• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PROVERITE SVOJE SLAMARICE I ŠTEKOVE: Uskoro ističe rok za zamenu novčanica koje izlaze iz upotrebe

Autor Edin Delibašić

Rok je do 31. maja, ali će banke verovatno i ranije stopirati zamenu novčanica.

Nacionalna banke Švajcarske je objavila da će 30. aprila 2021. godine povući iz opticaja novčanice osme serije švajcarskog franka.

Iz Narodne banke Srbije tim povodom obaveštavaju da će, imajući u vidu kratak period od najave švajcarske centralne banke (28. april) i datuma kada će novčanice biti povučene iz opticaja (30. april), omogući građanima dodatni period da kod poslovnih banaka izvrše zamenu predmetnih novčanica bez naknade.

Možda će vas zanimati

Drugim rečima, poslovnim bankama će biti omogućeno da kod NBS bez naknade mogu zameniti novčanice osme serije švajcarskog franka.

"Procenjujući da jedan broj građana još uvek nije zamenio/prodao pomenute novčanice, NBS će od banaka primati ove novčanice bez uobičajene naknade za zamenu novčanica efektivnog stranog novca povučenih iz opticaja, zaključno sa 31. majem 2021. godine", navodi se u saopštenju.

Na taj način, bankama i ovlašćenim menjačima će biti omogućeno da takođe bez naknade od građana primaju novčanice osme serije švajcarskog franka na devizne račune, otkupljuju ih ili vrše zamenu za novčanice devete serije švajcarskog franka.

Iz NBS napominju da nakon povlačenja iz opticaja novčanica osme serije švajcarskih franaka 30. aprila 2021, banke u Srbiji mogu, ali nisu u obavezi da vrše zamenu/otkup istih, što se odnosi i na ovlašćene menjače u našoj zemlji, a u slučaju da to čine samostalno određuju uslove zamene/otkupa.

Građanima se preporučije da polaganje na devizni račun, prodaju za dinare ili zamenu za devetu seriju novčanica švajcarskog franka obave što pre, ne čekajući krajnji rok jer će bankama biti potrebno izvesno vreme za predaju tih novčanica NBS, što znači da će i banke i ovlašćeni menjači prestati da ih zamenjuju i pre 31. maja o čemu će samostalno odlučivati.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image