• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VI NE MRDATE PRSTOM, A LOVA SAMO KAPLJE! Novi biznis cveta u Srbiji - DVOSTRUKO više se isplati od izdavanja stana!

Autor Tamara Jovanović

Sve više ljudi odlučilo je da počne da se bavi ovim poslom koji se pokazao kao veoma unosan, bez mnogo ulaganja.

 Iznajmljivanje prostora i magacina za stvari Izvor: RTS/ printscreen

Radi se o skladištima i halama kojih ima sve više u okolini Beograda, prema Obrenovcu, pored auto-puta ka aerodromu, ka Banovcima i Busijama, niču skladišta i hale. Taj prostor se iznajmljuje za stvari i kancelarijski materijal koji je, zbog rada od kuće, iseljen iz iznajmljenih i skupih poslovnih prostora u gradu.

U zavisnosti od veličine, boksovi se iznajmljuju po ceni od 50 do 150 evra mesečno. Mnogi se odlučuju za ovaj korak jer znaju da je roba koja se skladišti u potpunosti bezbedna i osigurana od krađa. Takođe su prisutni alarmi, kamere ali i fizička zaštita. Za ovu vrstu biznisa u Srbiji potrebna su ulaganja u opremu i infrastrukturu. Ipak, sve je više velikih hala poslednjih godina, jer potražnja raste i isplativije je iznajmljivati magacinski prostor nego stan.

"Zemljišta na kome se grade magacini i cena kvadrata magacinskog prostora je relativno niska, a cena rente je nešto niža od cene kvadratnog metra stambenog prostora na periferiji", kaže Nenad Đorđević iz jedne agencije za nekrentine. Dok poznavaoci tržišta procenjuju da će ovaj trend nastaviti da raste.

Možda će vas zanimati

O tome koliko je unosan ovaj posao najbolje govori podatak da su potrebne dve decenije da se iznajmljivanjem otplati stan, dok se ulaganje u gradnju magacina isplati za deset godina.

Srpsko-peruanski bračni par Mandić odlučio je da u jedan magacin nekoliko kilometara od centra prestonice smeste stvari dok ne pronađu odgovarajući stan za život. Oni su se na ovaj korak odlučili jer se Nenadova porodica doselila iz Perua, a pristup skladištu imaju 24 sata dnevno.

Nenad i Karmen ispričali su da su osam godina proveli zajedno na kruzerima. Međutim, osim za smeštaj stvari, boksove koriste i mali preduzetnici i firme da bi im arhive bile na bezbednom.

"Bavimo se vodoinstalaterskim uslugama. Imali smo prilike da držimo alat na provizornim mestima, čak u jednom trenutku i u kolima. Imali smo negativna iskustva", kaže vodoinstalater Milan Dimitrijević.

"Važno je da smo rasteretili svoj prostor jer smo prebacili dokumentaciju. Ona je bezbedna i dostupna jer imamo ključ i možemo da pristupimo kad god poželimo", ukazala je Miljana Veselinović iz jedne kompanije.

(MONDO/RTS)

Pročitajte i ovo

Komentari 12

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jelena

Konačno i u Srbiji, Bogu hvala. Nešto slično rade agencije za selidbe već neko vreme. Recimo, prodate stan, pa morate da se iselite, a niste još kupili drugi, pa ne znate šta sa stvarima. U tom slučaju, priskaču u pomoć agencije za selidbe kod kojih možete da skladištite stvari. Videla sam to kad su me prošle godine selili momci iz 'pro move'. A ovo je sasvim druga priča. Iznajmite skladište, pa izbacite sve što vam smeta u kući. Ili, ako imate previše stvari, sklonite neke tamo, pa kad vam ove dosade, malo rotirate i menjate. Prava stvar za one koji vole često da menjaju nešto u svom enterijeru.

G.Milanovac

Pitam se kolika moze biti arhiva jedne vodoinstalaterske ,,firme"...

Alamunja

Izdajem hangar u donjoj sabanti 30km od pirota i 300km od beograda.

special image