• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MENJAJU SE STRUJOMERI U SRBIJI: Stižu nova brojila za daljinsko očitavanje, evo šta to znači za građane

Autor Tamara Jovanović

U Vladi je potpisan ugovor sa EBRD za nabavku 205 hiljada pametnih brojila, a u prvoj fazi stujomeri će biti instalirani u tri grada.

 Zamena električnih brojila u Srbiji Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Plan je da se u narednih šest godina obezbedi daljinsko učitavanje u čitavoj zemlji što bi donelo višestruku korist. U prvoj fazi brojila će dobiti Niš, Kraljevo i Čačak. Zbog toga su sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj potpisana dva ugovora – Ministarstvo finansija o garancijama i "Elektrodistribucija Srbije" o zajmu za prvih 40 miliona evra.

"Novi sistem koji ćemo instalirati u narednom periodu biće u mogućnosti da prepozna sve negativnosti koje postoje na našem sistemu. Što znači da ćemo moći da pratimo kvalitet isporučene električne energije", rekao je direktor poslovnog sistema "Elektrodistribucije Srbije" Saša Stefanović i dodao da je vrednost projekta 80 evra i da će biti sproveden u dve faze.

Možda će vas zanimati

Zamena brojila ključna je kako bi Srbija prešla na daljinsko očitavanje, a pametna brojila su uslov za to, kao i postavljanje solarnih panela. Korist od svega toga je i energetska i ekološka.

SMANJENJE UGLJEN-DIOKSIDA

"Veoma sam srećna što možemo da podržimo modernizaciju srpske elektromreže. Ovo će dovesti pre svega do smanjenja ugljen-dioksida za 5.000 tona godišnje i pomoći integraciji obnovljivih izvora energije", rekla je Nandita Paršad, generalna direktorka EBRD-a za održivu infrastrukturu.

Ministarka za rudarstvo i energetiku Zorana Mihajlović istakla je se prave određeni gubici u distributivoj mreži koji iznose oko 200 miliona evra i da bi taj novac trebalo da sačuvamo. Kako kaže, jedan od načina je upravo instaliranje pametnih brojila.

Prva faza ugradnje pametnih brojila treba da se završi do 2025. godine, a ceo posao daljinskog očitavanja treba da se omogući do kraja 2027.

(MONDO/RTS)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 35

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

GRADINJAR

PRVO SREDITE NISKONAPONSKU MREŽU(raskrešite liniju oš granja ) , ZAMENITE ATG ŽICE SA BANDERE DO STRUJOMERA, SE PLETENICAMA A GLAVNO JE DA SREDITE I NORMALIZUJETE NAPON STRUJE . BROJILO MOZE DA STOJI BILO GDE ! SVE RADITE PROTIV SEBE PRED IZBORE A POPELI STE SE NA GLAVU SA VASIM MAŠTANJEM !

Djordije Cvarkov

Zasto EBDR-ova brojila? Kostaju 14 hiljada u maloprodaji. A domaca, Enelova, sa mogucnoscu daljinskog ocitavanja su 10 hiljada rsd, patentirao ih nas covek, profesor fakulteta, u Enelu rade nasi ljudi. Ne, zato sto profesor nece da da mito SNS-u. Ima bolji kvalitet, nizu cenu i manji gabarit uredjaja, zauzima manje mesta.

system

@Djordije Cvarkov Zato što će ova da 'prave' u Sopotu na Tresijama.

special image