• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KOLIKO JE ZAISTA SKUP ŽIVOT U NEMAČKOJ: Mnogi odlaze zbog dobre zarade, ali se šokiraju kada vide KOLIKO ode na troškove

Autor Tamara Jovanović

Mnogi građani Srbije misle sa je u Nemačkoj mnogo bolje, ali da li se zaista može nešto ušedeti?

 Koliki su troškovi u Nemačkoj Izvor: MONDO/U.Arsić

Troškovi života u ovoj zemlji niži su u poređenju sa zemljama zapadne Evroše, ali su znatno skuplji nego u zemljama istočne Evrope. Statistički gledano, Berlin spada u najpristupačniji grad za život, kada se poredi sa Parizom, Londonom, Rimom, Cirihom i Briselom.

Troškovi života u Nemačkoj zavise od načina života, ali i grada, odnosno pokrajine u kojoj živite. Minimum koji je potreban za preživljavanje je prema procenama oko 750 evra mesečno, a za studente i radnike koji zarađuju skromne plate, od 800 do 1000 evra mesečno.

Možda će vas zanimati

Federalni zavodu za statistiku navodi da su rashodi domaćinstava u Nemačkoj  prisečno oko 900 evra mesečno, s tim da 36% budžeta Nemci izdvajaju na troškove stanovanja, električnu energiju i održavanje. Najskuplji za život je Minhen, a odmah za njim su i Frankfurt, Dizeldorf i Hajdelberg. Zanimljivo, Berlin je daleko pristupačniji za život iako je glavni i najveći grad Nemačke.

U prosečnom baru ili restoranu ručak ide od 8 do 15 evra, sendvič košta 5 evra, dok je najjeftinija kafa od 3 do 5 evra, koliko košta i pivo. Ako planirate u bioskop, treba da izdvojite 12 do 15 evra za kartu, međutim, godišnja članarina za teretanu košta čak 800 evra.

ŽIVOTNI STANDARD I TROŠKOVI STANOVANJA

Prema jednom istraživanju koje je rađeno na globalnom nivou, u samom vrhu, među prvih 10 gradova, našli su se Minhen, Frankfurt i Dizeldorf. Berlin je jedan od najjeftinijih glavnih gradova u Evropi. Prema procenama, ukupni troškovi života u Berlinu su za 7.90% niži nego u Minhenu, a najam stana je jeftiniji za oko 30%.

Uopšteno, iznajmljivanje stanova u Nemačkoj je poprilično skupo, ali se značajno razlikuje u zavisnosti od vrste imovine koju izaberete i područja. Samo 10% stanovništva poseduje svoju imovinu, tako da pronalaženje mesta za život najčešće predstavlja izazov. Cena nekretnina u Nemačkoj drastično varira u zavisnosti od dela grada, pa npr. u centru Berlina, jednosobni i dvosobni stanovi su u proseku između 300.000 i 500.000 evra. S druge strane, nedaleko od Berlina u Saksoniji, možete da kupite petosoban stan za svega 50.000 evra.

Ako tražite stan za iznajmljivanje, on se uglavnom iznajmnjuje bez nameštaja, te je i jeftiniji, dok opremljen teško da ćete naći. U Berlinu ćete u proseku morati da izdvojite od 600 do 1300 evra, u Minhenu, Frankfurtu i Dizeldorfu od 675 do 1350 evra, u Kelnu od 670 do 1300 evra, u Hamburgu od 500 do 1300 evra, a u Hajdelbergu od 1500 do 2000 evra mesečno.

Možda će vas zanimati

TROŠKOVI KOMUNALIJA I PREVOZA

Nemci plaćaju gotovo dvostruko više kilovat sat u odnosu na stanovnike SAD-a, ali uz pomoć energetski efikasnih uređaja i taktika za smanjenu potrošnju električne energije, plaćaju manje račune za komunalne usluge. Prosečan godišnji trošak svih komunalnih usluga, uključujući vodu, gas, električnu energiju i odlaganje otpada, za stan veličine 90 m2, za pojedine gradove iznosi od oko 2.600 do čak 3.400 evra u zavisnosti od grada u kom živite. Na sve to dodajte internet koji košta 35 do 50 evra, u zavisnosti od paketa, i 18 evra, kao ovaveznu naknadu za televiziju i radio.

Kada je u pitanju javni prevoz, potrebno je na mesečnom nivou da izdvojite od 55 do 90 evra ,dok je karta u jednom pravcu od 3 evra do 4 evra. Putovanje je nešto jeftinije autobusom nego vozom. Najisplativije je obezbediti mesečne karte koje važe i za autobuse i vozove, a putnicima bez važećih karata u javnom prevozu se izriče kazna od 40 do 60 evra. Taksi je papren, te tarifa za sam start se kreće od oko 3.60 evra, što varira od grada do grada. 

TROŠKOVI HRANE I PIĆA U RESTORANIMA U NEMAČKOJ

Restorani u Nemačkoj su veoma pristupačni, iako postoji veliki izbor njih koji se razlikuju po ceni. Jeftiniji ručak košta između 5 i 17 evra, a ukoliko uz obrok popijete par piva ili čašu vina, dodajte računu još desetak evra. Obrok u lepom restoranu će vas koštati od 30 do 40 evra po osobi, a bakšiš bi trebalo da iznosi oko 10 do 15 odsto ukupnog računa.

U Nemačkoj postoji pivo različite zapremine, pa je tako malo od 2.50 do 4 evra, standardno od pola litra od 3.50 do 5.50 evra, a litarsko oko 10 evra.

(MONDO/Blic Biznis)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

NSBGD

Prihodi: plata 4500 moja (neto), zena 1600, decji dodatak 200. Ukupno prihodi: 6300 evra. Rashodi: stan 1200 sa dve garaze, hrana 800, ostali troskovi (tv, struja, internet teretana, netaflix, prime, osiguranje za 2 auta, porez za auto) 800, rate za 2 automobila 400 €. Ukupno rashodi: 3200 evra. Bonn.

Korisničko ime

Imam ogromnu platu, za srpske uslove, a sutra bih otišao u Nemačku. Uređen sistem i pravna država nemaju cenu.

Milinka

@Korisničko ime Upravo. Mirna glava, neopterecenost nemaju cenu.

special image