koji nisu kompatibilni sa namenom zemljišta na kome se nalaze. Pored toga ozakonjenje ne mogu da očekuju ni vlasnici koji su podigli objekte veće spratnosti od dozvoljene zakonom i posebnim propisom ali i ako vlasnik nelegalnog objekta ne dokaže pravo svojine na nelegalnom objektu i zemljištu na kome se objekat nalazi. Treba da se zna da nelegalnim objektima nije moguće prometovati", kažu iz Sekretarijata za ozakonjenje grada Beograda.

Inače, prema podacima Ministarstva građevinarstva, sa područja 17 gradskih opština je ukupno 272.209 vlasnika nelegalnih objekata podnelo zahteve za legalizaciju.U nadlženosti grada je 66.320, što praktično znači da je preostalih 205.889 ispod 400 kvadrata i rešavaće ih opštinske uprave.

(Mondo/Blic)

Pročitajte i ovo

Inicijalizacija u toku...

Komentari 6

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Cacak

Ja predao 2017,stiglo resenje 2018 legalizovano,10 zakona je dosad izaslo da bi ljudi legalizovali i to za smesne pare a 80% njih nije ni pokusalo

Sv. Sava

Ja predao za legalizaciju vikendice od 40 m2 još 2010. godine. Ne dobijam nikakav odgovor 11 godina

Marko

@Sv. Sava iz iskustva ti kažem da je odbijeno jer se sve radi po poslednjem zakonu. ja sam od 2003 predavao tri puta papire za legalizaciju jer se bilo kakvom promenom u zakonu sve počinje ispočetka. srećno

MONDO REPORTAŽA

legalizovanje objekata beograd rusenje dozvole za gradnju