• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ULOŽILI U SMEŠTAJ ZA IZDAVANJE NA SRPSKIM PLANINAMA, EVO KAKO SU PROŠLI - Posao se isplati samo u jednom slučaju!

Autor Aleksandra Vasić

Izdavanje nekretnina na turističkim destinacijama već neko vreme važi za idealan posao, kojim bez muke može da se zaradi i do 2.000 evra mesečno.

 Zarada od izdavanja apartmana Izvor: Emna538292/Nenad Nedomacki/ShutterStock.com

Turistička poseta planinama kao što su Divčibare i Zlatar porasla je u poslednjih godinu i po dana, zbog čega su mnogi odlučili da kupe, renoviraju, izdaju ili prodaju svoju nekretninu na tim traženim destinacijama. 

Miloš Todorović i Aleksandar Nenadović već osam meseci izdaju kuće na te dve planine i otkrili su za MONDO koje su cene kuća, koliko meštani naplaćuju izdavanje, koje troškove imaju, koliko zarađuju i sa kakvim problemima se suočavaju. 

Možda će vas zanimati

KUPIO KUĆU ZA IZDAVANJE ZA 65.000 EVRA

Miloš Todorović je nakon posete Zlataru odlučio da kupi nekretninu, jer inače poslom često boravi u ovom delu Srbije. To mu je bilo jeftinije od Zlatibora i Kopaonika, dok posećenost raste iz godine u godinu.  

"Na Zlataru je kvadrat je skočio na 1.000 evra, dok plac košta oko 6.000, 7.000 evra po aru. Kuće koje su stare oko 20, 30 godina mogu da se kupe za cenu od oko 35.000 evra i nalaze se u okolini Zlatara, veličine su oko 70, 80 kvadrata. Ima ih od 60.000 evra, više od 100 kvadrata i 4 ara placa, a najskuplje su više od 100.000 evra. Ja sam platio kuću 55.000 evra i to je dobra cena, jer sam je uzeo u dobrom stanju, sa malim ulaganjima. Računao sam odmah na apartmane i izdavanje tokom cele godine", kaže Miloš Todorović. 

MOŽE DA SE IZDA I ZA 5.000 DINARA ZA NOĆ 

Dobra stvar je što se na Zlataru više traži privatni nego hotelski smeštaj, kaže on. Da li će se kupovina i izdavanje isplatiti, zavisi od toga kolika su ulaganja i za koju cenu ćete izdavati smeštaj. 

"Najviše košta noćenje za luksuznije kuće na samoj planini, okružene borovima, koje imaju 100 kvadrata, parking mesto, čvrstu gradnju, kamine, džakuzije... Skupo se izdaju i apartmani na dobroj lokaciji bliže centru, koji imaju dobar enterijer planinskog tipa, spa centar i veličinu bar 40 kvadrata. Takvi smeštaji mogu da se izdaju za 5.500 pa naviše. Najjeftinije se izdaju oni koji su na nekoliko kilometara od Zlatara, u blizini magistralnog puta. Izdaju se za 600 dinara po osobi za noćenje i to su obično kuće meštana koje se izdaju i isplati im se zato što ništa nisu ulagali", objašnjava Todorović za MONDO. 

ZA 20 NOĆENJA I DO 1.000 EVRA

Kako kaže, odmah nakon kupovIne kuće na Zlataru razmišljao je za koji novac može da je izda i odlučio se za "sredinu" i apartman koji nije među najluksuznijima, ali je jedan od boljih na ovom mestu. 

"Kada je prosek za izdavanje 50 evra noć, za 20 noćenja mogu da uzmem 1.000 evra. To je u redu samo ako se uklapa sa troškovima. Ulaganja su nabavke, čišćenje, nameštaj, majstori, računi. Najviše što od toga može da ostane je 800 evra. Ja sam se odlučio za nešto nižu varijantu i noćenje koje košta 30 evra. Tu treba uzeti u obzir trajanje sezone, broj turista tokom zime i leta, pad cene van sezone. Kada je dobra godina, zarada može da bude jako dobra bez mnogo muke i ulaganja. Ali treba biti spreman i na godinu koja nije tako dobra", kaže Todorović.  

