• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KO HOĆE U PREVREMENU PENZIJU MORA DA ISPUNI OVE USLOVE: Kompletna računica za koliko će se smanjiti penzioni ček!

Autor Edin Delibašić

Mnogi bi u prevremenu penziju iz različitih razloga, a za muškarce je trenutno uslov za penzionisanje navršena 65. godina života, dok će i za žene biti potreban isti broj godina već 2030. godine kada se završi sa reformom penzionog sistema za dame.

 Kako do prevremene penzije uslovi Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Najčešće se za prevremenu penziju konkuriše zbog zdravstvenih razloga, a ova mogućnost u Srbiji je uvedena 2015. godine. Ovu mogućnost koristi sve više građana, i krajem 2018. bilo ih je 28.000, a već u julu 2019. 43.000., a brojka raste godišnje u proseku za oko 10.000.

Međutim, ono što je važno je to da prevremena penzija košta, odnosno da prevremeno penzionisanje zapravo umanjuje primanja.

Možda će vas zanimati

To praktično znači da će vam penzija biti manja za 0,34 odsto za svaki mesec prevremenog penzionisanja, a najviše za 20,5 odsto od ukupne penzije.

Ako bi vam starosna penzija, sa punim radnim stažom, bila 30.000 dinara, a odlučite da se prevremeno penzionišete tri godine ranije, to znači da bi vam mesečni ček bio manji za oko 3.700 dinara, odnosno da bi iznosio 26.300 dinara.

Da bi osiguranik stekao Pravo na starosnu penziju stiče se ispunjavanjem uslova u pogledu i godina života i staža osiguranja.

Za žene, uslov za prevremenu penziju u ovoj godini je najmanje 58 godina i četiri meseca života i 39 godina staža. Za narednu je to 39 godina i osam meseca staža osiguranja i najmanje 59 godina života.

Muškarci u prevremenu penziju ove godine idu sa 40 godina staža osiguranja i najmanje 59 godina života. Sledeće godine idu sa 40 godina staža osiguranja i najmanje 59 godina i šest meseci života. U 2023. muškarcima će biti potrebno 40 godina staža i najmanje 60 godina života, a damama 40 godina staža i najmanje 59 godina i šest meseci života.

Ove godine su uvedeni i novi uslovi i za redovno penzionisanje. Granica za odlazak u starosnu penziju kod žena je pomerena za dva meseca, pa se tako u starosnu penziju odlazi sa 63 godine i dva meseca života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Za muškarce su isti uslovi kao i 2020. godine, a to je 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Pored ovog osnova za starosnu penziju, osiguranici oba pola mogu to pravo ostvariti sa navršenih 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života.

(MONDO/Blic)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Neša

Ako sa 60 godina starosti imam 40 godina radnog staža a to je pun radni staž za muškarce zašto moram da radim do 65. Ako moram da radim još 5 godina više a svoje obaveze prema penzionom fondu sam već ispunio zašto tih pet godina ne dobijam bruto platu. Deluje mi nelogično zakon koji kaže da je pun radni staž za muškarca 40 godina a onda sledeći član kaže da moram da radim do 65 godina. Ako odem pet godina ranije odnosno ispunim samo prvi uslov penzija se smanjuje. Šta se dešava u drugom slučaju. Dali ću ja imati veću penziju od nekog kome se poklopilo da u istom momentu ispunjava oba uslova, odnosno 40 godina staža i 65 starosti ili ćemo imati isto i ako se meni odbijalo za penzioni fond 5 godina više.

Nena

Radi dok ne crknes.To nam je buducnost

Mirjana

Nije u redu stalno povecavati duzinu godina za odlazak u penziju,il je nece docekati il ???? Realno bi bilo na koji par godina povecati a ne svake godine.valjda ljudi imju bar malo zivota da uzivaju u penziji

special image