• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ISPLATIVIJE OD IZDAVANJA STANA I GARAŽE! Srbi poludeli za ovakvim prostorom - uložite MALO a zarada i do 1.000€ mesečno 

Autor Aleksandra Vasić

Mnogi dižu kredit i grade ove objekte na svojoj zemlji, pa se investicija vraća u roku od dve godine, tvrde agenti za nekretnine.

 Zarada od izdavanja hala i magacinskog prostora Izvor: YouTube/Vosty120

Jedan od najpopularnijih načina zarade za dve do tri godine biće izdavanje hala i magacinskog prostora, prognoziraju agenti za nekretnine u Srbiji. Ovo će postati mnogo unosniji način zarade od izdavanje stanova, koje je do sada bilo glavni izvor zarade.

Hale koje se prodaju i iznajmljuju za skladištenje već niču u gotovo celoj Srbiji, najčešće pored saobraćajnica i važnih puteva.

"Mnogi smatraju da im ovaj biznis brže i lakše donosi zaradu nego izdavanje stanova, pa je sve češća praksa da se podigne kredit, na privatnim placevima podižu hale, pa se zatim investicija vraća u roku od dve godine", kažu za MONDO iz agencije za nekretnine. 

Možda će vas zanimati

U BLIZINI SURČINA, INĐIJE I MAKIŠA

Aktuelan je trend gradnje takvih skladišta i hala, naročito pored autoputa, kažu iz Građevinske komore Srbije. 

"Ima ih na obodima većih gradova, ali i u blizini manjih mesta širom Srbije. Veliki je broj takvih hala blizu Surčina, Inđije, Pazove, ali i periferiji Beograda. Sve ih je više prema Grockoj, Vinči i Makišu. Veoma brzo niču, za samo nekoliko meseci i onda se izdaju po delovima", kažu za MONDO iz Građevinske komore Srbije. 

OD ODLAGANJA INVENTARA DO VIŠKA GARDEROBE

Jedan od razloga za porast potražnje za halama jeste pandemija koja je donela rad od kuće, otkazivanje poslovnih prostora i višak stvari. 

"Zatim, u novogradnji sve manje stanova ima ostavu i podrum, pa ljudi traže male i jeftine prostore za višak stvari, garderobe, opremu za bebu ili zimske gume. Montažne hale i skladišni šatori koriste se u industriji, za izlaganje ili čuvanje vozila, kao nadstrešnica ili šator i civilnoj zaštiti. Sve češće i veliki kafići i restorani tu čuvaju svoje letnje bašte i višak inventara", kaže za MONDO agent za nekretnine Boris Marković.

IZDAVANJE OD 60 DO 1.000 EVRA MESEČNO

Prema rečima Jagoša Jankovića, koji se bavi izdavanjem i prodajom hala, početna ulaganja zavise od toga koliko želite da "razvijete biznis". 

"Moje iskustvo pokazuje da je ovaj posao isplativ, jer troškovi nisu veliki i ne zahteva se veliki broj radnika. Početno ulaganje nije veliko jer je cena oko 200 do 300 evra po kvadratu, a investicija se isplati za godinu dana. Halu od 100 kvadrata moguće je napraviti i za 15.000 evra, a istu i izdati za oko 1.000 evra mesečno. Početna cena kirije manjeg prostora je oko 60 evra, kao i kod garaže, ali kod magacina imate brojne prednosti " , kaže on.

VEĆE ULAGANJE SE ISPLATI ZA PET GODINA

Čitav kompleks treba da ima najmanje 1.000 kvadratnih metara i bude smešten u centralnoj gradskoj zoni ako želite da posao bude ozbiljniji, kaže naš sagovornik. 

"Ambiciozniji preduzetnici tvrde da je za početno ulaganje, u zavisnosti od toga da li se gradi na svom zemljištu ili morate da računate i na taj trošak, potrebno i do dva miliona evra, dok kvalitetni magacini koštaju oko 4.000 evra. To je veće početno ulaganje, ali isplatiće se već za otprilike pet ili šest godina, brže nego od iznajmljivanja stana", kaže Janković. 

ULAGANJE U BUDUĆNOST

Broj firmi koje se bave iznajmljivanjem hala i magacina još uvek nije veliki, ali mnogi ovaj posao gledaju kao na ulaganje u budućnost, objašnjava on.

"Više nego ikada ranije, važi da uspešno preduzeće mora brzo i efikasno da reaguje na promene na tržištu. Sve stvari u  magacinima su sigurne i sve proveravamo pred klijentom. Takođe, osiguravamo i od krađe i poplava. Pokazalo da je bitno da su skladišta dostupna uvek sedam dana u nedelji. Po mogućnosti, period iznajmljivanja bi trebao da bude što fleksibilniji", kaže vlasnik. 

Možda će vas zanimati

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zvezda Zauvek!

Hahahaha... Ali najjaci je strucnjak sto pise ove gluposti, tipa nula ulaganja, samo napraviti halu ili magacin. I to bukvalno svaka vest na ovu temu istog tipa. Kladim se da nikad nije ulozio ni hiljadu dinara negde, a deli "mudre" savete ovde🤣🤣🤣🤣🤣🤣

BAKE

Ja imam u centru grada, zemljiste oko 17 ari drvece se posece, stari objekat i 7 starih garaza. Moze li se to unovčit nekako.

Spali park da bi zidao ekstra profit

@BAKE ne mere

special image