DIVLJA GRADNJA, MANJAK PRODAVNICA I ZLATIBOR KAO "TRN U OKU"

Zlatibor
Izvor: MONDO/Nataša Petrović

Da bi Zlatar turistički zaživeo, potrebno je rešiti mnogo problema koji postoje u ovom turističkim mestu, kaže on. 

"Problem je što, isto kao i na Tari i mnogim drugim planinama, ima dosta neplanske i divlje gradnje. Zato se desilo da neko uloži novac da kupi apartman ili vikendicu u prirodi kako bi ga izdavao, da bi nakon par meseci 15 metara ispred njega njega nikla nova građevina, koja sve zaklanja. S druge strane, sadržaja ima vrlo malo. Fale dobro snabdevene prodavnice i infrastruktura. Sve nam to gosti zameraju i mi smo toga svesni. Svake godine moraš da brineš da li će planina biti posećena ili ne, jer ipak nije popularna toliko kao Zlatibor i Kopaonik, gde uvek ima gostiju", kaže on. 

NEKRETNINA NA DIVČIBARAMA OD 20 DO 150 HILJADA EVRA

Izvor: MONDO/P. V.

Aleksandar Nenadović koji je nedavno kupio nekretninu za izdavanje na Divčibarama, kaže da je kvadrat apartmana na Divčibarama dostigao je cenu od 1.500 evra. Najeftinije što može da se kupi na ovoj planini kuća od oko 20.000 evra, udaljena bar 10 minuta od turističkog dela i sa potrebnim ulaganjem.

"Bolje kuće na dobrom mestu koštaju i do 150.000 evra. Ima ih po vikend naseljima, to su klasične kuće u starogradnji, od oko 150 kvadrata. Ja sam uzeo manju nekretninu od oko 80.000 evra umesto stana u Beogradu, kako bi ovde živeo neko vreme i zaradio novac. Takav smeštaj može da se izda po ceni od 4.500 po noćenju i od toga imam relativno dobru zaradu", objašnjava Nenadović. 

KUPUJU BEOGRAĐANI I VOJVOĐANI 

Divčibare su dobile više od 60 novih apartmana, ali će taj broj tek biti višestruko uvećan, s obzirom na radove i gradnju još nekoliko apartmana.

"Od nekretnina se najviše kupuju apartmani, koji su potpuno opremiljeni, novi i prodaju ih građevinska preduzeća. Ranije su bili zainteresovani ljudi iz Valjeva, ali sada ima mnogo Novosađana i Beograđana koji su pokupovali apartmane. Iako je planina Divčibare populanija nego ikada, džabe sve kada nije spremno na veći priliv turista", kaže on. 

IZDAVANJE OD 2.000 DO 12.500 DINARA

Cene izdavanja kreću se od 2.000 do 12.500 dinara, dok su česti komentari posetilaca da luksuznih hotela ima, ali da im fali kvalitet ugostiteljskih usluga i "malo više organizacije". 

"Najskuplje se izdaju luksuzne sobe ili kuće pored puta ka centru i skijaškoj stazi Crni vrh. Tu je uglavnom mirno, ali je sve blizu. Ima i onih koje se izdaju za pet ili više osoba po toj ceni. Najniže što se može platiti smeštaj u sezoni je 2.000 dinara. Kada je sezona i smeštaja nema dovoljno, svi naravno podignu cenu. Najmanje se naplaćuje izdavanje u smeštajima koji su udaljeni na deset ili više minuta šetnje do centra", kaže on. 

DIVČIBARAMA FALI KAPACITET, INFRASTRUKTURA, VODOSNABDEVANJE, PRODAVNICE..

Najbolje je kupiti stare vikendice koje imaju solidnu cenu i nešto stariji datum gradnje ali su bliže centru i mogu da se nađu za oko 700 evra, smatra naš sagovornik.

"Ipak, problem je što se gradi mnogo bez prethodnog plana, tako da očekujemo da će ovde biti ista situacija kao na Zlatiboru. Postojeća infrastruktura ne može da isprati sve ovo što se dešava i treba da se radi na modernizaciji pristupnog puta Divčibarama, vodosnabdevanju koje je često problematično, izgradnji kanalizacione mreže. Naravno, to mora da prati i izrada infrastruktrure, puteva, prodavnice, ekologija, sve je to važno za turiste, a sve je nerazvijeno i ne ide u korak sa apartmanima i interesovanjem".

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Haha

Kako kukaju zemljoposednici

special image