• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"PODIVLJALE" CENE MESA U SRBIJI: Svinjetina skuplja za 20 odsto, dok je sa junetinom i piletinom druga priča

Autor Tamara Jovanović

Svinjsko meso u trgovinama i mesarama u Srbiji skuplje je za 20 odsto zbog kratkotrajnog skoka cene žive vage svinja, ali je cena junetine i piletine i dalje znatno jeftinija.

 poskupljenje svinjetine cena mesa Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Poljoprivredni stručnjaci navode da ipak ne očekuju skok cene junetine, jagnjetine i piletine koje se, kako kažu, prodaje ispod cene koštanja.

Kilogram svinjetine se u prodavnicama sada, umesto od 420 do 440, pretežno prodaje za 500 pa čak i 550 dinara za kilogram, zavisno od toga da li je reč o plećki, butu ili fileu, odnosno, da li je nešto  "na akciji", ili po regularnoj ceni. I to je cena za 20 odsto veća nego prošle nedelje.

Doktor stočarstva iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Radosav Vujić objašnjava da je na poskupljenje svežeg mesa uticao skok cene svinja u otkupu.

"Kilogram žive vage je poskupeo za 20 odsto i sada je od 160 do 165 dinara bez PDV-a, a cena bekon rase je oko 200 dinara kilogram. Isto toliko, dakle za 20 odsto, poskupela je i sveža svinjetina u trgovinama. Iako je teško prognozirati šta nas može očekivati u narednom periodu, ipak mislim da do daljeg poskupljenja ni žive vage, a ni mesa, neće doći", istakao je Vujić.

Možda će vas zanimati

Kako kaže, cene junadi u Srbiji su od 2,1 do 2,2 evra kilogram, odnosno, jagnjadi od 230 do 250 dinara kilogram, zavisno da li idu za klaničnu ili prodaju ugostiteljima, i dalje na istom nivou, bez najave da će porasti, kao i da ne bi bilo logike da poskupe u prodavnici s obzirom na to da kilogram žive vage miruje. 

"Smatram da bi ipak to za proizvođače bilo neophodno. Podsećam da su u aprilu cene stoke u Srbiji bile na istorijskom minimum i da se pokazalo koliko je pandemija koronavirusa, tačno godinu dana od početka, zadala ozbiljan udarac stočarstvu jer je pad potrošnje mesa doveo do survavanja cena, koliko zbog manjka turista, događaja i proslava, toliko i zbog velikog uvoza gotovih proizvoda. Sve je to dovelo do toga da nam je stočni fond izuzetno ugrožen. Prozvođači svinja, jagnjadi i junadi se nadaju da će popuštanje mera povećati potrošnju tokom leta, ali nisam optimista", kaže dr Vujić.

Što se tiče eventualnog poskupljenja piletine, Rade Škorić, predsednik Udruženja Srbije za živinarsvo kaže da ni sam ne zna šta će biti kao i da se piletina već sada prodaje 50 odsto jeftinije nego što bi trebalo.

"Piletina mora da poskupi da bi se vratila u cenu koštanja, međutim ne verujem da će se to dogoditi u dogledno vreme zbog nelojalne utakmice sa trgovinama", istakao je Škorić.

(MONDO/Blic)

Pročitajte i ovo

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

ускее1512

Храна за стоку је поскупела за 100% па и више

ihijihu

Sta vas briga vazno da Nolo dobije novih par miliona i da Joker potpise ugovor na 300 miliona,jer Srbin opet pobediJo zli zapad haha

Ajde

@ihijihu Kakve to veze ima sa tim kakvu su vlast birao kompleksasu?

special image