• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MAJSTORI VIŠE NEĆE SMETI DA NAS DERU! Nova pravila za popravke skuplje od 5.000, sve preko ove cene NE MORATE da platite

Autor Jelena Bojić Obradović

Ukoliko mislite da vam je majstor naplatio previše, možete da mu tražite bitnu stavku, ili niste dužni da platite.

 Majstori više neće smeti da nas deru za različite popravke  Izvor: YouTube/BunningsWarehouse

Ukoliko majstora nema dovoljno, popravke su najskuplje. Ljudi su tako ovog leta i po 200 evra plaćali zamenu transformatora na klima uređajima. Po novom Zakonu o zaštiti potrošača, koji će se tek naći pred poslanicima Skupštine, majstori će za sve popravke skuplje od 5.000 dinara morati da izdaju predračun, a sa poprfavkama mogu da počnu tek kada dobiju pismenu saglasnost.

U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije ističu da se građani često žale na to da su im majstori naplatili previše, a najčešće ni ne dobiju račun.

Možda će vas zanimati

"To su uglavnom majstori na crno, to su oglasi koje dobijamo u sandučićima i to je rizična kupovina usluga. Oni nisu registrovani, ne dobijate ni račun, ni predračun", objašnjava Nikica Jovanović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

Vlada je usvojila Predlog zakona o zaštiti potrošača, a njega treba da usvoji i Skupština. Svi se nadaju da će to biti uskoro, pre svih potrošači. Glavna novina Predloga zakona je predračun, kažu u Ministarstvu trgovine.

"To znači da je pružalac usluge u obavezi da za sve usluge koje prelaze račun od 5.000 dinara uradi proračun sa celokupnom specifikacijom usluge, cene materijala, sve i za to mora da dobije pisanu saglasnost od potrošača", naglasila je Slađana Đorđević, načelnica Odeljenja za zaštitu potrošača.

O dodatnim radovima, mimo ugovora, majstor mora da obavesti potrošača i može da počne da radi tek kad dobije saglasnost. Prvi put zakon predviđa i prekršajne naloge.

"Fiksna novčana kazna od 50.000 dinara za pravna lica, 8.000 za odgovorne i 30.000 za preduzetnike", objasnila je Slađana Đorđević.

Privatni preduzetnici ističu da već rade tako, ali da im posao preuzimaju oni koji nisu registrovani.

"Mi prvo utvrdimo defekt, popričamo s njima, objasnimo i cenu, kvalitet radova, i tek onda se odluči da li se radi ili ne", kazao je Milan Bojčić, vlasnik jedne zanatske radnje.

Odstupanje od proračuna moći će da bude 15 odsto, a sve preko toga potrošač nije dužan da plati.

(MONDO/RTS)

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Komentari 32

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Majstor Vaja

Jedva cekamo. I ovako je manjak majstora.... Pa da vidimo ko ce koga 🙂

hahaha78

Samo gore po narod ali to drzavu ne zanima ona hoce parce i to je.Posto se bavim popravkama(na crnjaka) jedva cekam ovaj zakon da se sredi trziste rada.Da se napravimo ludi i da vidimo kako bi to funkcionisalo npr:izlazak na teren,delovi,porez drzavi i na kraju moja zarada i kada se to sve sabere sto sam do sada popravljao za dvadeset evra cena ce da skoci na sezdeset evra.Samo napred prvi otvaram firmu samo da zakoni vazi za sve jednako i odvojice se pravi majstori od nekih salabajzera gde sve moze,a ne znaju siljak u vrecu da ubodu

Elektro

Moze,moze,meni je to ok,nemam problem da platim i porez za svaku i najmanju intervenciju...imam toliko posla kad bih se mogao podeliti na pola ne stižem...cene će se povećati za taj iznos...samo će dolazak ostati 20€...ko hoce račun,potpis moraće da plati...kome je skupo nek trazi jeftino,jeftin priučeni elektrucari mogu biti jako skupi...ovi "skupi"vole skup zivot,lepe automobile...nemam problem da naplatim i 100e za 2 sata posla...naravno prvo kazem cenu pa ako pristane musterija tad radim,bolje dzabe da spavam,nego da dzabe radim...svi koji me zovu imaju svoje stanove vredne od 70k €,pa na dalje,što bih nekog žalio...ako je podstanar ili slično tad se sve menja....Takvi i ne traže potpise,račune,gledaju s visoka i sl.,lovatore obožavam da oderem....

special image