• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ODGOVOR NA PITANJE KOJE MUČI POLA SRBIJE! Da li se više isplati uzeti kredit, ili živeti GODINAMA kao podstanar?

Autor Tamara Jovanović

U poslednje vreme došlo je do naglog porasa broja stabmenih kredita, a sve veći broj građana pita se da li je bolje da ostanu podstanari, ili da se zaduže za kupovinu stana.

 Da li je bolje kupiti ili iznajmljivati stan Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Broj stambenih kredita skočio sa 100.000 na blizu 145.000 u poslednjih šest godina. Sudeći po statistici, građani sve više smatraju da je imati svoj dom bolje rešenje. Ipak, ako se odluče za ovu opciju treba da imaju u vidu da će narednih 20 ili 30 godina vlasnik stana biti banka, sve dok ne otplate i poslednju ratu kredita.

Mnogi se odlučuju na ovaj korak jer znaju da će ipak posle nekoliko decenija ta nekretnina biti njihova, a plaćaće približno ili isto kao i mesečnu kiriju za iznajmljivanje stana. Ima međutim i drugačijih primera gde se na nekretnini koja je uzeta na kredit, može i zaraditi ako se rentira jer se poseduje drugi stan.

Možda će vas zanimati

Da je to tako pokazuje primer Beograđanke Suzane L. koja je 2009. godine uzela kredit za dvosoban stan u jednoj centralnoj beogradskoj opštini, u vrednosti od 58.000 evra.

"To sam uradila da ne bih bila podstanar jer je vreme boravka u nekim tuđim stanovima zavisilo od volje gazde. U međuvremenu sam se udala i pošto suprug poseduje nekretninu, ovaj stan rentiramo i od toga uspevamo da podmirimo ratu kredita ali i da nam još i ostane. Naime, moja mesečna rata za kredit je sada 250 evra, a najam stana naplaćujemo 300 pa nam ostaje 50 evra. Meni se kredit do sada isplatio jer mi je ostalo da u narednih 15 godina isplatim moj stan s tim što će mi rata u poslednjih pet godina biti i manja ,odnosno kretaće se oko 200 evra", navodi ova Beograđanka.

Vlasnica jedne agencije za nekretnine, kaže da ima ovakvih primera, ali da su oni u manjini. Većina se odlučuje za uzimanje stana jer je procenila da je isplativija izvesnost zaduženja kod banke, nego neizvesnog podstanarskog života. Pogotovo što su kirije drastično skočile, te u nekim slučajevima budu iste kao i mesečna rata u banci. Dodaje se petežno na ovaj korak odlučuju mladi od 33 do 42 godine života, koji su uglavnom zaposleni bračni parovi.

"Međutim, ja ih savetujem da razmišljaju dugoročno. Treba da vide šta će biti za 30 godina i da li će tada moći da isplate ratu kredita. Treba da budu svesni da dok ne isplate ceo dug, da stan nije njihov nego bankin, te da može u svakom trenutku da ode na doboš. Da ne gledamo crno, ipak u najvećem broju slučajeva, posle tog perioda postajete vlasnik stana", kaže vlasnica agencije.

KAKO TO IZGLEDA U PRAKSI

Ako se odlučite za kredit u visini od 80.000 evra, rata će vam na 20 godina biti od 430 do 450 evra. Međutim, ako uzmete otplatu na 30 godina, tada će vam iznos rate biti 350 evra mesečno.

Ako se ipak odlučite za nešto niži kredit i zaduženje u banci u iznosu od 58.000. Iznos rate na 20 godina otplate bio bi od 310 do 340 evra, dok bi na 30 godina mesečna rata kredita iznosila 250 evra, što je sada prosečna cena kirija za iznajmljivanje stanova u Beogradu.

(MONDO/Blic Biznis)

Pročitajte i ovo

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nn

Pa valjda je bolje uzeti stan. I da ga otplaćuješ 40 godina, nekom će posle ostati.

Karlshrue

Mladi od 33 do 42 godine...

Bravo

Za BG ne znam ali van Beograda je sve bolje nego biti podstanar.Bolje da zivis u svojoj kucici nego u tudjoj vili.A rata ti dodje ista.

special image